herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten

Herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten

Deze herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten is een lekker alternatief om pesto eens anders te bereiden in de herfst. Even gemakkelijk!
herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten
herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten

Iedereen kent de traditionele pesto. De superlekkere en eenvoudige Italiaanse saus op basis van basilicum en pijnboompitten. Die is zeer zomers. Hier hebben we een typische herfstvariante gemaakt: herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten. Perfect aangepast aan het seizoen. Maar wat is pesto, waar komt het vandaan en wat kan je er allemaal mee doen? Dat lees je verderop in het artikel, na het recept.

herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten

Herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten

Deze herfstpesto met rucola, veldsla en walnoten is een lekker alternatief om pesto eens anders te bereiden in de herfst. Even gemakkelijk!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 50 gram rucola
 • 50 gram veldsla
 • 50 gram walnoten
 • 50 gram geraspte Parmezaan
 • 125 ml olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • peper
 • zout
 • citroensap optioneel

Instructies
 

 • Was en droog de rucola en de veldsla.
 • Verwijder de schil van het knoflookteentje en snij dit grof.
 • Doe alle ingrediënten in een kom, de vijzel of een keukenrobot en mix/maal ze fijn.
 • Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap.
 • Als de massa niet smeuïg is kan je nog wat olijfolie toevoegen.

Notities

In dit recept werd een verhouding 50/50 tussen rucola en veldsla gebruikt. Je kan de hoeveelheden eenvoudig aanpassen en een 100% veldsla pesto of een rucola pest maken. De veldsla smaakt iets zachter, de rucola smaakt iets steviger door.
Trefwoord pesto, rucola, veldsla, walnoten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over deze herfstpesto

Deze herfstpesto is een leuke variatie op de traditionele pesto met basilicum en pijnboompitten. We gebruiken graag ingrediënten die bij het seizoen passen. En in de herfst zijn dat natuurlijk onmiskenbaar walnoten, veldsla en rucola.

Veldsla en/of rucola?

Moet je zowel veldsla als rucola gebruiken? Neen, je kan ook gewoon een rucola-pesto maken door enkel rucola salade te gebruiken. Die smaakt vanzelfsprekend veel intensiever. Een zachtere variante krijg je door volledig op veldsla in te zetten. Ik gebruik graag een mengeling van beide.

De walnoten

Wil je nog een extra smaakje bij je pesto? Hak de walnoten dan eerst fijn en rooster ze dan in je pan. Het is natuurlijk iets meer werk, maar je krijgt nog een lekkere extra dimensie in je smaak.

De walnoten hebben een belangrijke functie om de saus te binden. Dus als je saus te lopend is kan je beslissen om er nog wat extra walnoten aan toe te voegen.

De geraspte Parmezaan

Je bent natuurlijk niet verplicht om echte Parmezaanse kaas te gebruiken. Er zijn vele lekkere alternatieven waarbij je minder naambekendheid betaalt. Belangrijk is wel dat het een harde, droge zoute kaas is die je goed kan raspen. De kaas vormt een belangrijke smaakcomponent en neemt veel vocht op.

De olijfolie en de knoflook

Omdat deze herfstpesto een koude bereiding is, is het wel belangrijk dat je een goede en lekker smakende olijfolie gebruikt: een extra vierge. Op aceite de las Valdenas kan je een goed artikel lezen over de verschillende soorten olijfolie en hun classificatie.

Ook met de knoflook moet je een beetje oppassen in deze koude bereiding. Dan kan de knoflook namelijk heel erg sterk doorsmaken. En de geur blijft lang hangen in je mond. En niet elk teentje knoflook is even groot. Ben je daar niet zo aan, of heb je een extra grote knoflookteen, dan kan een teen(tje) ook al volstaan.

Mixer of vijzel?

Traditioneel wordt pesto met de vijzel gemaakt. Daar komt ook de naam vandaan. Maar tegenwoordig hebben we natuurlijk heel goed keukengerei dat de handarbeid kan afnemen. Dus ik geef toe, ik mix ook alles fijn met de machine.

Toch heeft de vijzel nog een voordeel tegenover de machinale methode. Door de intensiteit van het mixen kunnen de blaadjes gaan “koken”. Dan worden ze flets en verliezen hun kleur. Daarom kan het aangeraden zijn maar kort te mixen en meteen daarna wat citroensap toe te voegen om de kleur te stabiliseren.

Waarbij kan je deze herfstpesto eten?

Deze herfstpesto kan je net als de klassieke pesto bij zeer veel gerechten gebruiken. Dé klassieker voor de herfst is natuurlijk een past met herfstpesto. Snel klaar, lekker en eenvoudig.

Ook als broodbeleg of op geroosterd brood smaakt deze herfstpesto superlekker! Daarnaast kan je er ook vlees of vis heel goed mee op smaak brengen.

Over pesto

Wanneer werd pesto uitgevonden, en waar komt het vandaan? En waarvoor kan je het allemaal gebruiken. We lichten het hier even toe.

Herkomst van pesto

Pesto is een oeroude Italiaanse saus. De eerste vermelding van een saus waarin kruiden, kaas, olie en azijn worden aangestampt gaat zelfs terug naar de tijd van de Romeinen. Het is dus een klassieker met zeer veel traditie en misschien wel de oudste saus die we in Europa kennen.

Genua is de stad waarmee pesto onlosmakelijk verbonden is. Vandaar ook de naam “pesto alla Genovese”. In Ligurië (dat is de streek rond Genua) zou de lekkerste basilicum ter wereld groeien. En in grote hoeveelheden! Dus geen wonder dat ze daar creatief zijn geworden om dit lekkere kruid op verschillende manieren te verwerken.

De naam “pesto” betekent eigenlijk fijngestampt, pestare is fijnstampen. En zo komen we uit bij de vijzel, die traditioneel gebruikt werd om pesto te maken. De basilicum, pijnboompitten, kaas en olie werden in de vijzel fijngestampt tot een olieachtige saus met een aangename smeuïge structuur.

Houdbaarheid van pesto en herfstpesto

Je hebt het zeker ook al gemerkt: ingrediënten als basilicum, veldsla en rucola bewaren niet goed. Als je ze niet onmiddellijk gebruikt worden ze slap en kan je ze enkel nog weggooien. Zelfs met onze huidige koelkasten blijft de bruikbaarheid zeer beperkt in de tijd.

En net daar biedt pesto de oplossing. Door de kruiden te verwerken kan je ze veel langer bewaren. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de Liguriërs en de Romeinen ze in deze saus zijn gaan verwerken. Om ze na de oogst ook nog te kunnen gebruiken.

Verse zelfgemaakte pesto kan je gemakkelijk een week in de koelkast bewaren. En in de diepvries kan je het zelfs probleemloos drie maanden bijhouden. Het is wel aan te raden om maaltijd-porties in te vriezen, zodat je enkel ontdooit wat je ook daadwerkelijk gebruikt.

Waar kan je pesto (en herfstpesto) bij eten?

Dé klassieker bij uitstek is natuurlijk pasta pesto. Een snelle en gezonde lunch. Je moet enkel de pasta koken en dan mengen met de pesto die je hebt voorbereid, of ondertussen snel hebt klaargemaakt. Je kan de pesto ook verwerken in een roomsaus en dan met ravioli of tortellini, de opgevulde Italiaanse pastas dus, eten.

Maar je kan het ook gewoon als beleg op je boterham eten. Probeer zeker eens een stuk Frans brood of een snede boterham te roosteren en dan met pesto te besmeren. Superlekker!

Je kan het ook als marinade of saus bij verschillende soorten vlees en vis gebruiken.

Tot slot kan je pesto ook gebruiken als dressing bij salades of om soepen op smaak te brengen. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk.

Hier vind je zeker nog meer inspiratie voor gerechten met pesto:

Meer verrassend.Italiaans

De Mediterrane keuken is zo lekker en eenvoudig! Met weinig maar pure en lekkere ingrediënten toveren de Italianen de lekkerste gerechten op hun bord. Ben je op zoek naar meer Italiaanse inspiratie met een draai? Kijk dan zeker eens naar de volgende verrassende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Herfstpesto met rucola, veldsla en walnotenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept