papaya kokos parfait

Papaya kokos parfait

Eenvoudig, lekker en gezond. Deze papaya kokos parfait is klaar in geen tijd en kan je perfect op voorhand klaar maken. Ideaal als dessert.
IMG_3048

Dit is deel drie van onze trilogie met lekkere, gezonde en eenvoudige nagerechten. Na de avocado en de mango is het nu aan de papaya om de hoofdrol te vertolken. Deze papaya kokos parfait kan enkel lukken en zal een absoluut succes zijn voor je gasten! Onder het recept kom je overigens nog meer te weten over de papaya, deze wonderlijke vrucht uit Zuid- en Midden Amerika.

Papaya kokos parfait

Papaya kokos parfait

Eenvoudig, lekker en gezond. Deze papaya kokos parfait is klaar in geen tijd en kan je perfect op voorhand klaar maken. Ideaal als dessert.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang dessert, Nagerecht, smoothie
Keuken Caraïbisch, Zuid Amerikaans
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 papaya
  • 1 banaan
  • 200 ml kokosmelk
  • 150 ml yoghurt
  • 2 eetlepels vloeibare honing

Instructies
 

  • Pel de papaya en de banaan en snij ze in grote stukken.
  • Doe de beide vruchten met de overige ingrediënten in de blender en mix alles goed.
  • Giet de vloeistof in feestelijke glazen.
  • Laat de parfait enkele uren afkoelen en opstijven in de koelkast.
Trefwoord kokosmelk, papaya
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over papaya

De papayavrucht stamt oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika. Ikzelf associeer de papaya hoofdzakelijk met Colombia, het noordelijkste land van Zuid-Amerika. Onze gids daar had de heel bijzondere uitdrukking “no dar papaya”. Dit betekent zoveel als “plaats jezelf niet in een positie waarin je kan misbruikt worden”. Let dus op je portemonnee en je rugzak! Of, zoals ze bij ons zeggen: de gelegenheid maakt de dief. Overigens heb ik me op reis zelden zo veilig gevoeld als in Colombia. Ik denk dat de inwoners absoluut wilden bewijzen dat hun land veilig en geciviliseerd is. Wat het trouwens zeker was.

Maar terug naar onze papaya. Overigens wordt het in het Nederlands ook als papaja geschreven. Beide schrijfwijzen zijn in gebruik. Maar ik gebruik graag de y, omdat die sowieso bijna nooit gebruikt wordt. De papayavrucht heeft de oranje kleur van vele meloenen. Geen toeval overigens, want de papaya wordt ook wel eens boommeloen genoemd. Ze groeien aan de stam van de meloenboom (jawel) en worden meestal 20cm lang, Hoewel ze oorspronkelijk uit Amerika komen is India momenteel de grootste producent en uitvoerder. Ook op mijn reizen in Nepal heb ik overigens zeer lekkere papaya’s gegeten.

Wist je overigens dat papaya ook gebruikt kan worden om vlees te marineren en mals te maken? Dit komt door de chemische stof papaïne. Hierdoor worden eiwitten, koolhydraten en vetten afgebroken. En dus wordt het vlees mals.

En we hebben nog beter nieuws! Papaya is niet alleen exotisch en lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond. De mogelijke gezondheidsvoordelen van het papaya-assortiment vormen het verminderen van de risico’s op hartaandoeningen, diabetes, kanker en verlaging van de bloeddruk. Onder vele anderen. Lees daar meer over in MedicalNewsToday

Meer tips en alternative voor papaya kokos parfait

Niet elke supermarkt heeft altijd papaya in de aanbieding staan. Dus dat kan wel een probleem zijn. Beter gezegd, zou kunnen. Want er zijn alternatieven. Zoals we al hebben aangegeven heeft papaya veel weg van meloen, en wordt de papaya boom ook wel de meloenboom genoemd. Daarom is een lekkere meloen een zeer goed alternatief voor papaya. En dat vind je toch al iets gemakkelijker!

Ook mango is trouwens een perfect alternatief. Dan ik je trouwens ook mijn mango kokos mousse aanbevelen. Ongeveer hetzelfde, maar dan met mango.

Maak ook gerust veel (te veel). Je kan het overschot dan invriezen, en dan heb je het lekkerste papaya-ijs. Heerlijk op een zwoele zomeravond!

Meer recepten met papaya

We hebben nog niet zo een heel grote verzameling aan recepten met papaya op gerechtenweb. Eigenlijk enkele deze papaya kokos parfait. Maar als je op zoek bent naar nieuwe ideeen helpen we je natuurlijk graag verder:

Meer verrassend.exotisch

Exotische vruchten zijn altijd sappig en zoet. Overheerlijk dus en je kan er weinig mis mee doen. Lekker is het namelijk altijd. Hier vind je nog meer exotische inspiratie op gerechtenweb.blog

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Papaya kokos parfaitVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept