erwtjesroom met muntsmaak

Romige erwtjes mousse

Met deze zeer eenvoudige romige erwtjes mousse kan je echt alle kanten uit. Zowel als beleg bij het ontbijt of bij een aperitief hapje.
romige erwten mousse
romige erwten mousse

Deze romige erwtjes mousse is zeer eenvoudig om te maken en je kan er alle kanten mee uit. Je kan hem als beleg gebruiken, als gezond alternatief voor choco of speculaaspasta. Maar ook als apertiefhapje of dip. En zelfs, waarom niet, als verfraaiing bij een voorgerecht of hoofdgerecht.

romige erwtjes mousse

Romige erwtjes mousse

Met deze zeer eenvoudige romige erwtjes mousse kan je echt alle kanten uit. Zowel als beleg bij het ontbijt of bij een aperitief hapje.
4.75 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang aperitiefhapje, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 4 weckpotjes

Ingrediënten
  

 • 300 gram diepvrieserwtjes
 • 200 gram Philadelphia kaas
 • 150 ml slagroom
 • 4 takjes muntblaadjes
 • peper
 • zout

Instructies
 

 • Breng water aan de kook en kook of stoom de erwtjes gedurende 3 tot 5 minuten. Koel ze daarna direct af in koud water en laat ze goed uitlekken.
 • Rits ondertussen de muntblaadjes van de takjes.
 • Pureer de erwtjes met de muntblaadjes en de Philadelphia.
 • Klop de slagroom op tot die goed stijf is. Meng die daarna onder de erwtjespuree.
 • Transfereer de romige erwtjes mousse in de weckpotjes en laat ze afkoelen in de ijskast.
Trefwoord aperitiefhapje, beleg, erwten, mousse
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Bereidingstips voor deze romige erwtjes mousse

Deze romige erwtjes mousse is heel eenvoudig om te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en 15 minuten later staat je vers gemaakte mousse al in je koelkast. Daar kan je hem gemakkelijk enkele dagen bewaren. Maar zolang houdt hij het bij ons meestal niet uit.

Ik gebruik meestal diepvrieserwten, die kort voordien uit de diepvries gehaald worden. Die stoom ik dan gedurende enkele minuten boven kokend water. Je kan ze ook gewoon in het kokende water doen als je geen passend stoofvergiet hebt. Daarna koelen we ze snel af in koud water. We willen namelijk verder een koude bereiding maken.

Munt en erwtjes zijn een ideaal paar. Erwtensoep met wat munt is ook uitzonderlijk lekker! Ik heb hier de blaadjes van 4 takjes munt gebruikt. Maar je kan er net zo goed ook vijf of zes nemen. Al naargelang de grootte en hoeveel muntsmaak je wil. Door de room en de kaas gaat de smaak zich in het geheel sowieso nog verzachten. Dus je moet niet meteen schrik hebben voor een al te overheersende muntsmaak.

Doe nu de erwtjes met de muntblaadjes en de zachte romige kaas in de pureermachine. En laat die dan draaien tot je een romige mousse hebt. Die kan je nog verder op smaak brengen met peper en zout.

In de laatste stap kloppen we de slagroom stijf, en mengen die dan voorzichtig onder de gepureerde erwtjes mousse. Zo wordt het geheel extra zacht en romig. Dan kan je die in weck- of andere potjes transfereren en in de koelkast zetten.

Hoe gebruik je deze romige erwtjes mousse?

Zoals in het begin van dit artikel al gezegd, je kan met deze romige erwtjes mousse echt alle kanten uit, van ’s morgens tot ’s avonds.

Ontbijt

Ontbijt was eigenlijk het originele plan. Iets gezonds om op je boterham te smeren als alternatief voor choco of speculaaspasta. Lekker groen, lekker gezond en lekker zelf gemaakt. De werktitel voor dit artikel was dan ook “erwtjespasta”. Naar analogie met de bekende smeerpasta’s voor op je boterham.

Maar toen ik dit zag en proefde had ik direct door dat er veel meer mee mogelijk was.

Aperitiefhapje

ik zag meteen de mogelijkheden voor verschillende soorten aperitiefhapjes. Daardoor ben ik ook meer naar de naam “erwtjesmousse” gegaan. Omdat ik dit nu eenmaal beter passen vind bij een aperitiefhapje.

Als dipsaus

Je kan dit natuurlijk perfect als gezonde dipsaus serveren. Bijvoorbeeld met verse groenten. En je zou van het duo van gezonde dipsauzen zomaar een triootje kunnen maken. Enkel en alleen door er deze romige erwtjes mousse nog extra bij te serveren.

Als basis voor een aperitiefhapje

Een ander alternatief is om de erwtjes mousse in een glaasje of een aperitieflepel te serveren. En dan af te werken met bijpassend lekkers. Zoals bijvoorbeeld met:

Op een toastje

Een derde optie is om de erwtjesmousse in een spuitzak te doen en op toastjes, roggerondjes of komkommer te spuiten. Dit in analogie met bijvoorbeeld aperitiefhapjes met Boursin en gerookte zalm. Een stukje gerookte zalm of een olijf gaan er trouwens ook uitstekend bij smaken!

Bij een voor- of hoofdgerecht

Je kan deze erwtjesmousse zelfs bij een voorgerecht of hoofdgerecht serveren. Bijvoorbeeld bij zalm of lam. Of natuurlijk eender welk andere gerecht waarin je erwtjes verwerkt. In dit geval wordt ditzelfde recept eerder een geval van “romige erwtjes puree”. En als je aan puree denkt komen waarschijnlijk een hele hoop mogelijkheden in je hoofd op.

Heb je nog meer leuke ideeën om deze romige erwtjes mousse bij te maken? laat het ons zeker weten via de commentaarfunctie. We voegen ze graag aan dit overzicht toe!

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Romige erwtjes mousseVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept