zondagse pannenkoeken met vanille-crème

Pannenkoeken met vanille-crème

Pannenkoeken met vanille-crème is een heerlijk dessert of vieruurtje voor koude, donkere dagen. Om je zondagnamiddag op te fleuren.
pannenkoeken met vanille-crème
pannenkoeken met vanille-crème

Pannenkoeken met vanille-crème is een heerlijk dessert of vieruurtje voor koude, donkere dagen. Het is iets voor op een stormachtige zondagnamiddag, geen weer om een hond door te jagen. Het ideale moment om even in de keuken iets lekkers te toveren bij het obligate kopje koffie.

lekkere pannenkoeken met vanille-crème

Pannenkoeken met vanille-crème

Pannenkoeken met vanille-crème is een heerlijk dessert of vieruurtje voor koude, donkere dagen. Om je zondagnamiddag op te fleuren.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang dessert, Nagerecht
Keuken Europees
Porties 6 pannenkoeken

Ingrediënten
  

voor de pannenkoeken

 • 300 ml melk
 • 130 gram bloem
 • 70 gram suiker
 • 1 ei
 • 2 eetlepels gesmolten boter

voor de vanille-crème

 • 5 dl melk
 • 100 gram suiker
 • 40 gram bloem
 • 30 gram rozijnen
 • 5 eigelen
 • 1 vanillestokje
 • een snuifje zout

Instructies
 

voor de pannenkoeken

 • Maak het pannenkoekendeeg door eerst de bloem met de suiker te vermengen. Voeg er daarna het ei en de melk aan toe en meng tot een glad deeg. Voeg tot slot de gesmolten boter aan het deeg toe. Meng goed en zet opzij om te laten rusten.
 • Smelt de boter voor het pannenkoekendeeg.
 • Bak de pannenkoeken in een warme pan.

voor de vanille-crème

 • Laat de rozijnen in wat melk inweken.
 • Snij het vanillestokje doormidden en leg de twee helften in de melk. Warm de melk op, maar zorg dat ze niet overkookt.
 • Meng de eigelen, suiker, bloem en zout.
 • Voeg het eigeelmengsel aan de warme melk toe, onder voortdurend kloppen. Blijf gedurende enkele minuten roeren tot de vanillesaus indikt.
 • Voeg er tot slot den geweekte rozijnen aan toe.

Afwerking

 • Verwarm de oven op 180°C en boter een ovenschaal in.
 • Bestrijk elke pannenkoek met enkele eetlepels vanillecreme, rol ze op en leg ze in de schaal.
 • Verdeel de resterende vanillecreme over en/of naast de pannenkoeken,
 • Zet alles nog 10 minuten in de oven.
 • Bestrooi met bloemsuiker voor het opdienen.
Trefwoord pannenkoeken, vanille-crème
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je pannenkoeken met vanille-crème?

Dit recept is echt super eenvoudig. Ik begin altijd met het pannenkoeken deeg. Vervolgens maak ik de vanillecrème. En terwijl die indikt bak ik dan de pannenkoeken. Tot slot gaat alles in de oven en zetten we koffie.

Het pannenkoeken deeg

Dit is echt een heel eenvoudige pannenkoeken deeg. Ik gebruik altijd één hoeveelheid bloem op twee hoeveelheden melk. Erbij komen dan nog de suiker, een ei en 50 gram gesmolten boter. Meng nu alles goed door elkaar. Laat het deeg nu even rusten terwijl we met de vanille-crème beginnen.

De vanille-crème

Ook de vanille-crème is echt eenvoudig om te maken. Je moet wel wat geduld hebben, en hem langzaam de tijd geven om in te dikken.

Eerst en vooral zetten we de rozijnen te week in een beetje melk. Verderop in dit artikel geven we nog andere tips om de rozijnen te weken.

Scheid nu het wit en het geel van de eieren. We hebben voor deze crème enkel het eigeel nodig. Doe de eieren, de suiker en eventueel wat zout vervolgens bij de melk.

Snij het vanillestokje doormidden en schraap het binnenste eruit. Meng dit nu mee onder de melk. Verderop in dit artikel beschrijven we ook nog een alternatief, mocht je dit niet in huis hebben.

Warm de melk nu langzaam op en roer alles regelmatig om. Voeg er ondertussen de bloem aan toe. Doe dit alles op een laag vuur, zodat de melk zeker niet aan de kook geraakt. 

Voeg er nu ook de ingeweekte rozijnen aan toe.

Het bakken van de pannenkoeken

Terwijl we de crème laten indikken, kunnen we de pannenkoeken bakken. Roer ondertussen regelmatig in de vanille-crème. 

Normaal is de hoeveelheid deeg voldoende voor een zestal pannenkoeken. Ik bak ze op een middelhoog vuur, zodat ze niet te krokant worden. We moeten ze namelijk nog oprollen. Vermits ze nadien nog in de oven moeten moeten ze ook niet te lang in de pan blijven. Goudgeel tot lichtbruin is dus de kleur die we moeten hebben.

Bakken van de pannenkoeken in vanille-crème in de oven

Nu moeten we er een ovenschaal bij halen. Maar eerst zetten we de oven aan op 180-200°C. Die zal dan voorverwarmd zijn tegen dat we de ovenschaal erin zetten.

We bestrijken nu eerst de ovenschaal met een lekkere laag vanille-crème. Dan bestrijken we elke pannenkoek met twee eetlepels van de crème. Dan rollen we ze op en leggen ze één voor één in de ovenschaal.

Als we nog crème overhebben, kunnen we die tot slot nog over de pannenkoeken verdelen. 

Dan mag alles voor 10 minuten in de oven om te bakken. Zet ondertussen koffie en dek de tafel. Laat het nu buiten maar slecht weer zijn, we cocoonen lekker binnen bij wat lekkers.

De inspiratie voor dit recept komt van de Duitse website eatsmarter.de.

Enkele variaties voor deze pannenkoeken met vanille.crème

Het inweken van de rozijnen

In het klassieke recept gebruiken we een beetje van de melk om de rozijnen in te weken. Maar je kan nog meer diepgang geven als je de rozijnen in wat appelsiensap weekt. Dit is overigens een van mijn favoriete methoden om rozijnen te weken. Enkele andere recepten waar ik dat doe zijn bijvoorbeeld:

Maar we kunnen ook nog een beetje ondeugender te werk gaan. En wat alcohol aan de inwekende rozijnen toevoegen. Je kan hier bijvoorbeeld voor Batida kiezen, om in de kleur van melk te blijven. Een andere mogelijkheid is een scheutje rum. Rum en rozijnen gaan ook heel goed samen. Maar als je dat niet in huis hebt, kan je er ook een scheutje brandy of zelfs Ouzo aan toevoegen. 

Alternatieven voor het vanillestokje

Als je spontaan beslist om deze pannenkoeken met vanille-crème op een stormachtige zondagnamiddag te maken, is de kans groot dat je niet meteen een vanillestokje in huis hebt. Geen paniek, dan stappen we over op Plan B: vervang het vanillestokje door twee pakjes vanillesuiker. En we hebben zelfs een Plan C: vanillearoma. Eén of twee druppeltjes vanille aroma kunnen al volstaan. Let hier trouwens wel mee op: voor je het weet smaakt het aroma te sterk door. 

Meer verrassend.pannenkoek

Ben je op zoek naar meer lekkere ideeën om originele pannenkoeken te maken? Kijk dan zeker ook eens naar de volgende recepten:

Maar nog meer verrassende ideeën met pannenkoeken vind je op onze overzichtspagina verrassende pannenkoeken.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “Pannenkoeken met vanille-crèmeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept