aspergo tonnato

aspergo tonnato

“Aspergo tonnato” is een voorgerecht met asperges en tonijnsaus, geïnspireerd op de welbekende vitello tonnato. Zo heb je asperges nog nooit gegeten!
aspergo tonnato
aspergo tonnato

Het aspergeseizoen loopt langzaam op zijn einde toe. Maar altijd Hollandaise saus word je op de duur ook moe. Dus ik wou eens iets volledig nieuws proberen na het succes van mijn gepassioneerde asperges. Zo kwam ik op het idee ze eens in combinatie met tonijn te proberen: “aspergo tonnato”.

De naam verwijst natuurlijk naar de wereldberoemde Vitello Tonnato. Dit is een voorgerecht met kalfsvlees en tonijnsaus. Voor de vlotte uitspraak heb ik er dan “aspergo tonnato” van gemaakt.

aspergo tonnato

aspergo tonnato

"Aspergo tonnato" is een voorgerecht met asperges en tonijnsaus, geïnspireerd op de welbekende vitello tonnato. Zo heb je asperges nog nooit gegeten!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

 • blender

Ingrediënten
  

 • 1 kg asperges
 • 1 blik tonijn in olijfolie (180 gram)
 • 1 blik sardinen 100 gram
 • 1 chili pepertje pitten verwijderd
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels kappertjes
 • 3 eetlepels citroensap
 • 50 ml olijfolie
 • 150 gram mayonaise

Instructies
 

 • Schil de asperges en snij de onderste eindjes van de steel. Kook ze gedurende 10-15 minuten tot ze gaar zijn.
 • Ondertussen de je de overige ingrediënten in de blender. Het blik tonijn (met olijfolie), het blik sardines, de olijfolie, de mayonaise, de teentjes knoflook, het chili pepertje, de kappertjes en het citroensap.
 • Pureer alles goed in de blender. Proef of je eventueel nog zout of peper moet toevoegen.
 • Schik de asperges op de borden en verdeel er de tonnato saus over. Werk af met wat kerstomaatjes en/of kappertjes.
Trefwoord asperges, aspergo, kappertjes, tonijn, tonnato
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over vitello tonnato

Vitello Tonnato is een wereldberoemd Italiaans voorgerecht. “Vitello” betekent kalf, “Tonnato” kan je vertalen als tonijnsaus. Het is dus kalfsvlees in tonijnsaus. De saus heeft de consistentie van mayonaise, en wordt ook op gelijkaardige manier gemaakt. In de originele, echte versie gebruik je echter geen mayonaise, maar de ingrediënten voor mayonaise: olie, wat mosterd en natuurlijk een eigeel. Ik heb het me hier gemakkelijk gemaakt en direct mayonaise gebruikt.

Over kappertjes

Een ander onmisbaar element in een Tonnato zijn de kappertjes. We kennen die allemaal van de potjes in de supermarkt, in verschillende grootten. Maar wat is het eigenlijk, en waar komen ze vandaan?

Kappertjes zijn de ongeopende bloemenknoppen van de kappertjesplant, met de zaadjes. Deze plant groeit in het Mediterrane gebied, maar vermoed wordt dat hij oorspronkelijk uit de tropen stamt. Ik ben er een grote fan van, omdat de zoute smaak een extra dimensie aan elk gerecht geeft.

Een overzicht van de beste verrassende aspergegerechten vind je in mijn artikel over gepassioneerde asperges. Hier wil ik even de aandacht vestigen op andere recepten met kappertjes en tonijn die je op gerechtenweb.blog vindt:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “aspergo tonnatoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept