gepekelde radijzen

gepekelde radijsjes

Pekelen is een van de oudste methoden om voedsel te bewaren. Deze gepekelde radijsjes zijn snel gemaakt en lang te bewaren in de koelkast.
gepekelde radijsjes
gepekelde radijsjes

Ken je dat ook? Je hebt lekkere radijsjes gezaaid in je moestuin, en plotseling zijn die allemaal tegelijk klaar om op te eten. Veel te veel om allemaal ineens te verwerken, ook al ben je creatief met je gerechten. Dan is pekelen een goede oplossing. Deze gepekelde radijsjes zijn wekenlang houdbaar in de koelkast. En lekker bovendien!

gepekelde radijsjes

gepekelde radijsjes

Pekelen is een van de oudste methoden om voedsel te bewaren. Deze gepekelde radijsjes zijn snel gemaakt en lang te bewaren in de koelkast.
4.82 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, slaatje
Keuken Belgisch, Europees
Porties 2 potjes

Ingrediënten
  

  • 1 bussel radijs
  • 180 ml witte wijn azijn
  • 180 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel peperbolletjes

Instructies
 

  • Was de radijsjes en snij ze in schijfjes of blokjes, naar keuze.
  • Breng het water en de wijnazijn aan de kook. Voeg der dan de kruiding aan toe.
  • Giet de pekel over de radijzen en laat het geheel dan afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Daarna kan je ze wekenlang in de koelkast bewaren.

Notities

Natuurlijk staat het je vrij om met de kruiding en verschillende soorten azijn te experimenteren. Eigenlijk kan je weinig fout doen en zo de pekel maken die het best bij je smaak past.
Overigens kan je dezelfde methode ook perfect met andere groenten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ajuin of komkommers.
Trefwoord bewaren, gepekeld, pekelen, radijs
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over pekelen

Vroeger bestonden koelkast en diepvries nog niet. Dus moesten de mensen andere methoden gebruiken om hun voedsel langer eetbaar te houden. Vlees werd bijvoorbeeld gerookt of in zout gepekeld. Het pekelen van groenten gebeurt vooral met azijn. Ook suiker is een goed bewaarmiddel voor fruit. Bijvoorbeeld in de verwerking in confituur.

Het hoeft dan ook geen betoog dat deze methode om voedsel te bewaren al eeuwen gebruikt wordt. Om niet te zeggen millennia! De eerste sporen naar gepekeld eten (augurken overigens) gaan terug naar het jaar 2030 voor Christus, in Mesopotamië, de Tigris vallei in het huidige Irak.

Nog verder terug in de tijd vinden we sporen van Kimchi, de Koreaanse variante. Daarvan vinden we sporten terug daterend van ongeveer 3000 voor Christus. Waarschijnlijk liggen Chinese pickles aan de basis van kimchi. De Koreanen hebben het dan aan hun lokale smaak aangepast.

Bacteriën lusten geen zuur. Dus door je voedsel in een zure omgeving onder te dompelen blijven ze beschut voor bacteriën. Het wordt bijgevolg niet slecht. Voor groeten wordt meestal azijn gebruikt om ze te pekelen. Dit is trouwens ook de reden waarom die potjes met augurkjes, zilveruitjes en zo meer schijnbaar oneindig lang goed blijven. De voedingsindustrie kent die methode natuurlijk ook. Bovendien is het ook gewoon lekker. Zeker als je de juiste kruiding gebruikt.

Meer informatie over pekelen vind je op de volgende websites:

Meer verrassend.radijs

Iedereen kent natuurlijk de radijsklassiekers: op de boterham met platte kaas of verwerkt in een lekker slaatje. Maar zijn er nog andere mogelijkheden (naast pekelen)? En wat doe je met het loof? Kijk hier voor meer inspiratie:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “gepekelde radijsjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept