zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus

Zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus

Snel, lekker en gezond. Een zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus is de perfecte lunch op warme zomerdagen.
courgette pasta met cheddar-eigeel saus
courgette pasta met cheddar-eigeel saus

De hitte blijft duren, dus we blijven bij heerlijk eenvoudige lunches die passen bij het zomerweer. Deze zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus is klaar in minder dan een half uurtje. Het is ook geen weer om langer in de keuken te zweten. Op zich heel simpel, eenvoudig en klassiek. Maar de verrassing zit hem natuurlijk in de cheddar eigeel saus. Die kan je als bijzonder alternatief voor mayonaise gebruiken.

courgette pasta met cheddar-eigeel saus

zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus

Snel, lekker en gezond. Een zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus is de perfecte lunch op warme zomerdagen.
5 van 7 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang lunch
Keuken Europees, Mediterraan
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram penne
 • 100 gram ham
 • 1 courgette
 • 50 gram cheddar
 • 1 eigeel
 • peper
 • zout
 • basilicum

Instructies
 

 • Breng voldoende water aan de kook om de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking te koken.
 • Snij ondertussen de courgette in reepjes die ongeveer even groot zijn als de penne.
 • Doe hetzelfde met de ham.
 • verhit olijfolie in een wok of pan. Bak de courgettereepjes gedurende enkele minuten op een middelhoog vuur.
 • Meng het eigeel onder de cheddar kaas. voeg er ook een drietal eetelepels van het kookwater van de penne aan toe. Kruidt het geheel met peper en zout.
 • Giet de penne af als ze gaar zijn. Meng ze in een kom met de courgettereepjes.
 • Doe er dan ook de ham bij en wat fijngesneden basilicumblaadjes.
 • Tot slot meng je de cheddar-eigeel saus eronder. Meng alles nog eens goed door elkaar.
 • Serveer in diepe borden en werk af met een blaadje basilicum.
Trefwoord 30 minuten, courgette, penne, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Variaties op zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel saus

Mayonaise

Zoals eerder al aangegeven, kan je dit recept ook binden en op smaak brengen met mayonaise. Een eenvoudig recept dat nooit mislukt vind je in het artikel Mahonaise, de oorsprong van mayonaise. Over de cheddar-eigeel saus hebben we het later nog.

Vegetarische varianten

Ook al ben je geen vleeseter, dan nog kan je deze lunch heel lekker maken. Denk bijvoorbeeld aan feta en wat kerstomaatjes. Of waarom geen gekookte boontjes? In de visrichting is gerookte makreel ook een lekkere optie.

Van ham tot spek

Er zijn ontelbare soorten vlees die je in deze pasta kan verwerken. In dit geval heb ik gekookte ham gebruikt, omdat ik het werk wou minimeren. Alternatief kan je ook spek of spekblokjes gebruiken. Dan is het wat krokanter, en je hebt wat meer beet. Maar het is een extra stap om die te bakken, en bij dit weer was de ambitie daarvoor heel beperkt.

Over Cheddar

Wat doet cheddar, een Engelse kaas, in een redelijk Mediterrane lunch?  Wel, Cheddar is meer Mediterraan dan je zou denken. Hij komt oorspronkelijk namelijk uit Somerset, ten zuiden van Bristol in het zuidwesten van Engeland. Deze regio wordt ook wel de Engelse riviera genoemd, vanwege het verrassend milde klimaat.

De pittige smaak van deze bekende oranje kaas ontstaat tijdens het twee jaar durende rijpingsproces. De typische oranje kleur ontstaat overigens door toevoeging van anatto. Dit is een kleurstof afkomstig uit de zaden van de orleaanboom. De kleur kan variëren tussen geel en rood, waarbij de kleur afhankelijk is van waar men het in oplost, maar ook van de verhouding tussen de bestanddelen. 

Over de cheddar-eigeel saus

Courgette is niet meteen de grootste smaakdrager ter wereld. Dus we kunnen nog iets gebruiken om wat meer karakter aan deze zomerse courgette pasta te geven. Cheddar daarentegen brengt heel wat smaak mee door het lange rijpingsproces. Daarom is het de ideale toevoeging aan deze pasta. 

Het eigeel is dan weer de kleefstof, die ervoor zorgt dat de saus zich aan de andere ingrediënten vasthecht. De saus wordt dan compleet met twee eetlepels kookvocht van de pasta. Die bevat ook nog wat zetmeel van het koken, en zorgt ervoor dat de saus smeuïg wordt en de cheddar al half smelt. Zout toevoegen zou ik niet meer doen, maar peper gaat natuurlijk altijd nog wel.

Meer verrassend.zomerlunch

De zomers worden langer, en we hebben dringend meer variatie nodig in lichte lunches, die ook bij deze tropische temperaturen nog smaken. Her vind je nog meer ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Zomerse courgette pasta met cheddar-eigeel sausVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept