kardemom cupcakes

kardemom cupcakes

Kardemom wordt ook wel eens de Queen of spices genoemd. Deze kardemom cupcakes zijn verrassend en eenvoudig: de queen of cupcakes.
kardemom cupcakes
kardemom cupcakes

Ik had nog een potje kardemom pitjes over, die ik ooit eens bij een fles gin heb gekregen. Die gin is natuurlijk al lang op. Die verdampt bij mij altijd heel snel. De restjes weggooien doe ik natuurlijk niet graag. Daarom heb ik de pitjes in deze kardemom cupcakes verwerkt.

kardemom cupcakes

kardemom cupcakes

Kardemom wordt ook wel eens de Queen of spices genoemd. Deze kardemom cupcakes zijn verrassend en eenvoudig: de queen of cupcakes.
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang cake, dessert, Ontbijt, taart
Keuken Amerikaans
Porties 12 cupcakes

Ingrediënten
  

 • 300 gram volkorenbloem
 • 300 gram bruine suiker
 • 250 gram boter
 • 10 gram bakpoeder
 • 150 ml room
 • 2 eieren
 • 1,5 theelepel kardemom
 • rum essence optionaal, ja kan ook vanille essence gebruiken

Instructies
 

 • Meng eerst alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, suiker, kardemom). Voeg er dan de eieren, melk, boter en rum essence aan toe. Meng alles goed door elkaar, met een keukenrobot of manueel.
 • Vet een vorm in voor cupcakes met wat boter.
 • Verdeel het deeg over de cupcake vormpjes.
 • Bak gedurende 30 minuten in een oven die voorverwarmd is op 180°C. Controller met een vork of tandenstoker of ze gaar gebakken zijn. De baktijd is ook afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Ik heb vrij grote gebruikt, bij kleinere kan de baktijd korter zijn.

Notities

Ik heb kardemom zaadjes gebruikt. Daardoor was het grootste werk om die eerst te pellen en dan de pitjes met de vijzel fijn te malen. Gemakkelijker is het natuurlijk als je direct kardemom poeder gebruikt.
Ik had nog wat deeg over, en daarmee heb ik kleine cupcakes gebakken. Die waren natuurlijk goed doorbakken. Je kan de baktijd aanpassen naargelang je ze liever iets vochtiger of droger hebt. En de baktijd is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de cupcakes. Best eens controleren dus met een breinaald of zo of en hoe gaar ze zijn.
Trefwoord cupcake, kardemom
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over kardemom

Kardemom komt oorspronkelijk uit het zuiden van Indië. Het komt in het wild voor in de deelstaat Kerala. Kardemom is een struik die tot 4 meter hoog kan worden en tot dezelfde familie als gember behoort. De specerij is de gedroogde zaaddoos van deze plant.

Kardemom is niet meteen de goedkoopste specerij van de wereld. Het wordt ook wel de “Queen of spices” genoemd. Kwa prijzigheid komt het op plaats drie, na vanille en saffraan.

Naast groene kardemom (die ik hier gebruikt heb) bestaat er ook zwarte kardemom. Die is iets groter en komt eerder in het Noordoosten van Indië voor, vooral in Sikkim. De groene is iets subtieler van smaak.

De smaak van kardemom is zeer moeilijk te beschrijven. Het is zeker niet pikant. Het heeft een milde, warme en licht bittere smaak met een zoet accent. Niet verwonderlijk dus dat het tot de typische kerstkruiden behoort.

Nog meer uitgebreide informatie vind je op Wikipedia en vooral op de Infopagina´s van eten en drinken.

Kardemom op gerechtenweb.blog

Wat kan je doen met de overschot die je hebt nadat je deze kardemom cupcakes gebakken hebt? Op gerechtenweb.blog vind je nog meer inspiratie. Ik heb deze specerij echt leren kennen op reis in Jordanië, waar we Turkse koffie hebben gedronken: een espresso met een beetje kardemom poeder.

En dan is er natuurlijk die andere Godendrank, masala milk tea. Kardemom is een van de vele kruiden die hiervoor gebruikt wordt. Uiteraard hebben we dat in Nepal uitvoerig getest (en ook hier in Europa).

Mango lassi met saffraan en kardemom is ook een heerlijk drankje voor een warme zomerse namiddag.

Tot slot heb ik deze specerij recent ook nog verwerkt in hartige pompoenpuree pannenkoekjes. Die heb ik ook volledig in Indische stijl gemaakt, en daar kan de Queen of spices natuurlijk niet ontbreken.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “kardemom cupcakesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept