salade van witloof met herfstvruchten

witloof salade met herfstvruchten

Heb je zin in een snelle, lichte en gezonde herfstlunch? Dan is deze witloof salade met herfstvruchten zeker de juiste keuze!
witloofsalade met herfstvruchten en kaas
witloofsalade met herfstvruchten en kaas

Heb je zin in een snelle, lichte en gezonde herfstlunch? Dan is deze witloof salade met herfstvruchten zeker de juiste keuze! Perfect dus om op een maandag te bekomen van een culinair zwaar weekeinde! Het is gezond en smaakt bovendien bijzonder lekker omdat er zoveel verschillende smaken in verwerkt zitten.

witloofsalade met herfstvruchten en kaas

Witloof salade met herfstvruchten en kaas

Heb je zin in een snelle, lichte en gezonde herfstlunch? Dan is deze witloof salade met herfstvruchten zeker de juiste keuze!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 1 stronk witloof
 • 1 rode appel
 • 2 clementines
 • 40 gram walnoten
 • 30 gram belegen kaas
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 1 theelepel mosterd
 • 1 theelepel honing
 • 0,5 citroen
 • 2 sneden roggebrood

Instructies
 

 • Verwijder de bittere stronk van het witloof en snij de blaadjes fijn. Besprenkel met wat citroensap.
 • Schil de appel en snij hem in kwartjes. Verwijder de klokhuizen en snij in grotere blokken. Meng de appelblokjes onder het witloof en besprenkel met de rest van het citroensap.
 • Pel de Clementines en verwijder het wit zoveel mogelijk. Snij elk partje doormidden. Voeg ze aan de witloof salade toe.
 • Snij ook de walnoten en de kaas fijn en voeg die aan de salade toe.
 • Meng de mayonaise met de mosterd en de honing. Voeg die aan de salade toe en meng alles goed dooreen.
 • Eventueel kan je nog extra kruiden met peper.
 • Serveer met een flink stuk stevig roggebrood.
Trefwoord herfst, lunch, vegetarisch, witloof
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Variaties op deze witloof salade met herfstvruchten

Natuurlijk kan je zelf vele variaties maken op deze witloof salade met herfstvruchten. Ik zou zelfs zeggen dat het de bedoeling is! Kijk dus in je koelkast en vruchtenschaal en maak daarmee een lekkere herfstlunch. Zo is overigens deze salade ook ontstaan.

Witloof en appel zijn twee hoofdrolspelers in deze lunch. Niet toevallig overschot van de witloof-appel salade (Ik koop altijd teveel van alles). Ik gebruik voor deze salade een zoetere appel, in dit geval Pink Lady. In het artikel over de witloof-appel salade kan je nalezen welke andere appelsoorten perfect voor dit soort gerechten geschikt zijn.

Ik gebruik het liefst oude of belegen kaas in dit type gerechten, genre Old Amsterdam. Ben je daar niet zo voor? Dan kan je ook jonge kaas nemen, of de kaas volledig weglaten. Je kan schelletjes kaas nemen, of een blok in fijne stukjes snijden.

k vind dat een stevig stuk donker brood perfect past als bijlage bij deze lunch. En op dat gebied ben ik absoluut een fan van roggebrood. Je kan er natuurlijk ook een Franse baguette bij eten. Maar voor mij is dat eerder iets voor het weekeinde. En deze witloof salade met herfstvruchten is in eerste instantie voor door de week gedacht. Eerder om te bekomen van een weekeinde.

Moeten het clementines zijn?

Nee, je moet niet noodzakelijk clementines verwerken in deze lunch. Je kan in de plaats daarvan net zo goed mandarines of appelsienen nemen. Van die laatste snij je dan de partjes wel best in drie of vier. Ik vind wel dat deze citrusvruchten een noodzakelijke rol vervullen in dit gerecht: ze brengen wat extra zoete sappigheid in het geheel.

Meer verrassend.witloof

Ben je op zoek naar meer verrassende recepten met witloof? Kijk dan zeker eens naar de volgende ideeën:

Meer verrassend.herfst

Ik vind de herfst het lekkerste seizoen. Net zoals de bladeren van de bomen alle kleuren van de regenboog krijgen, hebben ook groente en fruit de diepste en meest uiteenlopende smaken. Dus kijk zeker eens naar de volgende ideeën voor meer smaakvolle inspiratie:

Zoals aangegeven kan je eindeloos variëren met smaken, geuren en kleuren in de herfst. Enkele soortgelijke ideeën op andere pagina’s vind je overigens hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “witloof salade met herfstvruchtenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept