Belgische cacao wafels met kersen

Belgische wafels met cacao, Schwarzwälder stijl

Deze Belgisch wafels in Schwarzwälder stijl zijn een combinatie van traditionele Belgische wafles met cacao, kersen en kirsch.
Belgische chocolade wafels met kersen
Belgische chocolade wafels met kersen

In mijn serie verrassende Belgische wafels had ik het idee om Belgische zwarte wafels te maken. Belgische wafels met cacao dus. Maar het is kersenseizoen, en die kersen brachten me op een idee. Waarom geen wafels in Schwarzwälder stijl? Naar het idee van een “Schwarzwälder kirschtorte”, de beroemde kersentaart met chocolade uit het Zwarte Woud in Duitsland. Dus heb ik ook kersen en kirsch gekocht, en ben daarmee aan de slag gegaan.

Belgische chocolade wafels met kersen

Belgische wafels, Schwarzwälder stijl

Deze Belgisch wafels in Schwarzwälder stijl zijn een combinatie van traditionele Belgische wafles met cacao, kersen en kirsch.
5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang dessert, Ontbijt
Keuken Belgisch, Duits
Porties 6 wafels

Ingrediënten
  

 • 200 gram volkorenbloem
 • 50 gram cacao poeder
 • 50 gram bruine suiker
 • 100 gram donkere chocolade
 • 2 eieren
 • 250 ml melk
 • 50 ml kirsch
 • 75 gram boter
 • 4 gram droge gist
 • 100 gram kersen
 • slagroom

Instructies
 

 • Verwarm de melk en smelt er de boter en de chocolade in. Voeg er ook de bruine suiker en de gist aan toe.
 • Meng de bloem met het cacao-poeder.
 • Voeg het eigeel aan het bloemmengsel toe. Zet het eiwit apart om op te kloppen.
 • Meng de vloeistof onder het bloemmengsel met het eigeel.
 • Voeg daarna het kirschwater aan het deeg toe.
 • Klop het eiwit op en spatel dit tot slot onder het deeg.
 • Laat het deeg nog even bekomen en halveer ondertussen de kersen. Verwijder ook de pitten.
 • Bak de wafels gedurende 4 tot 6 minuten in je wafelijzer. Dit is een beetje afhankelijk van wafelijzer tot wafelijzer.
 • Laat de wafels wat afkoelen. Werk ze dan af met slagroom en gehalveerde kersen.
Trefwoord cacao, chocolade, kersen, Schwarzwald, wafels
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Belgische wafels met cacao, Schwarzwälder stijl

Kan je niet kiezen tussen een “Schwarzwälder kirschtorte” en Belgische wafels? Dan is dit de perfect combinatie van deze twee klassieke chocolade recepten. Belgische wafels met de klassieke ingrediënten voor de wereldberoemde kersentaart uit het zwarte woud: cacao, chocolade, kersen en kersenwater. het voordeel is wel dat deze wafels veel gemakkelijker te maken zijn. Een taart omgebouwd tot wafels.

Tips en variaties voor Belgische wafels met cacao

Ik gebruik altijd donkere, hele donkere chocolade voor zulke recepten. Dit kan donkere chocolade zijn of klassieke chocolade met 75% cacao. Lichtere chocolade bevat meer suiker, en daarvan hebben we eigenlijk al meer dan genoeg in dit recept. Bovendien willen we een donkere kleur, dus hoe donkerder hoe beter!

Hetzelfde geldt voor de suiker. Ik neem donkere bruine suiker, wat ook weer bijdraagt aan de donkere kleur die we willen krijgen. Heb je geen donkere suiker in huis, of heb je dat niet zo graag, dan kan je natuurlijk ook gewoon witte suiker nemen. Een drama is dat zeker niet.

Ik heb volkorenbloem gebruikt omdat ik die meestal in huis heb. Die bevat meer vezels en is gezonder. Daardoor gaan de wafels wel iets minder op en zijn ze wat zwaarder. Witte bloem of zelfrijzende bloem zijn natuurlijk ook best te gebruiken. In dat laatste geval (zelfrijzende bloem) moet je natuurlijk geen gist meer nemen. Heb je geen gist in huis, dan kan je die ook door bakpoeder vervangen. Op de verpakking staat meestal aangegeven hoeveel je voor een bepaalde hoeveelheid bloem nodig hebt.

Hier heb ik de kersen enkel voor de afwerking gebruikt. Maar ik heb al nieuwe ideeën. De volgende keer ga ik die eerst ook met kerstster (kirsch) besprenkelen. Dan proef je die er nog veel beter door en krijg je nog meer het gevoel in het Zwarte Woud te zijn. Je kan gerust ook nog wat melk door kirsch vervangen!

En een ander idee is dat ik de kersen een volgende keer heel fijn snij, en mee in het deeg verwerk. Dan krijg je nog meer een zuurzoet contrast in de wafels zelf. Dat moet zeker ook lekker zijn!

Over Schwarzwälder kirsch

De “Schwarzwälder Kirschtorte“, of kersentaart uit het Zwarte Woud is waarschijnlijk de beroemdste Duitse taart. Zo ongeveer van het niveau van de Wiener Sachertorte. Wat betreft de kersen is de relatie vrije duidelijk. Zowat elke componente van de taart wordt met Kirsch gearomatiseerd: de biscuit, de slagroom en dan zijn er natuurlijk de kersen zelf.

Kirsch is gedestilleerd kersensap met een hoog alcoholpercentage (40%). Ze wordt meestal gebruikt om gerechten te aromatiseren, niet zozeer om te drinken. Naast aan deze beroemde taart voegen de Duitsers dit ook zeer graag aan een kaasfondue toe!

Zoals bij vele recepten is het moeilijk in detail na te gaan waar en wanneer ze zijn ontstaan. Vermoedelijk is de bekende versie van de Schwarzwälder Kirschtorte in 1930 in Tübingen, aan de rand van het Zwarte Woud ontstaan. Vandaag behoort deze stad eerder bij de regio Baden. De voorloper van deze taart zou een dessert zijn met ingekookte kersen en slagroom, gearomatiseerd met kirsch. Het is pas vanaf de jaren 50 dat deze taart zeer sterk aan populariteit is beginnen winnen, in Duitsland en in de wereld.

De wafels zijn gemakkelijker, maar wil je ook eens zo’n taart bakken, dan vind je hier enkele interessante recepten:

Meer verrassend.wafels

Ik heb een wafelijzer dat ik heel graag gebruik. Dus voor verrassende en a-typische wafelrecepten hebben we op gerechtenweb wel wat in huis:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Belgische wafels met cacao, Schwarzwälder stijlVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept