exotische mayonaise met wasabi en gember

Wasabi-gember mayonaise

Wasabi-gember mayonaise brengt een vleugje Japan in je klassieke mayo. Zonder dominant te zijn geeft het een extra dimensie aan je slaatje.
wasabi-gember mayonaise
wasabi-gember mayonaise

Mayonaise moeten we wellicht niet meer voorstellen. Deze emulsie van ei en olie is zowat de bekendste saus in de Westerse keuken. Waar ze vandaan komt hebben we al eens uitvoerig uitgelegd in het artikel “Mahonaise, de oorsprong van mayonaise”. Vandaag integreren we een bekend element uit de Japanse keuken in onze mayo: wasabi. Het resultaat: een lekkere, iets lopendere wasabi-gember mayonaise met de fijne accenten van wasabi en gember in de achtergrond. Na het recept lees je hoe je met deze kruiding nog variëren kan. Wat wasabi nu juist is, en of dat groene pikante sausje bij de sushi nu echt wel wasabi is klaren we ook nog kort uit. 

wasabi mayonaise met gember

Wasabi-gember mayonaise

Wasabi-gember mayonaise brengt een vleugje Japan in je klassieke mayo. Zonder dominant te zijn geeft het een extra dimensie aan je slaatje.
5 van 5 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, saus
Keuken wereldkeuken
Porties 3 dl

Ingrediënten
  

 • 2 eieren
 • 1 theelepel wasabi pasta
 • 1 eetlepel gekonfijte gember
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel rijst azijn
 • 2 dl neutrale plantaardige olie

Instructies
 

 • Snij de gember eerst fijn in kleinere stukjes.
 • Plaats de eieren, de wasabi pasta, de gember, het citroensap en de rijstazijn in een kom voor de staafmixer.
 • Voeg er dan de neutrale plantaardige olie aan toe.
 • Plaats de staafmixer op de bodem en mix de mayonaise gedurende één minuut. Hou in het begin de mixer op de bodem en beweeg hem daarna langzaam op en neer naarmate de mayonaise zich vormt.

Notities

 • De mayonaise zal iets lopender blijven dan normaal.
 • Proef zeker eens al je klaar bent. Je zal de gember en de wasabi proeven maar zeker niet overheersend. Mag het wat meer zijn? Dan kan je er altijd nog extra wasabi aan toevoegen.
Trefwoord gember, mayonaise, wasabi
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Varianten op wasabi-gember mayonaise

Voor deze wasabi-gember mayonaise hebben we wasabi pasta en opgelegde gember gebruikt. Beide ken je ongetwijfeld van bij de sushi. 

De hoeveelheden in het recept geven een aangename achtergrondsmaak, zonder overheersend te zijn of pikant te worden. Maar iedereen heeft natuurlijk een andere gevoeligheids-drempel. Heb je toch angst dat dit wat teveel wordt? Maak dan eerst de mayonaise zonder de wasabi en de gember. En meng er dan pas daarna de pikantere elementen onder. In dat geval kan je ook beter gemberpoeder of geraspte gember gebruiken omdat de plakjes dan niet meer door de mixer gaan.

Ben je wat moediger? Dan kan je ook meteen twee theelepels wasabi pasta onder de mayo mengen. Dat is ook nog best verdraagbaar. Of je start met een basis van één theelepel wasabi-pasta en dan kan je er nog wat meer aan toevoegen.

Als alternatief voor de opgelegde gember kan je ook gemberpoeder of geraspte verse gember gebruiken. Misschien heb je die wel in huis, en om nu speciaal voor deze mayonaise een potje opgelegde gemberplakjes te gaan kopen… Hoewel, bij de sushi zijn die gemberplakjes dikwijls het eerst op. Als je ervan houdt kan het ook een goede reden zijn om een potje te kopen voor de mayonaise, … en dan lekker de rest zelf op te smikkelen.

Verse wasabi is moeilijk te verkrijgen en ook duur. Hoe dat komt lees je overigens verderop in dit artikel. Maar laat ons eerst een uitvissen wat wasabi eigenlijk is.

Wat is wasabi?

Wasabi-pasta is gemaakt uit de wortel van de wasabi plant. In de vrije natuur komt deze plant enkel in Japan en op het Russische eiland Sachalin voor. Hij is dus typisch voor de Japanse keuken, en vandaar ook de associatie met sushi.

Tegenwoordig wordt de plant natuurlijk ook commercieel gekweekt in vele Aziatische landen. Maar ook in bijvoorbeeld IJsland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs in Nederland. Omdat de plant een hoge en constante luchtvochtigheid nodig heeft gebeurt de kweek meestal in serres.

De wasabi behoort tot dezelfde familie als bijvoorbeeld de mierikswortel. Maar het is dan wel een mierikswortel met een handleiding. Hij is niet zo gemakkelijk om te kweken en groeit ook vrij langzaam. Bijgevolg is hij ook veel duurder. En bijgevolg is de wasabi die je eet in de meeste gevallen een imitatie bestaande uit soortgelijke producten. Daarover meer verderop in dit artikel.

Meer info over wasabi:

Maar is die groene pasta wel echt wasabi?

De vraag stellen is natuurlijk ze ook al beantwoorden. In de meeste gevallen heeft die groene pasta hoogstens naast de wasabi gelegen. We hebben al uitgelegd dat de wasabiplant zoiets is als een mierikswortel met een handleiding. De plant komt slechts zeer beperkt voor in de vrije natuur en ook de kweek is niet zo gemakkelijk, 

Bijgevolg is hij duur. En dan wordt de voedingsindustrie natuurlijk creatief om goedkopere varianten te zoeken die toch het gevoel geven wasabi te zijn. En die oplossing heet hoofdzakelijk mierikswortel. Sinds ik dit weet proef ik ook daadwerkelijk mierikswortel als ik wasabi eet. En ik heb het ook nog eens gecontroleerd. De “wasabi pasta” die ik heb gebruikt bevat 24% mierikswortel en 1,6% wasabi. Dikwijls worden ook nog mosterd en radijs gebruikt om de typische smaak te creëren. Hoewel op de verpakking in het groot Wasabi staat, is de titel bij de ingrediënten “mierikswortel pasta met wasabi”. Wat natuurlijk al veel meer de lading dekt.

Waarbij kan je wasabi-gember mayonaise eten?

Het eenvoudigste antwoord op de vraag “Waar kan je wasabi-gember mayonaise bij eten?” Is natuurlijk “overal waarbij je anders mayonaise zou eten.” Het is namelijk een mayonaise met een verrassende kruiding: namelijk wasabi en gember. Maar zoals eerder al gezegd eisen ze niet de hoofdrol op, toch zeker niet in de aangegeven hoeveelheden.

Maar nu we weten dat we eigenlijk mierikswortel eten, komen ook alle recepten die we traditioneel met mierikswortel eten in aanmerking. Ik denk dan spontaan aan vis en zalm. Op culy.nl vind je ideeën met rosbief, zalm, rode bieten en aardappelen. 

Wil je een salade een frisse en Oosterse tint geven? Gebruik dan ook zeker deze mayonaise om je slaatje te binden en op smaak te brengen.

En tot slot zou ik zeker zeggen op de boterham. Ik vervang heel dikwijls de boter door mayonaise. Zeker als ik een boterham met kaas eet. Daarvoor is deze wasabi-gember mayonaise natuurlijk ook perfect geschikt.

Enkele interessante gerechten om je wasabi-mayonaise te verwerken vind je hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Wasabi-gember mayonaiseVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept