gezonde mango lassi met saffraan en kardemom

Mango lassi met saffraan en kardemom

Lassi wordt wel eens de oudste smoothie ter wereld genoemd. Deze mango lassi met saffraan en kardemom is een moderne en lekkere versie.
mango lassi met saffraan en kardemom
mango lassi met saffraan en kardemom

Wie al eens in Indie of Nepal op vakantie is geweest kent het maar al te goed: lassi. Een verfrissende drank op basis van yoghurt. Niet zonder reden wordt dit wel eens de oudste smoothie ter wereld genoemd. Daarover meer, na het recept voor mango lassi met saffraan en kardemom.

heerlijke mango lassi met saffraan en kardemom

Mango lassi met saffraan en kardemom

Lassi wordt wel eens de oudste smoothie ter wereld genoemd. Deze mango lassi met saffraan en kardemom is een moderne en lekkere versie.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drankjes, Ontbijt
Keuken Indisch
Porties 2 glazen

Equipment

  • 1 blender

Ingrediënten
  

  • 150 ml yoghurt
  • 50 ml kokoswater
  • 1 mango rijp
  • 0,25 theelepel kardemom
  • 0,25 theelepel saffraan draadjes of gemalen

Instructies
 

  • Pel de mango in snij het vruchtvlees rond de pit weg. Snij dit dan in grove stukken. Plaats die in de blender.
  • Giet de yoghurt en het kokoswater in de blender. Voeg er dan de saffraan en de kardemom aan toe.
  • Mix alles goed fijn en geniet van de oudste smoothie ter wereld.
Trefwoord Indisch, lassi, mango, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je mango lassi met saffraan en kardemom

Mango lassi is een heerlijke smoothie op basis van yoghurt en mango. Voor dit recept heb ik er nog kokoswater aan toegevoegd. Dat is tegenwoordig een van mijn nieuwe liefdes om smoothies op te smukken. De kruiden saffraan en kardemom zijn optioneel. Eventueel kan je ook nog wat honing als zoetstof toevoegen.

Het pellen van de mango

Voor lassi en andere smoothies met mango is het belangrijk dat je met de rijpe vrucht werkt. Die zijn veel zoeter en sappiger. Schil de mango met een dunschiller. Wees voorzichtig, want het vruchtvlees is glad. En voor je het weet schiet je mango weg met onvoorzienbare gevolgen. 

Eens de mango gepeld is kan je het vruchtvlees rond de pit wegsnijden. Een mango heeft een smalle langwerpige pit. Daarom snij je best eerst in de lengte het vruchtvlees weg. Eens je dan zo ongeveer weet waar de pit zit kan je de laatste stukjes langs de pit wegsnijden.

Tot slot snijden we het vruchtvlees in grote stukken die we dan in de blender doen.

De yoghurt en het kokoswater

Yoghurt is de basis voor alle verschillende soorten lassi. Maar met alleen yoghurt zal de lassi wel heel dik zijn. Daarom is het aangewezen om de yoghurt nog met een andere vloeistof aan te lengen. Om deze reden gebruik ik ook geen Griekse yoghurt om lassi te maken. Die is namelijk nog veel dikker dan klassieke yoghurt.

Om deze mango lassi met saffraan en kardemom aan te lengen heb ik in dit geval kokoswater gebruikt. Dit is actueel een van mijn nieuwe favoriete gezondheidsdrankjes. Het is gezond, bevat weinig calorieën en veel elektrolyten. Daardoor is het voor een sporter ook een ideaal recuperatiedrankje. Enkele andere smoothies met kokoswater die ik graag drink zijn:

Maar er zijn natuurlijk ook alternatieven voor kokoswater. Traditioneel worden deze smoothies vaak met melk gemaakt. Op warme zomerdagen zijn koud water of ijsblokjes zeker ook een alternatief.

Met saffraan en kardemom

Op zich kan deze mango smoothie zo al op eigen benen staan. Maar de saffraan en de kardemom geven net die extra smaak en aroma die je in gedachten direct naar andere culturen verplaatsen.

Je kan kardemom poeder gebruiken, of beter nog kardemom peulen. Neem dan twee peulen en verwijder er de harde schil van. Plet die dan met een mes en voeg de geplette kardemom aan de blender toe. Je kan ook kardemom poeder gebruiken, wat ik in dit geval ook gedaan heb. Een kwart theelepeltje volstaat dan al.

Wil je meer te weten komen over kardemom? Neem dan zeker een kijkje op de volgende pagina’s:

Saffraan geeft dan weer een heerlijk zoet aroma en kleurt je lassi heel mooi. Saffraan wordt in vele Perzische en Oosterse gerechten als kleurstof gebruikt. Bijvoorbeeld om rijst mooi geel te kleuren. Daarmee weet je meteen ook waarom deze mango lassi zo intensief geel kleurt. Maar saffraan kleurt niet enkel, Het smaakt en geurt ook hemels. Het heeft een zoet aroma dat nog het beste vergelijkbaar is met honing. Zoeten zonder zoetstof dus. Perfect voor de lijn. En je zal merken dat het zoete aroma ook bezit neemt van je keuken en woonkamer. Saffraan is echter niet goedkoop. Maar omdat het zo intensief is heb je ook maar enkele draadjes of een mespuntje nodig. Niet overdrijven met saffraan dus.

Wil je meer te weten komen over saffraan? Neem dan zeker een kijkje op de volgende pagina’s:

Alles wat je altijd al wilde weten over lassi.

Zoals eerder al aangegeven wordt lassi wel eens omschreven als de oudste smoothie ter wereld. En met rede: de eerste verwijzingen naar lassi gaan terug tot 1000 voor Christus in Oud Indische Ayurvedische teksten. Daar werd het al omschreven als een gemengde yoghurt drank. De oudste smoothie ter wereld dus.

Er zijn verschillende soorten lassi: zoet, zout en natuur. Bij een zoete lassi komen traditioneel vruchten als mango, banaan en ananas mee in de blender. Een zoute lassi bevat naast yoghurt en zout ook nog kruiden zoals bijvoorbeeld komijn en/of munt. 

Om te begrijpen waarom lassi zo typisch is voor Indië moet je begrijpen dat het op dit continent zeer warm kan zijn. Daardoor verliezen de mensen er niet alleen vocht, maar ook mineralen en zout moeten worden aangevuld. En daarvoor is dit yoghurt drankje natuurlijk perfect. Het lest de dorst, is lekker en al naargelang de variante krijg je ook de noodzakelijke portie vitaminen en mineralen binnen.

Wil je meer leren over lassi? Kijk dan eens naar de onderstaande artikels:

Meer verrassend.mango

Mango is een fantastische vrucht. Die ik voor het eerst echt heb leren kennen en appreciëren op La Gomera, tijdens een wandeling waar we verschrikkelijk verkeerd gelopen zijn. Mangos hebben ons toen van honger en dorst gered. Meer lekkere recepten met mango vind je hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Mango lassi met saffraan en kardemomVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept