gebakken radijs

gebakken radijsjes

Meestal wordt radijs rauw gegeten. Maar gebakken radijsjes zijn verrassend zacht van smaak en lekker. Zeker eens proberen als bijgerecht!
gebakken radijs
gebakken radijs

Radijsjes of radijzen zijn vooral bekend als voorjaarsgroente en worden meestal rauw gegeten. Maar wist je dat je ze ook kan bakken? Meer nog, gebakken radijsjes zijn verrassend lekker en hebben een heel andere, zachtere smaak. Je kan deze lentegroenten perfect gebruiken voor een slaatje, als bijgerecht of in een aardappelpuree.

Ik stel overigens net vast dat dit het 300e artikel is op gerechtenweb.blog! En ik ben heel blij dat het dit toch wel bijzondere recept is: verrassend, eenvoudig en gezond als het kan! Een volledig overzicht van alle artikels sinds 2007 vind je in het archief.

gebakken radijs

gebakken radijsjes

Meestal wordt radijs rauw gegeten. Maar gebakken radijsjes zijn verrassend zacht van smaak en lekker. Zeker eens proberen als bijgerecht!
4.45 van 29 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Salade, voorgerecht
Keuken Belgisch, wereldkeuken
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 100 gram radijzen
 • 1 eetlepel boter
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat

Instructies
 

 • Snij het loof en de wortel van de radijzen.
 • Spoel de knollen en snij ze dan in vier. Of in schijfjes, al naar je eigen voorkeur.
 • Smelt de boter in een pan op een middelhoog vuur.
 • Bak de radijzen gedurende 5-8 minuten tot ze zacht en lichtjes gebruind zijn.
 • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Trefwoord gebakken, lentegroenten, radijs
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over radijzen

Radijzen zijn typische lentegroenten. Deze kleine rode knolletjes zijn meestal de eerste groenten die je na de winter uit je moestuin kan oogsten. Ze behoren tot dezelfde familie als onder meer koolrabi, broccoli en witte kool. De smaak van rauwe radijzen is echter redelijk scherp, peperachtig. Meestal worden ze in een slaatje verwerkt. Wij aten ze vroeger ook met platte kaas (kwark) bij de boterham.

De scherpe smaak is niet iedereen zijn ding. Bovendien ga je ze ook niet direct in grote hoeveelheden eten. Daarom is het ook des te verrassender dat gebakken radijs zo anders smaakt.

Wist je trouwens dat je ook met het groen, het loof van de radijzen lekkere gerechten kan maken? Gooi dit niet zomaar weg! Kijk eens op stoemp met radijsgroen voor verwerking in puree en vele andere ideeën.

Over gebakken radijsjes

Natuurlijk kan je deze kleine rode knolletjes ook bakken. De échte (positieve) verrassing komt echter als je de gebakken radijsjes proeft. De scherpe smaak is helemaal weg! Bovendien zijn ze lekker zacht van smaak, sappig en hebben een aangename beet in de mond! Ook ik had de eerste keer zo mijn bedenkingen, maar ik ben ondertussen helemaal overtuigd. Het smaken pallet brengt me bij peterseliewortel, wortelen, noten, aardappelen en zelfs spruitjes. Dat ik ze gebakken heb in boter en gekruid met nootmuskaat heeft daarbij natuurlijk ook zeker geholpen.

Ik heb ze hier als stand alone bijgerecht gemaakt en daarna met een lekker stuk mals stokbrood opgegeten. Overheerlijk! Je kan ze zeker ook net zoals peterseliewortel in een aardappelpuree verwerken. Daarnaast zie ik ze ook mooi samengaan met spruitjes en/of wortelen als bijgerecht. Natuurlijk passen ze ook perfect in een lauwwarm lente slaatje. Dikwijls worden ze ook als aardappelvervanger gegeten door mensen die op een koolhydraatarm dieet staan.

Meer gebakken.radijs

De inspiratie om radijs te bakken vond ik bij Dairy Carrie. Ik ben redelijk enthousiast, en ga ze in de toekomst zeker nog in verschillende bereidingen gebruiken. Als je echter niet kan wachten om ze te maken, kan je de volgende recepten zeker al eens bekijken om inspiratie op te doen:

Meer verrassend.radijs

Zoals aangegeven is het de eerste keer dat ik radijs warm bereid. Dat betekent echter niet dat we op gerechtenweb nog geen radijs klaargemaakt hebben. Hier vind je nog enkele interessante ideeën voor deze lekkere lentegroente:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

4 reacties op “gebakken radijsjesVoeg die van jou toe →

 1. 4 sterren
  Heel erg lekker die mooie rode halve radijsjes, mee gebakken halverwege de kooktijd van de grondwitloof en daarna mee gekruid.
  Met een klein schepje andijviestamppot erbij smaakt alles SUPER!

 2. Heerlijk, dank voor dit (super makkelijke) recept. Nog een reden om veel meer radijsjes te zaaien in de moestuin.

  1. 5 sterren
   Hartelijk bedankt Nelly! Ik heb dit jaar ook extra veel radijs gezaaid. Dus misschien duiken er binnenkort nog wel lekkere recepten met radijs op de website op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept