Tonijnpasta uit Sicilië met gebakken kappertjes

Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes

De gebakken kappertjes zijn de sterren in deze Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes. Zo eenvoudig en verslavend lekker!
pasta met tonijn en gebakken kappertjes
pasta met tonijn en gebakken kappertjes

Deze Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes is super eenvoudig en bovendien in geen tijd klaar. Echt een gerechtje voor een snelle lunch als je niet veel tijd hebt. Voor een gewone doordeweekse dag dus. En de échte sterren op het bord zijn de gebakken kappertjes. Ik ben er zeker van, de volgende keer doe je een extra portie kappertjes!

pasta met tonijn en gebakken kappertjes

Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes

De gebakken kappertjes zijn de sterren in deze Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes. Zo eenvoudig en verslavend lekker!
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang lunch
Keuken Italiaans, Siciliaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram pasta penne, orechiette, …
 • 1 blik tonijn
 • 4 theelepels kleine kappertjes
 • 2 pruimtomaten ongeveer 250 gram
 • 1 rood chili pepertje
 • 1 sjalotje
 • gedroogde oregano

Instructies
 

 • Zet water aan voor de pasta. Kook daarna de pasta volgend de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snij het sjalotje en het chili pepertje fijn. Verwijder zeker ook de pitjes van het pepertje.
 • Halveer de tomaten en verwijder het harde deel. Snij ze daarna in blokjes.
 • Open het blik tonijn en laat dit uitlekken. Tip: Voeg de uitgelekte vloeistof aan het kookwater van je pasta toe voor wat extra smaak.
 • Verhit olijfolie in een pan en bak de kappertjes gedurende drie tot vier minuten. Haal ze dan uit de pan en leg ze opzij voor later.
 • Verhit in dezelfde pan opnieuw wat olijfolie en bak het shalotje en het rode pepertje.
 • Voeg er daarna de tomaten en de tonijn aan toe. Plet de tonijn goed met een vork. Bestrooi gul met oregano.
 • Voeg twee tot drie eetlepels van het kookwater van de pasta aan het tonijnmengsel toe. Zodat dit niet te droog wordt. Laat dit nu met het deksel op de pan verder sudderen.
 • Giet de pasta af als die klaar is, en meng hem dan mee in de pan onder het tonijn-tomaten mengsel.
 • Schik de Siciliaanse tonijnpasta op borden en werk af met de gebakken kappertjes.
Trefwoord 30 minuten, kappertjes, tonijn
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes

Dit is een typisch gerecht uit de Italiaanse keuken. Gemakkelijk, weinig ingrediënten maar oh zoveel smaak! Vrienden van mij zijn enthousiast en maken het regelmatig als snelle lekkere maaltijd. 

De inspiratie heb ik van Jonoandjules, een Ierse blog met zeer veel interessante gerechten.

Kan ik ook verse tonijn gebruiken?

Vanzelfsprekend kan je dit gerecht ook met verse tonijn maken. Omdat het als midweek gerecht gedacht is dat lekker moet zijn en snel klaar hebben we hier de comfortabele oplossing uit blik gekozen. Als je met verse tonijn werkt Moet je die natuurlijk eerst fijn snijden. Of je zou hem ook kunnen bakken en dan met een vork uitrafelen en fijn pletten. Pulled tuna zo te zeggen.

Pruimtomaten of kerstomaten?

Je kan de pruimtomaten perfect vervangen door kerstomaten als alternatief. In dit laatste geval moet je de kerstomaten wel halveren. Je kan natuurlijk ook andere soorten tomaten gebruiken. Belangrijk is wel dat ze goed rijp en sappig zijn.

Kruiding

Een sjalotje en een (ontpit) chili pepertje dienen als smaakbasis voor deze Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes. Als je schrik hebt dat dit chili pepertje te pikant wordt, kan je ook een half nemen of het geheel weglaten.

Flink wat oregano smaakt perfect in deze saus. Andere kruiden die je kan toevoegen en gebruiken zijn vers gesneden tijmblaadjes, salie zelfs een blaadje basilicum.

Peper en zout vind ik hier niet nodig, maar die kan je natuurlijk altijd gebruiken. Het chili pepertje brengt al genoeg scherpte. En de gebakken kappertjes zijn de echte sterren en zoute smaakmakers op dit bord.

De gebakken kappertjes

De gebakken kappertjes zijn de echte sterren op dit bord. Gebakken heb ik ze voor het eerst gegeten op een voedingsbeurs in Berlijn. Dat was zo een “aha-moment” waarvan je weet dat je die inspiratie nog gaat gebruiken. Tot dan had ik kappertjes enkel verwerkt in sausen of salades.

Maar gebakken zijn kappertjes een echte sensatie. Ze worden knapperig en de smaak wordt nog veel meer uitgesproken. Het zoute van de kappertjes wordt veel dominanter omdat de zuurtje van de oplegvloeistof weggebroken wordt.

Ik ben er zeker van, De volgende keer bak je nog wat meer kappertjes omdat ze zo verslavend lekker zijn. Voor dit artikel had ik kort de verleiding om de hoeveelheid te verdubbelen, maar ik wou dan ook weer niet overdrijven. En zo heb je ook ineens zin om het nog eens te maken met je eigen hoeveelheid kappertjes.

Over kappertjes

Maar wat zijn kappertjes eigenlijk? En waar komen ze vandaan? We hebben het even voor u uitgezocht.

Kappertjes zijn eigenlijk groenten noch fruit. Het zijn namelijk de bloemknoppen van de kappertjesstruik. Wij eten ze meestal opgelegd in potjes.

Minder verrassend is waarschijnlijk dat de kappertjesplant een Mediterrane struik is en in de landen rond de Middellandse Zee groeit. De lekkerste kappertjes groeien op vulkaanbodem, zoals bijvoorbeeld in Sicilië.

Er bestaan 7 verschillende soorten kappertjes, van klein tot groot. De grootste worden ook wel eens augurken van kappertjes (cornichon de câpres) genoemd, of kapperappeltjes. Zij hebben ook een andere smaak omdat het hier al gaat om de vruchten die uit de bloem ontstaan. Ze worden ook later geplukt. Als je ze vers wil of kan eten, zal je in het begin van het seizoen eerder de kleine exemplaren vinden. Later op het seizoen komen dan de grotere exemplaren. Omdat de bloem dan verder ontwikkeld is dragen ze ook meer smaak.

De kleine kappertjes zijn over het algemeen duurder, omdat ze moeilijker om te oogsten zijn. 

Wil je meer weten over kappertjes? Bekijk dan zeker de volgende artikels:

Welke pasta eet je best bij deze Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes?

Deze Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes kan he met verschillende soorten pasta eten. Het best is wel om korte pasta te gebruiken. Dus geen spaghetti of linguine. 

Ik eet dit graag met penne, farfalle, orechiette of pastaschelpen. Orzo is dan weer heel klein, maar waarom ook niet? Neem gewoon waar je zin in hebt!

Kan je Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjes ook koud eten?

Jazeker, deze pasta kan je ook koud eten. Zeker op een warme zomerdag kan je dit ook als koude schotel of als bijgerecht bij een barbecue serveren.

Een bijkomend voordeel is dan ook dat je met een gerust gemoed wat meer kan maken. De overschotjes kan je nadien perfect koud opeten. Bijvoorbeeld ook met een stuk stokbrood.

Meer verrassend.kappertjes

Hieronder vind je nog meer gerechten met kappertjes. Vooral bij vis en speciaal met tonijn is dit een ideale combinatie:

Maar niet alleen in de Italiaanse keuken of visgerechten kan je kappertjes perfect verwerken. Hier vind je nog enkele andere lekkere ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “Siciliaanse tonijnpasta met gebakken kappertjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept