aardappelwafels met gekriekt konijn

aardappelwafels met gekriekt konijn

Aardappelwafels met gekriekt konijn worden misschien wel de nieuwe Kerstklassieker. Konijn gemarineerd in kriek is superlekker!
aardappelwafels met gekriekt konijn
aardappelwafels met gekriekt konijn

Konijn met pruimen kennen we allemaal. Maar dit wordt misschien een nieuwe klassieker met konijn: aardappelwafels met gekriekt konijn! De smaak is mega! Je moet wel echt kriekbier gebruiken om de typische fruitige smaak te krijgen. Daarenboven krijgt het konijnenvlees door de marinade een leuke rood-rozige kleur. En om in het concept te blijven heb ik de veenbessen gelijk mee in de kriek gemarineerd. Dit is echt om van te smullen! Bovendien is het dan nog eens gemakkelijk te maken en goed voor te bereiden. Wat wil je nog meer?

aardappelwafels met gekriekt konijn

aardappelwafels met gekriekt konijn

Aardappelwafels met gekriekt konijn worden misschien wel de nieuwe Kerstklassieker. Konijn gemarineerd in kriek is superlekker!
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

aardappelwafels

 • 500 gram aardappelen
 • 75 gram zelfrijzende bloem of gewone bloem met bakpoeder toegevoegd
 • 50 gram geraspte kaas
 • 50 gram boter
 • 2 eieren
 • 1 uitje
 • nootmuskaat
 • zout
 • melk een scheutje indien nodig

overige ingrediënten

 • 8 konijnenrug filets
 • 4 stronken witloof
 • 50 gram rucola
 • 125 gram gedroogde veenbessen
 • 500 ml kriekenbier 2 flesjes van 25cl.

Instructies
 

Marinade

 • Leg de konijnenrug en de veenbessen in een schaaltje en overgiet ze met kriekenbier tot ze volledig ondergedompeld zijn.
 • Zet dit een nacht in de koelkast om te trekken.

Aardappelwafel deeg

 • Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet de gekookte aardappelen af en plet ze dan tot puree.
 • Snij het uitje fijn.
 • Meng het uitje samen met wat nootmuskaat en zout onder de aardappelen.
 • Voeg er dan ook de eieren, de bloem, de boter en de geraspte kaas aan toe. Meng alles goed dooreen. Als het geheel te droog is kan je er nog een scheutje melk aan toevoegen.
 • Ook dit deeg kan je perfect op voorhand maken.

De laatste stappen op de dag zelf

 • Verwarm een oven op 180°C en laat het wafelijzer goed opwarmen.
 • Haal de konijnenrug uit de marinade en laat die uitlekken.
 • Laat het veenbessen-kriek mengsel zachtjes sudderen en inkoken.
 • Snij twee stronken witloof en de rucola salade fijn. Meng dit tot een lekker slaatje met wat mayonaise.
 • Pel de blaadjes van de andere twee stronken witloof en bak die met wat boter in een pan.
 • Bak de aardappelwafels gedurende een zestal minuten in het wafelijzer. In principe haal je uit de hoeveelheid deeg vier grote wafels (formaat Belgische wafels).
 • Leg de konijnenreepjes op een stuk bakpapier en bak ze gedurende 8 minuten in de oven. Meer hebben ze niet nodig.
 • Dan kan je alles op de borden aanrichten. Op de wafels leg ik enkele blaadjes gebakken witloof. Dit verhindert dat ze direct wak worden van de saus. Daarop leg ik dan twee konijnenrugfilets met daartussen wat van de veenbessen. Links en rechts garneren met de witloof-rucola salade.
Trefwoord aardappelwafels, konijn, kriek, wafels
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over gekriekt konijn

Eigenlijk had ik in gedachten om deze aardappelwafels met gekriekt konijn te maken met Kerst en/of Nieuwjaar. Maar ja, dat is niet zo doorgegaan, door omstandigheden die onlosmakelijk met het jaar 2020 verbonden zullen blijven. Maar, zoals Martine Tanghe zegt, we moeten blijven volhouden, alles komt goed! Daarom publiceer ik het nu ook, zodat we voorbereid zijn als het terug mag.

Voor dit recept heb ik gefileerde konijnenrug reepjes gebruikt. Die zijn natuurlijk wat feestelijker en duurder. Eén filet is ongeveer 50 tot 70 gram, afhankelijk van de grootte. Ik gebruikt twee rugfilets per wafel, dat is zeker genoeg. In de regel heb je al wel wat hapjes en een voorgerecht gegeten, en de aardappelwafel op zich is ook al redelijk vullend.

Daarnaast heb ik gedroogde veenbessen gebruikt. Die heb ik meteen mee met de konijnenrug in de kriek laten marineren. Gedroogde cranberries zijn wat te vergelijken met rozijnen. Het principe is hetzelfde. Door ze mee in de kriek te geven zuigen ze zich vol met kriek en krijgen een geweldige zoetzure smaak. Ze gaan perfect samen en je kan ze zonder verdere toevoeging van ingrediënten laten inkoken.

Een ander niet te versmaden voordeel van dit recept: het is weinig werk. Heel weinig werk zelfs, zeker op de feestdag. En dat is natuurlijk op zo’n dag ook absoluut een voordeel. Het meeste kan je de dag voordien al doen. En ook dat is niet bijzonder veel of moeilijk. De aardappelpuree en vervolgens het deeg voor de wafels kan je perfect een dag op voorhand voorbereiden. En de voor de marinade moet je een dag op voorhand ook niet meer dan vijf minuten inplannen. Op de dag zelf moet je dan enkel nog de wafels bakken en de konijnenrug in de oven kort bakken. Veel tijd heeft die ook niet nodig. Ondertussen laat je de veenbessen met het kriekensap inkoken en je bent er al ongeveer!

Over kriek

Kriek kennen we in België natuurlijk allemaal. En je moet in het buitenland zitten om te beseffen hoe goed die Belgische kriekbieren wel niet smaken. In Duitsland bijvoorbeeld kennen ze ook wel bier met kriekensmaak, maar dat is dan met een limonade. Veel te zoet en het fruitige ontbreekt volledig. Want dat is het unieke aan de Belgische kriekbieren: ze bevatten 20-25% echt kriekensap!

De oorsprong van kriek ligt in het Brusselse. Op het einde van de 19e eeuw begonnen lokale brouwers daar overschotten van zure kersen uit de eigen boomgaard aan hun plaatselijke lambiekbier toe te voegen. Dit viel in de smaak en de welgestelde Brusselse burgerij begon dit meer en meer te vragen. Dat was dan het begin van de commerciële ontwikkeling van kriek.

Er bestaan twee varianten van kriekenbier: de zogenaamde “Oude kriek” is een beschermd label en is officieel erkend als een streekproduct. Onder meer de brouwerijen Lindemans en Boon passen de methode voor “Oude Kriek” voor verschillende bieren toe. Na de tweede wereldoorlog kwamen meer producenten en modernere methodes op de markt onder de naam “Kriek”. Ik vermeld hier onder meer de brouwerij Van Honsebrouck uit West-Vlaanderen omdat ik hun St. Louis Kriek Lambic heb gebruikt voor dit recept.

Meer verrassend.aardappel

Ik ben ondertussen verlekkerd op aardappelwafels. Het is eens iets anders dan de klassieke puree. Met hetzelfde wafelrecept heb ik voor enige tijd ook een vegetarische lunch gemaakt: hartige aardappelwafels met vijgen en pruimenmoes. Ik vermoed dat er nog wel meer zullen volgen.

Ben je op zoek naar meer ideeën om aardappels verrassend klaar te maken? Laat je dan zeker door de volgende recepten inspireren:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “aardappelwafels met gekriekt konijnVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept