in bergkaas gegratineerde asperges

Asperges uit het Staatsblad

Staan er echt aspergerecepten in het Staatsblad? En wat is de link met “in bergkaas gegratineerde asperges? Ontdek het hier!
aspergegratin met Zwitserse bergkaas
aspergegratin met Zwitserse bergkaas

In het Staatsblad (Le Moniteur Belge) worden alle nieuwe wetten in België gepubliceerd. En vermits asperges belangrijk zijn voor de Belgische economie, worden er ook recepten voor asperges in gepubliceerd. En daar heb ik dus inderdaad de inspiratie gevonden voor deze “asperges uit het Staatsblad”.

Toegegeven, het was niet echt de bedoeling. En de instructies stonden ook enkel in de Franstalige versie. En ook enkel voor korte tijd. Maar zoals dat gaat: eens op het internet, altijd op het internet. Het hele verhaal doen we in geuren en kleuren uit de doeken onder het recept voor “in bergkaas gegratineerde asperges”. Dit is mijn variante op het recept dat in ons wetboek verschenen is. Dus zeker verder lezen!

aspergegratin met Zwitserse bergkaas

in bergkaas gegratineerde asperges

De inspiratie voor deze in bergkaas gegratineerde asperges komt uit het Staatsblad. Heel eenvoudige en lekker! En met een mooi verhaal eraan.
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Belgisch, Frans, Zwitsers
Porties 2 personen

Equipment

 • ovenschaal
 • oven

Ingrediënten
  

 • 500 gram asperges witte
 • 200 gram Zwitserse bergkaas of een harde kaas naar keuze
 • 200 ml zure room
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • peper
 • zout
 • boter om de vorm in te vetten

Instructies
 

 • Schil de asperges en verwijder de houterige uiteinden.
 • Kook of stoom de asperges gedurende 10-12 minuten.
 • Snij ondertussen de bergkaas in kleine blokjes.
 • Meng de zure room met de tomatenpuree en het paprikapoeder. Breng verder op smaak met peper en zout.
 • Verwarm de oven voor op 210°C en vet een ovenschaal in met wat boter.
 • Laat de gekookte asperges kort uitlekken en leg ze dan in de ovenschaal.
 • Verdeel de helft van de kaasblokjes over de asperges.
 • Bestrijk ze dan met de zure room en werk af met de resterende kaasblokjes.
 • Bak gedurende 12 minuten in de oven, tot er een goudbruin korstje ontstaat.
 • Serveer direct op borden en werk af met enkele blaadjes platte peterselie.
 • Verrukkelijk met een stukje vers stokbrood en een glas witte wijn.
Trefwoord asperges, bergkaas, gratin
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over asperges uit het Staatsblad

Mijn aandacht werd getrokken door een berichtje op VRTNWS: “smakelijk”, Belgisch Staatsblad publiceert per ongeluk recept voor asperges. De jurist Morgan Moller stootte per ongeluk op de instructies voor een aspergegratin in een voor de rest doodsaaie tekst van een Koninklijk Besluit. “Bon appetit” luidde de laatste instructie.

Natuurlijk was dit niet echt de bedoeling, maar zo een fait-divers is natuurlijk wel grappig. Ook staatsambtenaren zijn maar mensen, en zoeken tijdens de pauze al eens een recept op dat ze thuis willen maken. Bij copy-paste is dan waarschijnlijk iets misgelopen en zijn de instructies in het Staatsblad geland. Heel herkenbaar. Wie heeft zoiets overigens zelf nog niet meegemaakt? Wat is jouw beroemdste copy-paste vergissing? Laat het me weten in de commentaren!

Het was trouwens enkel in de Franstalige versie. En vanzelfsprekend is de fout snel aangepast toen dit bekend werd. Maar het geheugen van internet vergeet niet. De jurist in kwestie, Morgan Moller had al een screenshot en filmpje gemaakt en op twitter gepost. 

instrtucties asperges au cantal
instrtucties asperges au cantal

Het oorspronkelijke recept: Gratin d’asperges blanches au cantal

Maar waar heeft de medewerker het bewuste recept vandaan gehaald? En wat zijn de ingrediënten? En is het lekker? En wat is Cantal? Vele vragen die ik voor U heb uitgezocht.

Waar komen “asperges uit het Staatsblad” vandaan?

Het oorspronkelijke recept dat de medewerker van het Staatsblad gekopieerd heeft komt waarschijnlijk van de website marmiton.org. Dit is een Franstalige culinaire community waar miljoenen (hobby)koks hun recepten delen. En dan kopieert en plakt dat al eens iemand tijdens de werkuren om dat ’s avonds thuis te maken. Heel herkenbaar en begrijpelijk.

Over Cantal

Cantal is de regio in de Franse Auvergne waar deze kaas gemaakt wordt. Het is een harde kaas die al in de geschriften van Plinius de Oude wordt vermeld. Er was nood aan een lang houdbare kaas die ook in de winter kon gegeten worden. Daarnaast werd de kaas ook gebruikt voor de ruilhandel met andere streken. Daarvoor heb je natuurlijk een kaas nodig die lang houdbaar is en goed transporteerbaar is.

Sinds 2012 is Cantal een van de 44 Franse kazen die het AOC/AOP-keurmerk mogen voeren.

Mijn “asperges uit het Staatsblad”

Natuurlijk vind je niet zomaar Cantal in elke supermarkt. Daarom heb ik voor mijn “in bergkaas gegratineerde asperges” een Zwitserse bergkaas gebruikt. Maar uiteindelijk kan je elke harde pittige kaas nemen. Neem er eentje met een stevigere smaak. Het mag wel wat pit hebben.

Je mag voor deze aspergegratin best wel dikkere asperges nemen. Ik kook ze eerst tien tot twaalf minuten voor in een brede pan. Alternatief kan je ze in zo een hoge aspergepot koken. Of stomen, dan behouden ze nog veel beter hun smaak.

Ondertussen kan je de oven aanzetten, de ovenschaal invetten, de kaas in kleine blokjes snijden en de saus met de zure room maken. Als de asperges klaar zijn laat je ze kort uitlekken, voor je ze in de ovenschaal legt. Dan een laag kaasblokjes, de saus en opnieuw kaas op het geheel af te ronden. Na twaalf minuten in de oven is de kaas volledig gesmolten en heeft de gratin een mooi bruin korstje. Afwerken met wat vers geplukte peterselie en nuttigen met een stukje verse baguette en een lekker glaasje witte wijn.

Meer verrassend.asperges

Op gerechtenweb publiceren we elk jaar minstens één origineel aspergerecept. Dit jaar was het door omstandigheden erg nipt, maar net op het einde van het seizoen ben ik er dan toch nog in geslaagd. Verrassende asperges uit de voorgaande jaren:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Asperges uit het StaatsbladVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept