salade met wortelen, appel en peterselie

Wortel-appel salade

Eenvoudig en verrassend. Deze wortel-appel salade is klaar in geen tijd en past zowel bij een winterschotel als een zomerse barbecue.
wortel-appel salade met peterselie
wortel-appel salade met peterselie

Zoek je nog inspiratie voor een snel en eenvoudig bijgerecht? Dat je zowat overal bij kan maken? Dat daarenboven verrassend is en tegelijk gezond? Dan moet je zeker bij deze wortel-appel salade eens proberen. Klaar in geen tijd! Bovendien past het zowel bij winterkost zoals worst als ook als salade bij je zomerse barbecue. Onderaan het basisrecept vind je nog unieke tips om deze salade helemaal perfect af te werken. Net als nog enkele andere verrassende ideeën om appel creatief in je menu te verwerken.

wortel-appelsalade

Wortel-appel salade

Eenvoudig en verrassend. Deze wortel-appel salade is klaar in geen tijd en past zowel bij een winterschotel als een zomerse barbecue.
4.88 van 8 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken wereldkeuken
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 2 grote wortelen
 • 1 appel
 • 10 gram peterselie
 • 1 eetlepel suiker optioneel
 • 2 eetlepels witte wijn azijn
 • peper
 • zout

Instructies
 

 • Schil de wortelen en de appel en rasp ze.
 • Meng de geraspte wortelen en de appel. Voeg er de suiker (optioneel) en de witte wijn azijn aan toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
 • Hak de peterselie fijn en meng die onder de wortel-appel salade
Trefwoord appels, bijgerecht, salade, wortelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Tips en ideeën voor de perfecte wortel-appel salade

Welke soort appel gebruik ik best?

Er zijn zoveel verschillende appelsoorten. Maakt het eigenlijk uit welke soort ik gebruik? Zijn er appelsoorten die absoluut aan te raden zijn? Of die absoluut te vermijden zijn?

Mijn favorieten voor dit soort salade zijn Jonagold en Pink Lady. Beide zijn relatief neutraal maar toch een beetje zuur. Voor het recept in de foto heb ik overigens Jonagold gebruikt. Je moet weten, de wortelen zijn op zich al zoet. En we willen een beetje een contrast creëeren. Dus een echte zoete appelsoort die je bijvoorbeeld zou bakken of in een nagerecht gebruiken zou ik hier niet doen. Een echt zure appelsoort zou dan weer te overheersend worden qua smaak.

Het doel is om tegenover de wortelen een fris en fruitig accent te plaatsen. Een beetje zoet, een beetje zuur. Maar niet overheersend in de ene of de andere richting. Maar natuurlijk zijn smaken verschillend en het beste is om het gewoon eens uit te proberen.

Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten appels en hun kenmerken? Neem dan zeker eens een kijkje op de onderstaande artikels:

Kruiding voor wortel-appel salade

De kruiding van deze wortel-appel salade is heel eenvoudig. Maar je kan hier natuurlijk ook creatief zijn en bijzondere smaken toevoegen. In deze versie heb ik witte wijn azijn gebruikt, en heel beperkt wat peper en zout.

Alternatieven zijn er echter genoeg. Je kan bijvoorbeeld ook citroensap of limoensap gebruiken voor een Mediterrane citrussmaak. Maar ook andere azijnsoorten zoals bijvoorbeeld rijstazijn of frambozenazijn zijn heel valabele alternatieven. Hou je van pikant? Meng er dan een beetje olijfolie gekruid met chili pepers onder. Heb je nog andere goede ideeën? Laat het ons dan zeker weten!

De azijn (of citroensap) verhindert ook dat de geraspte appel bruin uitslaat. Het is dan ook belangrijk dat je die relatief snel mee onder het rasp vermengt.

Een heel bijzondere variante voor de kruiding is wasabi-gember mayonaise. Deze brengt een bijzonder Japans accent aan bij dit klassieke bijgerecht. En bovendien gaan appel en gember sowieso goed samen. Als je wat meer avontuurlijk aangelegd bent moet je dit zeker eens proberen!

Suiker en wortelen, je hebt fervente voorstanders en absolute tegenstanders… Ben je niet meteen een fan dan kan je de suiker weglaten en volop van de natuurlijke smaken genieten. Alternatief kan je ook een handvol rozijnen of sultaninen onder de salade mengen. Zo krijg je toch een extra (gezonde) zoete component. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het staat op mijn to-do lijstje voor een volgende keer.

Meer verrassend.appel

Ik gebruik graag een appel om diverse gerechten op smaak te brengen. Fris en fruitig voegt die altijd wel wat toe aan diverse gerechten. Enkele voorbeelden hiervan vind je hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Wortel-appel saladeVoeg die van jou toe →

 1. Wat een leuk recept, maar waarom het verpesten door SUIKER toe te voegen, suiker veroorzaakt allerlei nare ziektes, wen gewoon aan natuurlijke smaken.
  En lees eens wat over voedingsmiddelen voor je dit soort onbenul de wereld instuurt in stuurt

  1. 5 sterren
   Bedankt voor je reactie en dat je het een leuk recept vindt. Ik heb het recept ondertussen aangepast en de suiker optioneel gemaakt. Je hebt gelijk dat we over het algemeen veel te veel suiker eten. En teveel is nooit gezond. Ook in de tekst heb ik er een extra paragraaf aan gewijd. Voor de echte zoetekauwen bied ik ook nog een alternatief met rozijnen aan als natuurlijke zoetstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept