stoemp met radijsgroen, gebakken radijs en witte worst

Stoemp met radijsgroen

Gooi het groene loof van radijs niet zomaar weg. Je kan het op verschillende manieren verwerken. Bijvoorbeeld in deze stoemp met radijsgroen.
stoemp met radijsgroen
stoemp met radijsgroen

Ik heb het radijsvirus te pakken. Na mijn gebakken radijsjes vroeg ik me af of je met het loof ook nog kon gebruiken. En net als de schil van een banaan, kan je ook met het loof van radijs heel lekkere gerechten maken. Dat heb ik dus meteen geprobeerd, en met succes! Gooi het loof dus niet meer zomaar weg! Gebruik het in stoemp met radijsgroen of een van de andere recepten verderop in dit artikel.

stoemp met radijsgroen, gebakken radijs en witte worst

stoemp met radijsgroen

Gooi het groene loof van radijs niet zomaar weg. Je kan het op verschillende manieren verwerken. Bijvoorbeeld in deze stoemp met radijsgroen.
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram aardappelen
 • 1 ei
 • 1 eetlepel boter
 • 1 bussel radijzen met loof
 • 4 witte worsten
 • peper
 • zout

Instructies
 

 • Was de radijzen. Snij het loof en de wortel van de knollen. Vierendeel de knollen.
 • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
 • Breng water aan de kook en blancheer het loof gedurende enkele minuten.
 • Haal het radijsgroen uit het water en laat het uitlekken. Stoom ondertussen de aardappelblokjes gedurende een tiental minuten tot ze gaar zijn.
 • Snij het groene loof van de radijs fijn.
 • Smelt een eetlepel boter in de pan en bak de gevierendeelde radijs knolletjes gedurende een vijftal minuten.
 • Bak daarna de worst in de pan.
 • Pureer de aardappelblokjes. Voeg er dan het fijngesneden radijsloof en een ei aan toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Trefwoord aardappelpuree, puree, radijs, radijsgroen, stoemp
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Dit recept is zeer budgetvriendelijk. En zeker als je de radijs in de supermarkt gratis meekrijgt! Er waren namelijk nog maar drie busseltjes radijs over, en die waren al redelijk verlept. Maar omdat ik ze toch wou verwerken nam ik toch maar twee busseltjes in mijn mandje. Komt een verkoopster op me toe en vraagt of ik net radijs in mijn mandje gelegd heb. Verwonderd “euh ja”. “Die zijn al te ver weg, die krijg je gratis mee”. Ze doet ze in een plastieken zakje en schrijft er haar naam op, voor aan de kassa. Dan ziet ze het laatste busseltje liggen en doet dat er ook nog bij. Dus drie bussels radijs voor de prijs van geen!

Over radijsgroen

De meesten onder jullie zijn het waarschijnlijk niet gewoon het loof van radijs te verwerken. Ik was dat ook niet. Maar het is een soort van vergeten groente, want vroeger werd het wel meer gebruikt. In “Onskookboek” lees ik bijvoorbeeld dat het in de oorlog vrij gewoon was om het loof in aardappelpuree te verwerken. De omstandigheden waren er toen ook naar natuurlijk.

Maar je moet het radijsblad niet alleen uit pure noodzaak eten. Je schrikt er misschien een beetje van terug omdat er wat “haar” opstaat. Maar die kleine haartjes storen helemaal niet. Rauw is het loof licht pikant en smaakt wat naar kool. De verse blaadjes zijn best knapperig en geven wat extra pit aan een salade.

Zoek je naast deze stoemp met radijsgroen nog andere lekkere recepten met het blad van de radijsknolletjes? Bekijk dan zeker ook eens de volgende ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Stoemp met radijsgroenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept