rood-witte wafels

Belgische rode tandoori wafels

Een spannende (en lekkere) combinatie uit de Belgische en Indische keuken: deze Belgische rode tandoori wafels zijn gewoon overheerlijk!
rood-witte wafels voor de great old
rood-witte wafels voor de great old

Het is eens iets anders: knalrode wafels. Ja dit is gemakkelijk hoor ik U al zeggen. Gewoon wat rode kleurstof aan het deeg toevoegen, en klaar is kees. Dat gaat natuurlijk ook. Maar op gerechtenweb proberen we graag niet voor de hand liggende combinaties uit. En tandoori kruiden geven toch ook een sterke rode kleur? En zo ontstond het idee voor deze Belgische rode tandoori wafels. Ik vind ze in elk geval de max! Maar wat is nu eigenlijk tandoori? Dat leggen we uit onder het recept.

Rood en wit zijn natuurlijk ook de liefdevolle kleuren. In die zin zijn deze rood-witte wafels de perfecte voorbereiding op een wedstrijd van de Great Old.

rood-witte wafels voor de great old

Belgische rode tandoori wafels

Een spannende (en lekkere) combinatie uit de Belgische en Indische keuken: deze Belgische rode tandoori wafels zijn gewoon overheerlijk!
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang brunch, Hoofdgerecht, lunch, Ontbijt
Keuken Belgisch, Indisch
Porties 8 wafels

Ingrediënten
  

 • 200 gram bloem
 • 150 ml melk
 • 150 ml water
 • 75 gram boter
 • 50 gram suiker
 • 1 ei een groot, anders twee kleine eieren
 • 4 gram droge gist
 • 2 theelepels tandoori

Instructies
 

 • Giet de melk, het water en de boter in een pannetje en warm die op tot de boter smelt en de vloeistof lauwwarm is.
 • Voeg er dan de suiker en de droge gist aan toe. Roer tot de suiker is opgelost en de gist begint te werken.
 • Meng de tandoori kruiden onder de bloem.
 • Voeg er dan het eigeel aan toe. Zet het eiwit apart om later op te kloppen.
 • Giet er nu geleidelijk aan de vloeistof aan het deeg toe. Meng alles goed door elkaar.
 • Klop het eiwit op tot het volledig hard is. Meng die dan voorzichtig onder het deeg. Zet het deeg nog even opzij zodat de gist verder kan werken.
 • Bak dan de rode wafels in het wafelijzer. Werk af met slagroom, poedersuiker en eventueel nog aardbeien.
Trefwoord 30 minuten, tandoori, wafels
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Belgische rode tandoori wafels

De basis voor dit recept zijn klassieke Brusselse wafels. Ik gebruik altijd een verhouding van 3 op 2 voor vloeistof en bloem. In dit geval heb ik de vloeistof 50/50 uit melk en water samengesteld.

Als je kleine eieren hebt kan je ook gerust 2 eieren gebruiken. Anderhalf ei is meestal nogal moeilijk. 

Ik vind die tandoori een fenomeen. Meng die onder de bloem en je ziet er bijna niets van. Voeg er de vloeistof aan toe, en alles wordt ineens knalrood.

Dit is ongeveer de hoeveelheid voor 8 grote wafels. Als je een kleiner wafelijzer hebt zal je ook meer wafels hebben.

Over tandoori kruiden

Maar wat zijn eigenlijk tandoori kruiden? En staat dan niet heel je mond in brand? Wat dit laatste betreft kan ik je al meteen geruststellen. Tandoori kruiden geven smaak en kleur, maar zijn niet pikant. Bluswerken zullen dus niet nodig zijn tijdens en na het eten.

Tandoori is een Indisch kruidenmengsel dat in vele gerechten en marinades wordt gebruikt. De rode kip tandoori uit het Indische restaurant is waarschijnlijk het meest bekende. De naam komt overigens niet van de kruiden maar van de oven: de tandoor. Dit is een traditionele Indische kleioven waarin het eten verticaal klaargemaakt wordt. Door de isolerende werking van de klei en de ronde vorm worden er heel hoge temperaturen bereikt. Dit zorgt ervoor dat de kip snel gaar wordt en het vocht geen tijd krijgt te ontsnappen. Het resultaat is een snelle garing en boterzacht vlees (met een rode kleur). Overigens wordt ook naan, het Indische brood, traditioneel in zo een kleioven gemaakt.

Maar wat zit er nu in, en kan je tandoori kruiden zelf maken?

Er zijn zoveel tandoori mengelingen als er koks zijn in Indië. En dat zijn er veel. Er is dus niet een standaardrecept, maar iedereen maakt zijn eigen variaties. Wel meestal gebaseerd op dezelfde kruiden.

Je kan het jezelf gemakkelijk maken, en de rode tandoori kruiden in de supermarkt kopen. Maar je kan ze ook net zogoed zelf klaarmaken. De traditionele basisingredienten zijn komijn, korianderzaadjes, gember, kruidnagel, paprika, nootmuskaat, (cayenne)peper, kaneel, chili, zout. 

Heb ik je interesse gewekt? Dan vind je hier enkele recepten om zelf tandoori te maken:

Meer verrassend.wafels

Ik heb twee wafelijzers. Dus dat betekent dat ze regelmatig wel eens op het menu staan. Enkele andere verrassende tafelrecepten zijn:

Meer rode wafels

Bij mijn weten ben ik de eerste die de combinatie tandoori-wafels heeft geprobeerd. Maar andere recepten voor rode wafels vind je wel. Hier zijn enkele interessante voorbeelden:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Belgische rode tandoori wafelsVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept