gerookte zalm met komkommer en appel

Gerookte zalm met komkommer en appel

Laat je verrassen door deze gerookte zalm met komkommer en appel. De adjectieven verrassend, lekker, eenvoudig en gezond leggen alles uit!
gerookte zalm met komkommer en appel
gerookte zalm met komkommer en appel

Laat je verrassen door dit voorgerecht “gerookte zalm met komkommer en appel”. De adjectieven verrassend, lekker, eenvoudig en gezond zijn hier meer dan op hun plaats! Voor dit voorgerecht gebruiken we een moot warm gerookte zalm. Wat dit juist is en waarom we dit doen lees je verderop in het artikel. Net als nog enkele andere tips en variaties. Maar we beginnen met het recept.

gerookte zalm met komkommer en appel

gerookte zalm met komkommer en appel

Laat je verrassen door deze gerookte zalm met komkommer en appel. De adjectieven verrassend, lekker, eenvoudig en gezond leggen alles uit!
5 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang lunch, voorgerecht
Keuken wereldkeuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 200 gram gerookte zalm warm gerookt (zalmmoot)
 • 1 komkommer
 • 1 appel
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 4 kerstomaten
 • 60 gram geraspte Parmezaan
 • salade veldsla, rucola, …
 • peper

Instructies
 

Parmezaan chip

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Bedek een bakplaat met bakpapier.
 • Leg de geraspte Parmezaan in hoopjes van 10 tot 15 gram op het bakpapier.
 • Bak de Parmezaan chips gedurende 8 minuten in de oven.

Gerookte zalm met komkommer en appel

 • Verwijder de vel van de warm gerookte zalm en plet die met een vork. Lees in het artikel waarom we liefst warm gerookte zalm gebruiken.
 • Snij de komkommer en de appel in kleine blokjes.
 • Meng de gerookte zalm met de komkommer en de appel. Breng op smaak met peper.
 • Meng de mayonaise met de yoghurt en voeg die aan het zalmmengsel toe.
 • Schik de salade op de borden en plaats het voorgerecht met gerookte zalm, komkommer en appel erop.
 • Werk af met gehalveerde kerstomaten en de Parmezaan chip.
Trefwoord appelen, gerookte zalm, komkommer
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je dit voorgerecht met gerookte zalm, komkommer en appel?

Gerookte zalm

Voor dit voorgerecht gebruiken we een moot warm gerookte zalm. De textuur daarvan is net als de smaak heel anders dan de klassieke plakjes (koud) gerookte zalm die we allemaal zo goed kennen. Maar probeer zeker ook eens een moot warm gerookte zalm. Je zal het niet berouwen!

Verwijder de huid van de zalmmoot en plet die dan fijn met een vork. Hier merk je direct het verschil met verse zalm en koud gerookte zalm die veel meer de textuur van verse zalm behoud. In dit geval is de zalm meer gegaard en hebben we meer het effect van pulled vlees, zoals bij pulled pork.

Vind je geen moot gerookte zalm, of lust je dat niet? Dan kan je natuurlijk ook verse zalm of koud gerookte zalm (plakjes) fijnsnijden en in dit voorgerecht verwerken.

De komkommer en de appel

De komkommer en de appel moeten in hele fijne stukjes gesneden worden. Halveer daarvoor de komkommer en snij die dan in de lengte horizontaal en verticaal voorlangs. Dan is het heel eenvoudig om kleine blokjes te snijden.

Ook de appel moet zeer fijn gesneden worden. Daarvoor schil je die best en snijdt hem in vier kwartjes. Verwijder de klokhuizen. Leg de appelkwartjes achtereenvolgens op beide vlakke zijden en snij ze dan in de lengte in. Daarna kan je net als bij de komkommer kleine blokjes afsnijden. Ik heb hier overigens een golden delicious gebruikt, niet te zoet en niet te zuur!

De mayonaise

De mayonaise in dit voorgerecht hebben we nodig om de drie ingrediënten te binden. Anders vallen de ringen zo uit elkaar. Maar het is nog beter om de mayo te mengen met yoghurt of zure room om de smaak te verzachten. De binding blijft en de smaak wordt luchtiger.

Als alternatief voor yoghurt kan je overigens ook zure room gebruiken. Deze variante kon bij ons ook al op zeer veel goedkeuring rekenen.

Wil je zelf de mayonaise maken? Lees dan zeker “Mahonaise, de oorsprong van mayonaise“. En je weet meteen waar deze heerlijke witte saus vandaan komt.

De kerstomaten en de salade

De kerstomaten en de salade vormen het decor om de gerookte zalm met komkommer en appel volledig tot hun recht te laten komen. Heb je graag een scherpere salade dan kan je rucola gebruiken. Ook veldsalade of een mengeling zijn zeer valide alternatieven.

De Parmezaan chip

We werken dit voorgerecht af met een Parmezaan chip. De smaak past perfect bij het rokerige van de zalm en steekt af tegenover de verse komkommer en de appel. Parmezaan chips zijn super eenvoudig om te maken en kan je bij zeer vele gerechten als lekkere afwerking gebruiken. Je gaat dit beslist nog meer doen!

Leg hoopjes geraspte Parmezaan op een bakpapier en bak die dan gedurende 8 minuten op 200° in de oven. De geraspte kaas is dan gesmolten en licht aangebakken. Haal ze uit de oven en laat ze dan afkoelen. 

Wat is warm gerookte zalm?

En de tegenvraag: wat is dan koud gerookte zalm? Wat is het verschil? En waarom doen we het?

Eerst en vooral waarom roken we zalm? Het roken was oorspronkelijk een conserveringsmethode. Vroeger bestond er niet zoiets als een koelkast of een diepvries. Dan was roken een goed alternatief om de vis langer te kunnen bewaren. De smaak verandert er wel door, maar de vis blijft langer houdbaar. De moderne koeltechnieken hebben dat houdbaarheidsprobleem opgelost. Toch eten we nog graag gerookte waren. Gewoon omdat het lekker is!

Koud gerookte zalm is eigelijk zalm die gedurende langere tijd, 8 tot 24 uur, in de rook gehangen heeft. En dit bij een temperatuur van maximum 25 graden. De textuur blijft stevig en daardoor kan je die ook gemakkelijk in fijne plakken snijden. De dunne plakjes die je in de winkel vindt zijn bijgevolg koud gerookt. Kijk maar eens op de verpakking!

Warm gerookte zalm wordt sneller en bij een hogere temperatuur gerookt. Je zou kunnen zeggen gestoomd in rook. Dit proces duurt korter, 3 tot 5 uur, en kan tot een temperatuur van 75°C gaan. Waar koud roken vooral de houdbaarheid wil verlengen, heeft warm roken veel meer invloed op de smaak. De zalm wordt gegaard en kan gemakkelijk met een vork uit elkaar getrokken worden.

Wil je meer weten over warm en koud roken van zalm? Lees dan zeker naar de volgende artikels:

Meer verrassend.zalm

Zalm is zo ongeveer de meest gegeten vis in onze contreien. Ben je op zoek naar enkele andere verrassende recepten met zalm? Kijk dan zeker eens naar de volgende ideeen:

En hier vind je nog enkele voorgerechten en hapjes met (koud) gerookte zalm:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Gerookte zalm met komkommer en appelVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept