Eggnog met Baileys

Eenvoudige eggnog met Baileys

Deze eenvoudige eggnog met Baileys is een typisch Amerikaans Kerstdrankje. Als zoet aperitief of als luchtig desert. Altijd lekker!
eenvoudige eggnog met Baileys
eenvoudige eggnog met Baileys

In Amerika zijn ze verlekkerd op eggnog tijdens de periode van Thanksgiving en Kerstmis. Het is een beetje te vergelijken met advocaat, maar toch ook weer heel anders. De basisingrediënten zijn melk, eieren, suiker, room en alcohol. Dat laatste is dan meestal rum. Maar deze keer hebben we dus een eenvoudige eggnog met Baileys gemaakt. En typische Kerstkruiden zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.

lekkere eggnog met Baileys

Eenvoudige Eggnog met Baileys

Deze eenvoudige eggnog met Baileys is een typisch Amerikaans Kerstdrankje. Als zoet aperitief of als luchtig desert. Altijd lekker!
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
afkoelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang aperitief, dessert
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 2 eieren
 • 250 ml melk
 • 70 ml slagroom
 • 60 gram suiker
 • 2 pakjes vanillesuiker
 • 4 eetlepels Baileys
 • Nootmuskaat naar smaak
 • Kruidnagel naar smaak
 • kaneel voor de afwerking

Instructies
 

 • Warm de melk op en los er de suiker en de vanillesuiker in op. Meng er ook een theelepel nootmuskaat mee onder.
 • Klop de eigelen op en voeg er dan beetje bij beetje de melk aan toe. Roer voorzichtig met de klopper onder matige warmtetoevoer. Tot de Eggnog begint te stremmen. Hij mag zeker niet meer aan de kook geraken.
 • Voeg er nu ook de Baileys aan toe. Zet de Eggnog nu opzij. Eventueel kan je hem zelfs een nacht in de koelkast laten rusten.
 • Klop het eiwit en de slagroom apart van elkaar op. Spatel beide onder de voorbereide eggnog. Zo wordt de eierpunch extra luchtig.
 • Je kan de Eggnog zowel warm (een alternatief voor Glühwein?) als koud serveren.
Trefwoord baileys, eggnog, eierlikeur, eierpunch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over eenvoudige eggnog met Baileys

Deze eenvoudige eggnog met Baileys is echt super eenvoudig om te maken. En je zal verrast zijn hoe lekker het smaakt!

Om te beginnen warmen we de melk op en voegen er de suiker en de vanillesuiker aan toe. De melk mag zeker niet koken.

Ondertussen scheiden we het wit en het geel van de eieren. Het wit zetten we nog even apart, het eigeel kloppen we manueel of met de mixer op tot het romig is. Dan voegen we er de melk aan toe en mengen alles goed onder elkaar. Roer gedurende enkele minuten onder lichte warmte toevoer. De melk mag zeker niet aan de kook geraken. Voeg er dan ook de Baileys en de kruiden aan toe. Zet de mengeling nu opzij en laat die afkoelen.

Als de basis voor de eggnog afgekoeld is kloppen we de slagroom en het eiwit luchtig op. Belangrijk: die moet apart gebeuren, weet ik uit ervaring. Ik dacht een keer snel te zijn en beide samen op te kloppen, maar dat werkt dus duidelijk niet. 

Het opgeklopte eiwit en de opgeklopte slagroom spatelen we nu een voor een onder de eggnog massa. We hebben nu een luchtige massa die we in de koelkast zetten. Je kan de eggnog in zijn geheel in de koelkast zetten, of in geportioneerde dessertglaasjes gieten en zo in de koelkast zetten.

De bereidingswijze is vergelijkbaar met lemon curd. In dat geval binden we boter met eigeel. Voor eggnog binden we melk met eigeel.

Moet je Baileys gebruiken voor deze eggnog met Baileys?

Voor deze eenvoudige eggnog met Baileys hebben we natuurlijk de beroemde Ierse likeur gebruikt. Niet in het minst omdat we die altijd wel in huis hebben voor het geval we plots Melting pot of chocolate and Baileys moeten/willen maken. En het past wel heel goed ook, Baileys en melk gaan zeer goed samen. Maar je kan natuurlijk ook een andere alcohol gebruiken, of hem volledig weglaten als je daar niet voor bent. Origineel werd het met cognac, whisky of het goedkopere rum gemaakt. Daarover lees je verderop meer.

Stel dat je overschot hebt… Een lepeltje in je koffie, maakt ook daar een wereld van verschil. Een “Latte eggnog Machiato”. Of op ijs, in combinatie met een chocoladesaus en Bresiliennenootjes…

Over eggnog

Wat is Eggnog

Eggnog, of eierpunch in het Nederlands, is een cocktail op basis van melk en eieren. Andere ingrediënten zijn room, suiker, kruiden en alcohol. Traditioneel werd het met cognac of sherry gemaakt. Maar bij de oversteek naar Amerika kwam rum op het voorplan. Maar je kan natuurlijk met verschillende soorten alcohol experimenteren. Ben je geen fan, dan kan je de alcohol ook weglaten. 

Dit wetende lijkt het dan ook wel bijzonder veel op advocaat, de beroemde Nederlandse gele saus. En het zijn inderdaad naaste verwanten. Maar toch is er een verschil. Bij advocaat wordt enkel het eigeel gebruikt. Bij Eggnog gaan we het eiwit opkloppen en onder de eierpunch mengen. Daardoor wordt het luchtiger en romiger.

Waar komt Eggnog vandaan

Bij Eggnog denk je waarschijnlijk meteen aan een Angelsaksische afkomst. En daarmee ben je ook volledig juist. De eerste vermeldingen gaan terug tot de 13e eeuw. Maar echt populair werd het in de 17e eeuw bij de Britse aristocratie. Eieren, melk en sherry zijn in die tijd niet voor iedereen betaalbaar. Bij de kolonisering van America maakte ook Eggnog de oversteek. De sherry werd vervangen door rum dat veel goedkoper was. En zo raakte het ook al snel veel verder verspreid. Tegenwoordig wordt het als een typisch Amerikaans drankje gezien.

In Amerika is eggnog een van de klassiekers op Thanksgiving. Dit is het oogstfeest dat traditioneel op de vierde zondag van november plaats heeft. Voor de Amerikanen is dat zo ongeveer zoals Kerstmis bij ons. Op het hoofdmenu staat dan ook meestal kalkoen. De lijn naar Kerstmis is dan ook al snel doorgetrokken. En met bijvoorbeeld nootmuskaat en/of speculaaskruiden krijg je een typische Kerstcocktail.

Eggnog kan zowel warm gegeten worden. In dat geval is het een beetje een alternatief voor Glühwein. Maar meestal wordt het koud of lauw geserveerd.

Meer over eggnog

Wil je meer over Eggnog te weten komen? Lees dan zeker de onderstaande artikels:

2 reacties op “Eenvoudige eggnog met BaileysVoeg die van jou toe →

  1. 5 sterren
   Bedankt! Je kan zeker ook whiskey gebruiken. Traditioneel wordt het met rum gemaakt in Amerika. Cognac of sherry worden ook veel gebruikt. Dus whiskey gaat zeker ook wel goed passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept