kanariegele lemon curd

kanariegele lemon curd

Sorry supermarkt, maar aan mij ga je geen lemon curd meer verkopen. Deze zelfgemaakte kanariegele lemon curd is veel te lekker!
kanariegele lemon curd
kanariegele lemon curd

Laatst heb ik nog eens mijn citroenpudding mousse als nagerecht klaargemaakt. Toen dacht ik, die lemon curd, die kan ik toch net zo goed zelf maken! En vermits mijn wortelconfituur met citrus ondertussen ook op is, heb ik deze kanariegele lemon curd gemaakt. Sorry supermarkt, maar jullie gaan aan mij geen lemon curd meer verkopen. Snel gemaakt, zonder bewaarmiddelen en natuurlijk veel lekkerder!

kanariegele lemon curd

kanariegele lemon curd

Sorry supermarkt, maar aan mij ga je geen lemon curd meer verkopen. Deze zelfgemaakte kanariegele lemon curd is veel te lekker!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Ontbijt, taart, vieruurtje
Keuken Brits, Engels
Porties 400 gram

Ingrediënten
  

 • 200 gram kristalsuiker
 • 125 gram boter ongezouten
 • 2 eieren
 • 2 citroenen

Instructies
 

 • Rasp de citroenen voor de zeste en pers daarna de citroenen voor het sap.
 • Kluts de eieren en meng eiwit en eigeel goed door elkaar.
 • Smelt de boter en de suiker au bain marie (in een potje in warm water).
 • Als de boter en de suiker gesmolten zijn voeg je er het citroensap en de zeste aan toe. Meng alles goed door elkaar.
 • Voeg dan de geklutste eieren aan het mengsel toe terwijl je constant roert.
 • Nu is wat geduld vereist. Blijf constant roeren gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten.
 • Als de consistentie overgaat van vloeibaar naar meer pudding of yoghurt is de lemon curd klaar.
 • Giet dan de warme lemon curd in potjes en laat afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kan je ze in de koelkast zetten.
Trefwoord citroen, citroenpudding, lemon curd
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Wat is lemon curd?

Wat is dat nu eigenlijk? Die lemon curd. Vermits je het op je boterham kan smeren denk je al snel aan jam of confituur. Maar daarvoor passen de eieren natuurlijk totaal niet in het plaatje. Dan zou je denken dat het een soort pudding is. Ik noem het ook wel eens graag citroenpudding. Maar pudding is normaal gemaakt met melk en gebonden met maïzena of zetmeel. De methode valt nog het beste te vergelijken met eggnog, dat ook gebonden wordt doordat de eieren gaar worden.

Waar komt lemon curd vandaan?

Het is waarschijnlijk geen verrassing als ik je vertel dat lemon curd een typisch Engels gerecht is. De eerste vermelding van de term lemon curd is in een kookboek uit 1844: “The lady’s own cookery book” van Lady Charlotte Campbell Bury. Het recept was toen wel heel anders dan vandaag. En het is tot op de dag van vandaag een mysterie hoe dit komt. “Curd” is eigenlijk de wrongel van melk waarvan later de kaas wordt gemaakt. In het oorspronkelijke recept werd citroensap aan romige wrongel toegevoegd. Daarom wordt het in het Engels ook dikwijls lemon cheese genoemd. Hoe de wrongel boter werd en er eieren als bindmiddel aan te pas kwamen is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Dit is dan “the lemon curd mystery“. Meer geschiedenis vind je British food history.

Wanneer is lemon curd klaar?

Lemon curd of citroenpudding maken is niet moeilijk. Een beetje geduld is wel nodig. Nadat je boter, suiker en zest opgewarmd hebt “au bain Marie” voeg je er de eieren aan toe. Die moeten dan gaar worden terwijl je het geheel constant omroert. Ze werken dan als bindmiddel dat de consistentie dik maakt.

In het begin zal de mengeling zeer vloeibaar zijn en kan er wat wit schuim aan de oppervlakte komen. Na goed 10 minuten zal dit geel worden en zal de consistentie beginnen te veranderen. Blijf roeren tot de massa egaal dik is, zoals pudding of yoghurt.

Waar eet je lemon curd bij?

Natuurlijk is deze kanariegele lemon curd lekker ’s morgens op de boterham bij het ontbijt. Je kan het perfect eten ter afwisseling met confituur, marmelade, speculaaspasta of choco. Probeer trouwens zeker ook eens wortelconfituur met citrus! De frisse zoete smaak laat zich ook perfect mengen met yoghurt of verse kaas.

Daarnaast is het ook superlekker op een pannenkoek of een wafel. Of, typisch Engels, op scones! En wat dacht je van lemon curd op ijs? Een cake of een taart met lemon curd is ook overheerlijk.

Maar voor mij is en blijft de favoriet heerlijke citroenpudding mousse met rode vruchten. Dit nagerecht dat me op het idee bracht om zelf lemon curd te maken.

Meer curd

Nog veel meer historische lemon curd recepten vind je op Foods of England. Maar je kan ook curd maken van vele andere sappige vruchten zoals frambozen, appelsienen, passievruchten, pompelmoezen, limoenen of ananas. Bij gelegenheid ga ik daar zeker eens wat van proberen.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “kanariegele lemon curdVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept