wortelconfituur met citrusvruchten

Wortelconfituur met citrusvruchten

Wil je wat meer variatie bij je ontbijt? Zelfgemaakt en eenvoudig? Dan is deze wortelconfituur met citrusvruchten wat je zoekt!
botermelk scone met wortelconfituur en slagroom
botermelk scone met wortelconfituur en slagroom

Wil je wat meer variatie bij je ontbijt? Zelfgemaakt en eenvoudig? Dan is deze wortelconfituur met citrusvruchten wat je zoekt! De mogelijkheden zijn oneindig. Met feta of geitenkaas bij je broodje. Als engels vieruurtje met scones en een dot room. Of gemengd met yoghurt of verse kaas. Noem het maar op!

wortelconfituur met citrusvruchten

wortelconfituur met citrusvruchten

Wil je wat meer variatie bij je ontbijt? Zelfgemaakt en eenvoudig? Dan is deze wortelconfituur met citrusvruchten wat je zoekt!
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang brunch, Ontbijt, vieruurtje
Keuken Engels, Iraans, Perzisch
Porties 800 gram

Ingrediënten
  

 • 350 gram wortelen geraspt
 • 350 gram confituursuiker
 • 100 ml citroensap 1 citroen
 • 200 ml appelsiensap
 • citroen zeste
 • 2 theelepels kardemom poeder

Instructies
 

 • Schel en rasp de wortelen.
 • Pers de citroen en de appelsienen, tot je 300 ml sap hebt.
 • Rasp de zeste van de citroen.
 • Los de suiker op in het sap van de citroen en de appelsien.
 • Voeg er de kardemom en de zeste aan toe.
 • Als het sap begint te koken, voeg je er de geraspte wortelen aan toe.
 • Laat het geheel 45 minuten sudderen op een laag vuur met het deksel erop.
 • Haal het deksel eraf, en laat de confituur nog 5 tot 10 minuten uitdampen tot hij stroperig wordt.
 • Doe de warme wortelconfituur in potjes en laat alles afkoelen. Als alles goed gaat wordt hij dan ook stijf.
Trefwoord citrusvruchten, confituur, jam, marmelade, wortelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

De oorsprong van wortelconfituur

Door de gelijkenis met marmelade zou je op het eerste zicht denken dat dit een typisch Engels gerecht is. Niets is echter minder waar, hoewel deze wortelconfituur ook perfect past bij typisch Engelse scones met een goede dot room.

De échte oorsprong ligt echter in Perzië, Iran. Daar zal je het overal bij het ontbijt vinden. In de klassieke Iraanse versie zitten ook kardemom pitten en rozenwater. Het is een lekkernij bij je broodje voor het ontbijt met feta of geitenkaas. De eerste inspiratie voor Perzische wortelconfituur vond ik op Youtube.

In mijn versie ben ik vol voor wortelconfituur met citrusvruchten gegaan. In plaats van water heb ik het sap van een citroen en twee appelsienen gebruikt. Evenals de beste van een citroen. Die brengen natuurlijk veel meer smaak mee dan gewoon water. De citroen vind ik ook cruciaal. Zowel de wortelen, het appelsiensap als natuurlijk de suiker zijn zoet. Ik heb nog graag een frisse, bittere component. En die komt er natuurlijk bij door het citroensap en de zeste. Naargelang je meer of minder zoet wil kan je natuurlijk met deze verhoudingen spelen.

Een geweldig alternatief is ook nog gember. Snij twee centimeter gemberwortel fijn en voeg die ook toe aan de confituur. Ook die biedt een goed tegengewicht tegen de zoete smaak.

Enkele andere interessante variaties zijn deze:

Dit is de allereerste keer dat ik confituur gemaakt heb. Vroeger als kind heb ik wel geholpen bij mijn ouders: aardbeien, aalbessen, bramen, rabarber, … Maar deze wortelconfituur met citrusvruchten was zo speciaal dat ik die absoluut wou maken en publiceren. Het dichtst in de geburen komen nog volgende recepten:

confituur, jam of marmelade?

Een veelgestelde vraag: is het nu confituur, jam of marmelade? Of toch gelei? We helderen het allemaal even op.

jam/confituur

Jam en confituur is eigenlijk bijna hetzelfde en wordt veel door elkaar gebruikt. Daarbij zullen de Nederlanders eerder het woord jam gebruiken, in Vlaanderen is confituur de gangbare benaming.

Toch is er een verschil. Jam wordt uit vruchtenpulp gemaakt. Om officieel jam te zijn moet er ten minste 35% vruchtenpulp inzitten. Bij 45% mag je zelfs van extra jam spreken.

Confituur wordt niet van pulp gemaakt, maar bevat echte vruchten. Soms zegt men wel eens dat confituur jam is met gekookte vruchten.

gelei

Gelei wordt niet gemaakt met hele vruchten, en ook niet met vruchtenpulp. Het basisingrediënt daarvoor is vruchtensap. Dit wordt ingekookt met suiker en dan heb je gelei.

marmelade

Bij marmelade denken we natuurlijk meteen aan de Engelse variante met appelsien, citroen of limoen. Typisch hieraan is dat ook de schil verwerkt wordt. Dit geeft een extra bittere smaak aan de anders zoete confituur.

Omdat de schil veel harder is dan de vrucht is de kooktijd voor marmelade ook veel langer. Het voordeel van marmelade is wel dat hij gemakkelijker stijf wordt. Dit komt omdat er in citrusvruchten veel pectine zitten die dit proces bevorderen. Dit maakt dat je minder (confituur)suiker nodig hebt.

Meer antwoorden op de vraag jam, marmelade op confituur vind je hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Wortelconfituur met citrusvruchtenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept