in spek gewikkelde spruitjes

Spruitjes in een spekje

Een verrassend aperitiefhapje voor herfst en winter. Deze spruitjes in een spekje gewikkeld zijn hartig lekker. En eenvoudig om te maken.
Spruitjes in een spekje
Spruitjes in een spekje

Spruitjes als aperitiefhapje? Dat is waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar het werkt perfect en is overheerlijk! De zachte spruitjes combineren wonderwel met het krokant gebakken en wat zoutere spek. Veel eenvoudiger gaat je aperitiefhapje niet meer worden. Daarnaast kan je deze spruitjes in een spekje zeker ook als eenvoudig bijgerecht serveren. Smaakt overheerlijk bij elk herfstmenu.

Spruitjes in spek gewikkeld

Spruitjes in een spekje

Een verrassend aperitiefhapje voor herfst en winter. Deze spruitjes in een spekje gewikkeld zijn hartig lekker. En eenvoudig om te maken.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang aperitiefhapje, Bijgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 16 spruitjes
 • 8 reepjes spek
 • muskaatnoot

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Verwarm de oven op 180°C.
 • Maak de spruitjes proper. Verwijder de buitenste blaadjes en de snij de aanhechting aan de stam weg.
 • Halveer de reepjes spek. We hebben maar een half reepje nodig om de spruitjes in te wikkelen.
 • Bestrooi de spekreepjes met wat muskaatnoot.
 • Rol nu de spruitjes in de spekreepjes. Prik ze vast met een tandenstoker.

Het bakken van de spruitjes in een spekje

 • Bedek een ovenschaal met bakpapier. Leg de voorbereide spruitjes op het bakpapier.
 • Bak de spruitjes in een spekje nu gedurende een 30-tal minuten in de oven.
 • Haal nu de spruitjes in een spekje uit de oven. Laat ze gedurende enkele minuten afkoelen. Ze zijn namelijk gloeiend heet vanbinnen.
 • Serveer ze dan zo, of met een lekker dipsausje.
Trefwoord aperitiefhapje, spek, spruitjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je spruitjes in een spekje?

Voor deze in spek gewikkelde spruitjes heb je maar drie ingrediënten nodig. Spruitjes en spek natuurlijk, maar daarnaast kruid ik ook nog met muskaatnoot voor een extra dimensie in de smaak. Daarnaast heb je ook nog tandenstokers nodig om het geheel bijeen te houden.

De voorbereidingen

Maar voor we beginnen met het proper maken van de spruitjes zetten we alvast de oven aan op 180°C. Tegen de tijd dat we klaar zijn zal ook de oven opgewarmd zijn. Daarnaast zetten we een bakplaat klaar en bedekken die met bakpapier.

Dan is het tijd om de spruitjes proper te maken. Verwijder de minder mooie buitenste blaadjes. Snij ook de aanhechting aan de stam weg. 

Een heel lapje spek voor één spruitje is wat van het goede teveel. Daarom halveren we de lapjes spek in de breedte. Je kan er zelfs aan denken om ze zowel in de lengte als in de breedte te halveren. 

Dan bestrooien we de lapjes spek met wat muskaatnoot. Muskaatnoot en spruitjes zijn sowieso een ideale combinatie. Het zoute en krokante van het spek zal de smaak hemels maken. Je kan natuurlijk ook andere specerijen gebruiken. Bijvoorbeeld paprika poeder, peper, … Geen zout, want de spekreepjes zijn op zich al zout.

Nu is het tijd om de tandenstokers boven te halen. We rollen de spruitjes in de met muskaatnoot bestrooide reepjes spek. Om het geheel bijeen te houden prikken we nu de tandenstokers door de spruitjes. Vermits de spruitjes nog rauw zijn moet je hier wel good doorduwen.

Het bakken

Nu mag alles op de bakplaat en in de oven. Daar gaan nu het komende half uur de spruitjes garen en de spekjes krokant bakken. Goddelijk lekker.

Na een half uur zijn de spruitjes in spekjes dan klaar. Ze mogen uit de oven. Maar opgepast, bijt er nog niet meteen in! De spruitjes zijn vanbinnen gloeiend heet, en dat is niet wat je in je mond wil meemaken. Laat ze daarom een paar minuten afkoelen, tot ze op een beetgare temperatuur zijn. 

Eventueel kan je ze nog met een dipsaus serveren. Maar ook zo gaan ze algemene bijval oogsten.

Spruitjes in een spekje als bijgerecht?

Zowel de spruitjes als het spek zijn klassieke ingrediënten voor een winterse hoofdschotel. En je kan dus ook overwegen om je hoofdschotel af te ronden met enkele spruitjes in een spekje. Ze zijn perfect gebruiksbaar als bijgerecht bij wild of een klassieke winterse hoofdschotel.

Meer verrassend.spruitjes

Naast witloof zijn spruitjes klassieke wintergroenten. En we zijn er fan van, dus komen ze geregeld op het menu. Vind hier meer inspiratie voor lekkers met spruitjes:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “Spruitjes in een spekjeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept