madeleines met veenbessen

lekkere Madeleines met cranberries

Lekker bij de koffie, of gewoon tussendoor. Van deze lekkere Madeleines met cranberries geweekt in appelsiensap kan je gewoon niet afblijven.
madeleines met in appelsiensap geweekte veenbessen
madeleines met in appelsiensap geweekte veenbessen

Deze lekkere Madeleines met cranberries geweekt in appelsiensap zijn gewoonweg niet te versmaden! Ik ben een grote fan van gedroogde cranberries. Vaak gebruik ik die als alternatief voor rozijnen. Ze zijn net iets minder zoet en net iets groter. Het is een lekkere smaakvariatie op de klassieke rozijnen. Wat natuurlijk niet betekent dat je ze voor deze Madeleines ook niet gewoon door rozijnen kan vervangen.

madeleines met in appelsiensap geweekte veenbessen

Madeleines met veenbessen

Lekker bij de koffie, of gewoon tussendoor. Van deze lekkere Madeleines met cranberries geweekt in appelsiensap kan je gewoon niet afblijven.
5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
weken 3 uur
Totale tijd 3 uur 35 minuten
Gang cake, koekje, snack
Keuken Frans
Porties 30 madeleines

Equipment

 • Tefal Snack Collection

Ingrediënten
  

 • 175 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder
 • 140 gram suiker
 • 130 gram boter gesmolten
 • 2 eieren
 • 125 gram veenbessen gedroogd
 • 2 appelsienen
 • zout
 • 1 theelepel kaneel

Instructies
 

 • Pers de appelsienen en laat de veenbessen erin gedurende een paar uur weken. Voeg er goed wat kaneel aan toe.
 • Meng de bloem, bakpoeder en suiker goed door elkaar.
 • Voeg der dan achtereenvolgens de eieren en de boter aan toe. Meng alles tot je een goed samenhangend deeg hebt.
 • Druk het vocht wat uit de veenbessen en meng ze daarna ook onder het deeg.
 • Bak de Madeleines dan in een multifunctioneel ijzer gedurende vier minuten. Ik heb de Tefal Snack Collection met Madeleinevormpjes gebruikt. Alternatief kan je ook Madeleinevormpjes in de oven plaatsen op 180°C. Dan moet je op ongeveer 12 minuten rekenen.
Trefwoord cranberries, Madeleine, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Madeleines met cranberries

Uniek aan deze lekkere Madeleines met cranberries is de combinatie van de Madeleines met veenbessen. Van nature zijn veenbessen (of cranberries) redelijk zuur. Maar bij het drogen nemen de suikers de bovenhand en verandert de smaak. Bovendien worden ze meestal tijdens het droogproces nog extra gezoet. Je moet dus helemaal geen schrik hebben dat de Madeleines plots zuur gaan smaken.

Net zoals rozijnen, moet je ook gedroogde veenbessen het best laten weken voor je ze in gebak verwerkt. En net als bij rozijnen is sinaasappelsap daarvoor mijn favoriet. Ik vind die combinatie gewoon geweldig! Doe er nog een goede theelepel kaneel bij en dit is echt de max.

Om te vermijden dat het deeg te plat wordt, knijp ik de veenbessen wel wat uit voor ik ze eronder meng. Ze volledig uitpersen moet niet, maar ze een beetje uitdrukken, of goed laten uitlekken is wel aan te raden.

Over Madeleines

Waar komen ze vandaan? En waarom heten ze Madeleines? Belangrijke vragen die we graag kort voor U uitklaren.

Het zal U niet verrassen dat Madeleines uit Frankrijk komen. Meer bepaald uit Commercy, in Lotheringen. Dit is het gebied tussen de Elzas en België. Er bestaan verschillende versies over the ontstaan van deze gebakjes. Een van de meest plausibele is dat een keukenmeid, “Madeleine”, met deze inderhaast gebakken schelpjes een mislukt diner moest redden. Aanleiding voor het feest was het bezoek van Stanislas Leczinski, de koning van Polen, in Commercy in 1755. Via deze adellijke connecties werd het ook snel populair in Versailles en van daaruit in heel Frankrijk en de wereld.

Het bakken van Madeleines

Om Madeleines te bakken heb je natuurlijk vormpjes nodig in de vorm van schelpjes. Typisch zijn de strepen in de vorm, waardoor de Madeleines aan de onderkant geribbeld zijn. Aan de bovenkant daarentegen zijn ze glad.

Als je ze in de oven bakt, moet je rekenen op een baktijd van een twaalftal minuten aan 180°C. Het perfecte resultaat is dan dat ze aan de bovenkant mooi geel zijn, en aan de geribbelde onderkant lichtbruin.

Ik heb ze echter niet in de oven gebakken, maar in mijn Tefal Snack Collection, een multifunctioneel wafelijzer met verschillende vormen. Waaronder dus ook eentje voor Madeleines. Dit heeft wel een grote invloed op de baktijd: vier minuten is meer dan genoeg. Een klein nadeel is wel dat je niet het typische kleurverschil tussen onderkant en bovenkant hebt. Een voordeel is dat ze er allemaal gelijk uitzien omdat de ruimte om te rijzen beperkt is door de dubbele schelp.

Meer verrassend.cranberries

Zoals in het begin van dit artikel vermeld bak en kook ik graag met cranberries of veenbessen. Meer inspiratie vind je in de volgende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “lekkere Madeleines met cranberriesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept