gazpacho met watermeloen

Zomerse watermeloen gazpacho

Overlevings-strategieen voor de veel te warme zomers. Met deze zomerse watermeloen gazpacho kom je al een heel eind. snel klaar en lekker!
watermeloen gazpacho
zomerse watermeloen gazpacho

De zomers worden warmer en warmer. Tot zelfs heet. Dan moeten we onze eetgewoonten overeenkomstig aanpassen. Enerzijds sta je niet graag te zweten in de keuken bij die temperaturen. Anderzijds heb je lichte voeding en vooral veel vocht nodig. En zo belanden we bij deze zomerse watermeloen gazpacho. Een lekkere oplossing als feestelijk aperitief of als voorgerecht. Wat gazpacho exact is, en welke variaties zo allemaal mogelijk zijn lees je verderop in het artikel.

zomerse watermeloen gazpacho

Zomerse watermeloen gazpacho

Overlevings-strategieen voor de veel te warme zomers. Met deze zomerse watermeloen gazpacho kom je al een heel eind. snel klaar en lekker!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
koelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang aperitief, Soep, voorgerecht
Keuken Mediterraan, Spaans
Porties 10 porties

Ingrediënten
  

 • 500 gram watermeloen vruchtvlees
 • 1 komkommer
 • 1 rode paprika
 • 5 rode tomaten
 • 1 rode chili peper
 • 1 teentje knoflook
 • 1 handvol verse koriander
 • 1 theelepel tabasco
 • peper
 • zout
 • muntblaadjes

Instructies
 

 • Kuis de groenten en hak ze grof: watermeloen, rode paprika, komkommer, tomaten, chili pepertje, knoflook koriander. Mix ze daarna in de blender en meng alles goed door elkaar.
 • Kruid de gazpacho basis met tabasco, peper en zout naar smaak.
 • Zet de gazpacho gedurende enkele uren in de koelkast zodat hij door en door koud wordt.
 • Serveer en werk af met enkele blaadjes munt.
Trefwoord gazpacho, watermeloen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over zomerse watermeloen gazpacho

De basisingrediënten voor deze zomerse watermeloen gazpacho zijn watermeloen (natuurlijk), komkommer, rode paprika en tomaten. Deze laatste drie moet je eerst en vooral grondig wassen. Het is namelijk een koude bereiding en dan willen we geen vuiligheid die aan de schil hangt mee verwerken.

Vermits alles nog in de blender gaat moet je de groenten en de watermeloen enkel in grove stukken snijden. Je moet ze voordien enkel klassiek schoon maken: bij de tomaten het harde groene stuk bij de steel verwijderen, bij de paprika de pitten verwijderen. De watermeloen moet natuurlijk ook van de schil ontdaan zijn. En de pitten als er veel inzitten. Anders geven de pitten een bittere smaak af. De komkommer kan je schillen, moet echter niet. Ik doe dat niet.

de extra smaakmakers

Naast deze basisingrediënten voegen we nog extra smaakmakers toe. Ik voeg er graag een rood chili-pepertje aan toe. Vanzelfsprekend ook van de pitten ontdaan. Heb je angst dat het te pittig wordt, kan je ook een half pepertje nemen. Ik hou echter wel van een licht prikkelende nasmaak in mijn mond.

En dan hebben we natuurlijk de tabasco. Op de totale hoeveelheid verdeelt die zich goed en je mond staat niet in brand. Heb je er toch wat schrik van? Reduceer dan ook hier de hoeveelheid en proef regelmatig hoe smaakvol je gazpacho is, zonder dat hij te pikant wordt.

Een handvol verse koriander hoort er voor mij ook bij. Maar niet iedereen lust dat. Je kan die eventueel gewoon weglaten of vervangen door peterselie of muntblaadjes. Munt gaat ook heel goed samen met watermeloen.

Wat ik in dit recept niet heb gedaan, maar soms ook wel eens durf: Porto. Een paar eetlepels rode Porto toevoegen. Die is zoet en verzacht ook de smaak. De Porto gaat ook goed samen met de watermeloen. En die paar eetlepels leiden niet direct tot dronkenschap bij het aperitief.

Waarschijnlijk heb je nu nog watermeloen over. Probeer dan zeker eens deze heerlijke aardbei-watermeloen salade te maken. Ook lekker zomers en verfrissend!

Over gazpacho

Gazpacho is een koude Spaanse soep met rauwe groenten en kruiden. Meestal met tomaten (hoewel die strikt genomen fruit zijn). Een klassieke gazpacho heeft als voornaamste ingrediënten, naast tomaten, komkommer, rode paprika en uien. Klassiek wordt gazpacho met brood of croutons gegeten.

Zoals bij vele oudere gerechten is de historische oorsprong niet helemaal duidelijk. De eerste sporen gaan terug naar de Romeinse tijd. De Moren zouden het dan verder ontwikkeld hebben naar een mengeling van water, olijfolie en knoflook die met brood gegeten werd. De tomaten, die het zijn typische rode kleur geven zijn er pas in de 19e eeuw bijgekomen.

Enkele klassieke gazpacho recepten vind je hier:

En een heel andere en bijzondere gazpacho vind je hier op gerechtenweb ook nog:

Meer verrassend.zomers

Zoals in het begin aangegeven beleven we tegenwoordig enorm warme zomers. Wat kan je tijdens deze hondsdagen zoal eten? Hier zijn nog enkele lekkere ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Zomerse watermeloen gazpachoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept