eenvoudig stoofpotje met aardappel en chorizo

Eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje

Een lekkere en eenvoudige maaltijd na een lange dag? Dan is dit Eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje dat waarnaar je zoekt!
eenvoudig stoofpotje met aardappel en chorizo
eenvoudig stoofpotje met aardappel en chorizo

Een eenvoudige en stevige maaltijd voor een doordeweekse dag? Dan is dit eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje de perfecte keuze om vocht en calorieën opnieuw op peil te brengen. Bovendien dampt deze schotel al na een half uurtje in je bord! Snel klaar dus!

eenvoudig stoofpotje met aardappel en chorizo

eenvoudig stoofpotje met aardappel en chorizo

Een lekkere en eenvoudige maaltijd na een lange dag? Dan is dit Eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje dat waarnaar je zoekt!
5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Spaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram aardappelen
 • 125 gram chorizo
 • 400 ml water
 • 1 rode ajuin
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 lente ui
 • 3 blaadjes laurier
 • peper
 • zout optioneel
 • chili vlokken optioneel
 • 1 theelepel aardappelzetmeel optioneel, opgelost in koud water
 • 0,5 dl witte wijn

Instructies
 

Voorbereiding

 • Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Tip voor als je wat meer tijd hebt: maak insneden in de aardappel en breek dan de stukjes af. Dan heb je wat onregelmatigere vormen en kan er ook meer zetmeel vrijkomen.
 • Pel de rode ajuin en snij hem in ringen.
 • Ontdoe de knoflook van de buitenlaag en snij in ze in blokjes. Later gaan we ze door de knoflookpers drukken.
 • Halveer de chorizo in de lengte en snij ze dan in blokjes von ongeveer een halve tot een hele centimeter.
 • Snij het wit en het groen van de lente ui apart in ringen.

Het stoofpotje

 • Verhit olijfolie in een pot an voeg er dan de rode ajuin in ringen aan toe.
 • Druk de knoflook door de knoflookpers en voeg die aan de ajuin toe.
 • Blus na enkele minuten met de witte wijn en laat die kort inkoken.
 • Voeg er dan de blokjes chorizo worst aan toe. Al snel zullen ze hun rode vocht prijs geven.
 • Voeg er dan de aardappelen aan toe.
 • Voeg water aan het stoofpotje toe tot alles net onder water staat. (ongeveer 400 ml).
 • Ten slotte voeg je er de laurierblaadjes aan toe. Zet dan het deksel op de pot en laat 20 minuten sudderen.
 • Na 15 minuten kan je er de witte lente ui ringetjes aan toevoegen en het stoofpotje op smaak kruiden. Pas op met zout omdat de chorizo al redelijk zout is.
 • Optioneel kan je ook nog wat aardappelzetmeel toevoegen als je wat meer binding wil.
 • Schep het stoofpotje na 20 minuten in diepe borden en werk af met de groene ringetjes van de lente ui.

Notities

Tip: de dag erna smaakt alles nog veel beter! Denk er dus aan om ofwel voldoende hoeveelheid te maken, of om het de dag ervoor al voor te bereiden. 
Trefwoord 30 minuten, chorizo, eenpansgerecht, stoofpotje
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Tips voor dit eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje

Het type aardappel dat je gebruikt voor dit gerecht heeft redelijk wat invloed. Het beste zijn eigenlijk van die bloemige aardappelen die lekker veel zetmeel afgeven. Daardoor wordt de saus gebonden. Je kan dit overigens een zetje geven door er na 15 minuten enkele stukjes uit te halen en met de vork te pletten. Dan komt er natuurlijk ook meer zetmeel vrij. Een andere mogelijkheid is om wat zetmeel in koud water op te lossen en dat na een kwartiertje aan het stoofpotje toe te voegen. De laatste 5 minuten laat ik ook het deksel van de pot, zodat het stoofpotje kan inkoken.

De rode kleur komt enkel en alleen van de chorizo worst. Je moet daar echt geen paprika of tomaten meer aan toevoegen. Verder in dit artikel kan je lezen dat paprika een belangrijk ingredient is voor chorizo. Dan weet je natuurlijk meteen waar die rode kleur vandaan komt.

De meeste chorizo worsten zijn op zich al redelijk zout. Daarom ben ik voor dit gerecht heel voorzichtig in het toevoegen van zout. Het zou dan wel eens snel van het goede teveel kunnen worden. Voor mij mag het stevig doorsmaken. Daarom doe ik er wel nog peper en chili vlokken bij. Maar daar is iedereen vrij in.

De lente ui kan je ook door peterselie vervangen. Ik wou het bord met iets groen afwerken en had toevallig nog lente ui in de koelkast liggen. Het wit heb ik dan ook maar mee opgebruikt en onder het stoofpotje gedaan. Allemaal geen probleem.

Het zal je ook niet verrassen dat dit stoofpotje de dag erna nog veel beter smaakt. De ingrediënten hebben dan voldoende tijd gehad om zich met elkaar te integreren en aroma’s te verdelen. Het is dus absoluut aan te raden om dit stoofpotje een dag op voorhand te maken, of om voldoende te maken dat je er ook de volgende dag nog van kan eten!

Variaties op dit eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje

Dit is een basisrecept, en het toffe van stoofpotjes is dat je er zoveel kanten mee uit kan. Ook bij mij zijn ze elke keer net een beetje anders, variaties op hetzelfde basisthema. Naast de hierboven beschreven tips kan je zeker ook eens naar de volgende recepten kijken om nog meer en andere inspiratie op te doen:

Over chorizo worst

De meesten onder jullie zullen nog wel weten dat chorizo een Spaanse worst is. Maar wat zit er precies in? waar komt hij echt vandaan? En vanwaar komt die wondermooie rode kleur? We zoeken het even voor U uit.

De chorizo worst komt uit de Extremadura, dit is een regio uit het Zuiden van Spanje, tegen de Portugese grens ten zuidwesten van Madrid. Het ligt eigenlijk tussen Madrid en Sevilla. Het is een onherbergzame, droge streek met een lage industrialisatiegraad. Maar dat betekent ook veel natuurparken en landbouw. Zeker een tip voor wie eens een ander Spanje wil bezoeken.

Een van de typische Ingrediënten van de chorizo worst is paprika. Vandaar ook de rode kleur die vrijkomt bij het bakken. Maar dat is niet de enige reden waarom paprika in deze typische worst verwerkt wordt. De etherische oliën van de paprika werken als een bewaarmiddel en zorgen voor een goede houdbaarheid. Zeker niet onbelangrijk in tijden waar koelkasten nog niet uitgevonden waren! Daarnaast bestaat de chorizo worst normaal uit grof gehakt varkensvlees en is gekruid met zout, knoflook, oregano en eventueel suiker of komijn. Er bestaan natuurlijk vele varianten en soms worden ze ook gerookt om beter te bewaren (remember dat koelkasten niet altijd hebben bestaan).

Waarschijnlijk hebben chorizo worsten een zeer lange traditie. Ze duiken in elk geval voor het eerst in Spaanse geschriften op rond de jaren 1600. Toen wel nog zonder paprika, omdat die pas later in Spanje werd ingevoerd.

Meer verrassend.chorizo

Zo heel veel recepten met chorizo heb ik hier nog niet gepubliceerd, stel ik vast. Maar ik heb toch een paar mooie gerechten uit de oude doos gevonden waar chorizo een mooie bijrol speelt:

Meer verrassend.aardappel

Aardappelen zijn bij mij lang uit de gratie geweest. Maar ze zijn meer dan sterk teruggekomen! Ik was de klassieke gekookte aardappelen meer dan beu, maar ondertussen heb ik vele nieuwe creatieve methodes ontdekt om ze met veel smaak klaar te maken! Hier enkele ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotjeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept