watermeloen aardbei salade

Zomerse watermeloen aardbei salade

Deze zomerse watermeloen aardbei salade is het ideale gerecht voor warme hondsdagen: lekker, veel vocht en weinig calorieën. En snel klaar!
zomerse salade met aardbei en watermeloen
zomerse salade met aardbei en watermeloen

Ook tijdens de warmste zomerdagen moet en kan je lekker en gezond eten. Enerzijds heb je niet zoveel calorieën nodig omdat je in die hitte sowieso niet heel de tijd loopt rond te hossen. Bovendien moet je lichaam ook minder werken om op temperatuur te blijven. Anderzijds licht je vochtgebruik veel hoger en moet je dus zien dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Daarom is deze zomerse watermeloen aardbei salade het ideale gerecht voor de hondsdagen: lekker, veel vocht en weinig calorieën.

zomerse watermeloen aardbei salade

Zomerse watermeloen aardbei salade

Deze zomerse watermeloen aardbei salade is het ideale gerecht voor warme hondsdagen: lekker, veel vocht en weinig calorieën. En snel klaar!
5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang lunch, Salade
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 300 gram watermeloen
 • 200 gram aardbeien
 • 75 gram rucola salade
 • 75 gram geitenkaas
 • 15 gram pijnboompitten
 • 50 ml balsamico
 • 50 ml honing
 • 1 eetlepel olijfolie
 • munt als afwerking

Instructies
 

De balsamico stroop voorbereiden

 • Breng de balsamico met de honing aan de kook en laat die gedurende enkele minuten inkoken. Zet hem dan opzij om af te koelen.

De salade voorbereiden

 • Snij de aardbeien en de watermeloen in kleine blokjes.
 • Snij ook de rucola salade fijn en meng er de olijfolie onder.
 • Verkruimel of snij de geitenkaas, al naargelang de consistentie die je hebt.
 • Rooster de pijnboompitten gedurende enkele minuten tot ze lichtbruin worden en beginnen geuren.
 • Meng de aardbeien, de watermeloen en de rucola goed door elkaar.
 • Schep de salade in diepe borden. Werk af met de geitenkaas en pijnboompitten.
 • Garneer met de balsamico-stroop en een takje munt als afwerking.
Trefwoord aardbeien, salade, watermeloen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over zomerse watermeloen aardbei salade

Het origineel van dit recept heb ik gevonden als “watermelon caprese” op een blog die zich specialiseert in combinaties van eten en wijn. De wijn die hierbij het best past is een koele rosé.

De verrassende smaakmaker van deze zomerse watermeloen aardbei salade is misschien wel de balsamico stroop. Die kan je heel eenvoudig maken door gelijke delen balsamico en honing te mengen. Laat ze kort inkoken zodat beide zich vermengen en je hebt de lekkerste stroop die bij deze salade past.

Je kan natuurlijk spelen met de hoeveelheden watermeloen en aardbeien die je verwerkt. Het mag overigens gerust wat meer zijn. Dat kan zeker geen kwaad.

De rucola salade geeft een krachtige smaak die in contrast gaat met de zoete vruchten. Ik hou van zulke contrasten in recepten en ga dan ook zeker niet te weinig rucola salade verwerken.

De geitenkaas en de pijnboompitten vervolledigen dit uitzonderlijke smaken pallet. De geitenkaas brengt smeuïgheid in je mond. De pijnboompitten daarentegen zorgen voor beet in je mond. Zo heb je in deze salade dus heel veel verschillende smaken en consistenties.

Waarschijnlijk heb je nu nog watermeloen over. Probeer dan zeker eens een watermeloen gazpacho te maken. Superlekker en superverfrissend in de zomer!

Een nieuw Hoogstraats streekproduct en -gerecht?

Dat Hoogstraten gekend is voor zijn aardbeien wist je ongetwijfeld al. Verderop in dit artikel vind je nog enkele leuke recepten die je met aardbeien kan maken.

Maar een watermeloen ga je misschien niet direct met Hoogstraten verbinden. Eerder met Spanje of zo. En toch! Sinds kort produceert de telersvereniging Tomeco in zijn hoogtechnologische serres in Hoogstraten ook smaakvolle watermeloenen. Het klimaat en de omstandigheden in Spanje worden in hun serres nagebootst. En zo vermijd je natuurlijk een pak transportkosten en CO2 uitstoot om ze naar onze regionen te brengen.

Dus deze watermeloen-aardbei salade zou zomaar wel eens het nieuwste Hoogstraatse streekgerecht kunnen worden 🙂

Meer verrassend.aardbei

Ik heb een bijzondere band met aardbeien, vermits ik afkomstig ben uit het wereldcentrum voor de aardbeienteelt: Hoogstraten. Ik heb ze nog als jobstudent geplukt op het veld en gesorteerd in de veiling. Geen wonder dat hier ook enkele lekkere recepten met aardbeien passeren:

Meer verrassend.salade

De warme zomers worden meer en meer tot een uitdaging. Wat eet je op die vervelend warme dagen? Je wil dan niet staan zweten in de keuken. Maar lekker en gezond eten heb je natuurlijk wel elke dag nodig. Daarom nog enkele extra recept ideeën om deze periode te overbruggen:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “Zomerse watermeloen aardbei saladeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept