Tiramisu met speculaas en macaroni

Tiramisu met speculaas en macaroni

Een tiramisu met speculaas en macaroni heb je nog nooit gegeten! Deze nieuwe variante met in melk gekookte macaroni en speculaas is overheerlijk!
Tiramisu met speculaas en macaroni
Tiramisu met speculaas en macaroni

Het eerste idee voor deze tiramisu met speculaas en macaroni ontstond bij de herinnering aan een dessert dat ik vroeger als kind bij mijn grootmoeder at. Ik heb geen idee meer wat het was, enkel macaroni en dat het uit de oven kwam. Maar ik begon na te denken, hoe kan ik een dessert maken met macaroni?

Na enkele experimenten ben ik dan bij deze tiramisu variante uitgekomen met macaroni en speculaas. Een geweldige combinatie! Zo heb je tiramisu nog nooit gegeten!

Tiramisu met speculaas en macaroni

Tiramisu met speculaas en macaroni

Een tiramisu met speculaas en macaroni heb je nog nooit gegeten! Deze nieuwe variante met in melk gekookte macaroni en speculaas is overheerlijk!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
rusttijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang dessert
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

 • 100 gram macaroni
 • 400 ml melk
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 250 ml room
 • 250 gram mascarpone
 • 50 gram poedersuiker
 • 200 gram speculaas

Instructies
 

 • Warm de melk op tot net onder het kookpunt. voeg er dan de kaneelstokjes en de bruine suiker aan toe. Als je wil kan je er ook al een lepel mascarpone aan toevoegen. Dat maakt het extra cremig.
 • Voeg er dan de macaroni aan toe, en laat die ook net onder het kookpunt garen. Dat kan iets langer duren dan op de verpakking aangegeven omdat je op een iets lagere temperatuur werkt.
 • Als hij gaar is haal je de macaroni uit de melk. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Klop de slagroom tot hij stijf wordt. Voeg er net voor het einde de poedersuiker aan toe. Dit helpt om een stevige room te krijgen.
 • Meng dan voorzichtig de mascarpone onder de room. Daarvoor is hij best ook al op kamertemperatuur.
 • Voeg tot slot de macaroni aan de mascarpone room toe.
 • Begin voor de tiramisu met een laagje speculaas. Wissel dan de macaroni-mascarpone en speculaas af in laagjes.
 • zet de tiramisu voor minstens 4 uur in de koelkast. Langer gaat ook. Een dag op voorhand maken is ideaal.
 • Voor het opdienen maal je de overgebleven speculaas fijn. Bestrooi de tiramisu ermee voor het opdienen.

Notities

Als nevenproduct hou je overigens een glas overheerlijke gesuikerde melk over. Hiervoor vind je zeker afnemers in huis!
Trefwoord macaroni, mascarpone, speculaas, tiramisu
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over tiramisu

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat tiramisu een Italiaans nagerecht is. Maar wist je dat het eigenlijk nog relatief nieuw is? Het duikt voor het eerst op in de menukaart van een restaurant in Treviso in de jaren 1960. En het is pas in de jaren 1980 dat het nationaal en internationaal begon door te breken. Zoals je hieronder kan lezen was er een film nodig om de doorbraak in Amerika te forceren.

Tiramisu en sleepless in Seattle

In Amerika kwam de doorbraak en de bekendheid van tiramisu er in 1993, na de release van de film Sleepless in Seattle. Sam Baldwin (gespeeld door Tom Hanks) vraagt een vriend naar tips voor het daten van vrouwen. Die antwoordt cryptisch “tiramisu”. De nieuwsgierigheid is gewekt! Wat is die tiramisu waar vrouwen zo gek van zijn? Vooral bij de kijkers, die massaal navragen en op zoek gaan. De meesten geloofden zelfs niet dat het een Italiaans nagerecht was. Ze dachten eerder aan een dans of iets sexueels. Met een gerichte marketingcampagne speelde Tristar (de producent) de hype uit en droeg bij tot de bekendheid van nagerecht én film.

Vandaag is het amper voorstelbaar dat iemand tiramisu niet kent. Maar het is dus wel degelijk een relatief nieuw nagerecht. 1993 is nu ook weer niet zo lang geleden.

Over macaroni

Macaroni is een holle lange Italiaanse pastasoort. Meestal zijn ze recht, hoewel ze tegenwoordig ook heel bekend zijn in de gekromde versie (elleboogjes) uit Mac&Cheese. Macaroni is veel dikker dan spaghetti en is daarvoor beter geschikt voor koude bereidingen. Zoals een tiramisu met speculaas en macaroni.

Andere verrassende desserts

Speculaas en mascarpone zijn ideale ingrediënten voor de lekkerste nagerechten. Op gerechtenweb.blog vind je dan ook nog veel andere soortgelijke inspirerende nagerechten.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Tiramisu met speculaas en macaroniVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept