koffie ijs met speculaaskruiden zonder ijsmachine

Eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden

Zonder ijsmachine! Dit eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden kan iedereen maken en is klaar in 10 minuten!
eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden
eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden

Zonder ijsmachine! Voor dit eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden heb je helemaal geen ijsmachine nodig! Dit is zo eenvoudig om te maken, en verslavend lekker. Je moet enkel de ingrediënten opkloppen met de mixer tot een vaste romige mousse. Het moeilijkste is dan eigenlijk nog ervan af blijven. Als je een sterk karakter hebt mag je al wel eens een koffielepeltje proeven. Maar je loopt het risico dat je mokka mousse met speculaaskruiden helemaal niet meer in de diepvries geraakt. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!

heerlijk eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden

Eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden

Zonder ijsmachine! Dit eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden kan iedereen maken en is klaar in 10 minuten!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Diepvries 6 uur
Totale tijd 6 uur 10 minuten
Gang dessert
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 ml room 35% vetgehalte
  • 100 gram bruine suiker
  • 10 gram oploskoffie
  • 5 gram speculaaskruiden

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een kom.
  • Klop ze op met een mixer. Start met een relatief lage snelheid en voer die dan geleidelijk aan op.
  • Als het koffie ijs met speculaaskruiden romig opgeklopt is plaats je het in de diepvriezer voor minstens een paar uur. Tip: proef al eens hoe lekker dit is!
  • Haal het ijs uit de diepvries en serveer na enkele minuten met een lekker bakje koffie.
Trefwoord ijs, koffie, mokka, speculaaskruiden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over koffie ijs met speculaaskruiden

Hoe ben ik nu weer op dit idee gekomen? Wel, het begint met een kapotte koffiemachine die een week in herstelling was. Drama! Om die week toch te overleven heb ik dan maar oploskoffie gekocht.

Die was natuurlijk nog niet op toen ik mijn koffiemachine terug had. En geraakte ook niet meer verder op. Sindsdien stond de oploskoffie te vereenzamen in mijn kast.

Tot ik enkele recepten zag voorbijkomen voor koffiemousse met oploskoffie. Dat leek me wel een goed idee om die oploskoffie nog zinvol te gebruiken. En daar ben ik dan mee beginnen werken en experimenteren. Slecht voor de lijn natuurlijk, maar alles voor de blog! Uiteindelijk werd het een ijsrecept. En ik wou nog een tegenspeler voor de ietwat bittere mokkasmaak, die ik in de speculaaskruiden gevonden heb. Ook speculaas zelf heb ik geprobeerd. Maar werd het ijs te hard en ging de romigheid verloren.

Dit zijn de twee recepten die voor mij de aanzet waren om iets met mijn overgebleven oploskoffie aan te vangen:

Tips en variaties voor dit eenvoudig koffie ijs met speculaaskruiden

Zoals hierboven beschreven, is het idee ontstaan op basis van twee recepten voor een koffiemousse. En ook in het tussenstadium mousse is dit recept al een lekkernij om duimen en vingers van af te likken. Niet voor niets waarschuw ik bij het proeven, want het risico bestaat de je mousse niet meer tot in de diepvries geraakt.

Door het bittere van de oploskoffie, en het zoete van suiker en speculaaskruiden ontstaat een zeer interessant samenspel. Je proeft koffie, peperkoek en ijs op één en hetzelfde moment. Enerzijds is het een proevertje waar je in kleine hoeveelheden van geniet. Het is ook redelijk machtig. Maar anderzijds trekt het zo hard aan dat je jezelf er niet van kan weerhouden nog een lepeltje te proeven.

Om die reden vind ik het ook de perfecte aanvulling bij een ander dessert. Dit kan bijvoorbeeld zelfgemaakt vanille ijs zijn, of een melting pot of chocolate and baileys. Of serveer ze bij een mokkataart! Of gewoon met een lekkere kop koffie en een stuk speculaas.

Meer zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine

Vele mensen denken dat je een ijsmachine nodig hebt om ijs te maken. Ook ik behoorde lange tijd tot die groep. Niet dus. In 10 minuten maak je zelf het lekkerste ijs ter wereld! Zonder speciale additieven en zo verder. Kijk daarom zeker ook eens naar mijn recept voor zelfgemaakt vanille ijs zonder ijsmachine. Een bolletje vanille en een bolletje mokka met speculaaskruiden op een zonnige zomeravond. Droom er maar al van!

En eens je dit weet kan je natuurlijk zelf eindeloos verder experimenteren met nieuwe ijsvariaties! Laat het zeker weten in de commentaren!

Meer verrassend.speculaas(kruiden)

Iedereen weet dat ik een grote fan ben van speculaas en speculaaskruiden. Hier vind je nog enkele interessante recepten om die te gebruiken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Eenvoudig koffie ijs met speculaaskruidenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept