
Dingen die je mist in het buitenland. Je hebt natuurlijk de klassiekers zoals frieten (nergens zo goed gebakken als in België), frikadellenkoek met kriekjes, mosselen en de vele lekkere biersoorten. Voor dat laatste heb ik wel een oplossing die Herman heet. Maar zo ongeveer halfweg de Corona lockdown kreeg ik geweldig veel goesting in een eenvoudige Vlaamse peperkoek.
Drie supermarkten heb ik ondersteboven gehaald. Maar tot mijn verbazing en ontsteltenis was er nergens peperkoek te verkrijgen. “Lebkuchen” in de Kerstperiode ja, maar een lekkere peperkoek? Fehlanzeige. Dan maken we het maar zelf. Dit is een basisrecept en je kan natuurlijk met de kruiden variëren naar smaak.

eenvoudige Vlaamse peperkoek
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 8 gram bakpoeder een half pakje
- 250 gram bruine suiker
- 2 eieren
- 100 ml water
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels honing
- parelsuiker optioneel
Instructies
- Verwarm de oven op 180°C.
- Vet een bakvorm in met boter.
- Meng al de ingrediënten tot ze een mooie deeg vormen.
- Giet het deeg in de bakvorm en plaats dit in de voorverwarmde oven. Als je wil kan je ze met stukjes parelsuiker bestrooien.
- Bak gedurende 45 minuten op 180°C.
- Haal de lekker geurende peperkoek uit de oven. Laat het kort afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
- Beheers jezelf en wacht om ervan te proeven tot hij volledig afgekoeld is.
Over peperkoek
Zoals ik in het begin al zei, is peperkoek niet overal een standaardingrediënt bij het ontbijt, of als lekker tussendoortje. Dat heb ik tot mijn eigen verbazing moeten vaststellen. Maar dat was dan ook voldoende aanleiding om een beetje recherche te doen.
Peperkoek is dus inderdaad een typisch Vlaams/Nederlands gerecht. Je hebt verschillende varianten en verschillende benamingen in verschillende regio´s. In West Vlaanderen zal men het dikwijls zoete koek noemen. Ontbijtkoek is de gangbare naam in Nederland. Alleen in Noord Nederland spreekt men van “oudewijvenkoek“. Zelfs in Indonesië is het bekend als resultaat van de kolonisering.
Andere benamingen hebben te maken met receptvarianten. In honingkoek krijgt de honing een belangrijkere rol. Gemberkoek en kruidenkoek bevatten dan weer extra veel gember of andere kruiden.
Wil je nog een bewijs voor het Nederlandstalige karakter? Kijk eens op de Engelse Wikipedia pagina naar peperkoek. Je komt uit bij “ontbijtkoek“, met een Engelse uitleg. Gingerbread in het Engels komt nog het best in de geburen.
Het is dan ook geen verrassing dat de bekendste producenten Belgische en Nederlandse bedrijven zijn. Koninklijke Peijenburg is markleider in Nederland. Vondelmolen, Meli en Lotus bakeries verdelen de Belgische markt. Bij deze wil ik de producenten ook op het potentiaal van de buitenlandse markt opmerkzaam maken 😉 Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen met Berlijn 🙂
Over speculaaskruiden
Speculaaskruiden kan je kopen. In België toch. Maar ik heb al moeten vaststellen dat dit in het buitenland net als voor peperkoek niet even gemakkelijk te verkrijgen is. Dat moet echter geen probleem zijn. Je kan ze net zo goed zelf maken, en naar hartelust variëren met de smaken.
Speculaaskruiden zijn een mengeling van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, peper en gember. Dikwijls wordt er ook nog kardemom en/of korianderzaad en anijs onder gemengd.
Enkele goede ideeën om zelf speculaaskruiden te maken vind je in de volgende artikels:
- zelf speculaaskruiden maken (Rutger bakt).
- speculaaskruiden/koekkruiden zelf maken (Eef kookt zo).
- Maak je eigen geheime speculaaskruiden (Libelle lekker).
Meer Belgische recepten
We hebben nog lang niet al de Belgische klassiekers op gerechtenweb.blog. Maar toch heb je een mooie selectie uit verrassend mooie recepten met een Belgische touch. Bekijk deze selectie en likkebaardt:
- in Belgisch bier gestoomde mosselen
- speculaas peren taart
- ovenschotel met witloof en prei
- Belgische wafels met blauwe kaas en ham
- spekspruitjes
- witloof rucola salade met bloedworst
De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.







ik vond een fantaschise heerlijk lekker dessert om bij de koffieklets te geven
Bedankt! Ik kan er ook niet aan weerstaan!