gesmoorde aubergine met gehaktballen afgewerkt met peterselie

Gesmoorde aubergine met gehaktballen

Deze gesmoorde aubergine met gehaktballen is om duimen en vingers af te likken. Heel eenvoudig om te maken, en o zo smaakvol!
gesmoorde aubergine met gehaktballen
gesmoorde aubergine met gehaktballen

Loopt het water ook al bij jou in de mond? Alleen al bij de gedachte aan lekker langzaam gegaarde aubergines die hun volledige smakenpallet vrijgeven? Dan moet je zeker deze Noord-Afrikaanse gesmoorde aubergine met gehaktballen proberen. Eenvoudig om te maken en een echte explosie van smaken in je mond!

Noord Afrikaanse gesmoorde aubergine met gehaktballen

Gesmoorde aubergine met gehaktballen

Deze gesmoorde aubergine met gehaktballen is om duimen en vingers af te likken. Heel eenvoudig om te maken, en o zo smaakvol!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Afrikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

voor de gehaktballen

 • 200 gram gehakt rundsgehakt, lamsgehakt
 • 1 ei
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 0,5 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 3 takjes platte peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • 0,5 uitje

voor de gesmoorde aubergine

 • 1 aubergine
 • 1 rood chili pepertje optioneel
 • 1 teentje knoflook
 • 1 blik tomatenblokjes
 • zout
 • platte peterselie voor de afwerking

bijgerecht

 • 1 kop couscous
 • 1 kop water

Instructies
 

De gehaktballen

 • Snij de knoflook en het uitje fijn. Van het uitje hebben we maar de helft nodig. Snij ook de takjes peterselie fijn.
 • Meng het gehakt met het ei, paneermeel, paprika, kurkuma, de knoflook, de helft van het uitje en de peterselie door elkaar.
 • Rol dan gehaktballen van het mengsel. Normaal zijn dit ongeveer 10 gehaktballen.
 • Verwarm wat olie in een pan en schroei de gehaktballen aan alle zijden dicht.
 • Eens de gehaktballen zijn dichtgeschroeid leg je ze opzij.

De gesmoorde aubergine

 • Was de aubergine en snij de uiteinden ervan af.
 • Snij de aubergine dan in kleine blokjes.
 • Verhit opnieuw wat olie in de pan waarin je de gehaktballen gebakken hebt.
 • Bak de aubergineblokjes in de pan tot ze bruin en glazig worden. Zet ze dan ook opzij.
 • Verwarm de gehakte tomaten met de knoflook en het optionele chili pepertje in de pan. Voeg er dan de gebakken aubergine blokjes en de gehaktballen aan toe. Breng op smaak met zout.
 • Zet het deksel op de pan en laat dit gedurende 15 minuten op een laag vuur pruttelen. Roer de saus regelmatig eens om.

De couscous als bijgerecht

 • Breng het water in een kleine pan aan de kook.
 • Voeg er dan de couscous aan toe.
 • neem de pan van het vuur en zet het deksel erop. Laat de couscous gedurende vijf minuten trekken.
 • Maak de couscous los met een vork.

Opdienen

 • Neem een diep bord en maak een bodem met de couscous.
 • Verdeel dan de gesmoorde aubergine met gehaktballen over de couscous.
 • Werk af met wat fijngesneden platte peterselie.
Trefwoord Afrikaans, aubergine, gehaktballen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over gesmoorde aubergine met gehaktballen

De basisingrediënten voor deze gesmoorde aubergine met gehaktballen zijn een aubergine (natuurlijk), gehakt en een blikje gehakte tomaten. Dat kan dus helemaal niet moeilijk zijn. Met de juiste kruiden en smaakmakers ontstaat dan een hemels gerecht. En als je een tajine hebt, is dat de ideale omgeving om alles gaar te laten smoren. Anders doet een gewone pan het ook wel.

De gehaktballen

Voor de gehaktballen raad ik aan rundergehakt of lamsgehakt te nemen. Ik hou van lamsgehakt, en zeker in zo een Noord-Afrikaans stoofpotje is dat een absolute aanrader. Helaas verkopen ze dat niet in de dichtbijgelegen supermarkt. Rundergehakt is dan een valabel alternatief.

Er zijn duizend recepten om gehaktballen te maken. Wil je gewoon je huisrecept nemen? Geen probleem. Dat mag ook. Maar ik raad je toch aan om deze variante eens te proberen. Ze past wonderwel bij de aubergine curry.

De klassieke smaakdragers zoals een teentje knoflook, een uitje, ei en paneermeel horen er natuurlijk bij. Het extraatje komt hier van de kurkuma en het gerookte paprikapoeder. Ze geven de kleur en de smaak aan de gehaktballen. En je zal zien, het past wonderwel in de aubergine curry.

Eens je al de ingrediënten goed door elkaar hebt gemengd kan je beginnen met het rollen van de balletjes. Normaal haal je er ongeveer 10 uit 200 gram gehakt. Dat hangt er natuurlijk van af hoe groot of klein je ze rolt. Als de mengeling te vochtig is zal je merken dan de gehaktballen uit elkaar vallen. Voeg er dan nog wat extra paneermeel aan toe. Op warme zomerdagen kan ook de hitte een rol spelen. Zet het gehaktdeeg dan even in de koelkast voor je ze rolt.

Tot slot moeten we de gehaktballen nog kort in de pan aanbraden. Ze moeten enkel vanbuiten in de pan dichtgeschroeid worden. Het binnenste zal dan garen als we ze bij de aubergine curry voegen.

De aubergine

De aubergine is de hoofdrolspeler in dit Afrikaans stoofpotje. Daar gaan we dus zorg voor dragen. Eerst en vooral wassen we die goed af. Daarna snijden we er de uiteinden van af. Die blijven hard en dat is niet zo aangenaam in de curry. Sommige mensen schillen ook de aubergine, maar dat doe ik niet. Er blijft dan meer smaak en kleur.

Om de kleine blokjes te snijden halveer ik de aubergine eerst overlangs. Daarna gebruik ik quasi dezelfde tactiek als om een ajuin fijn te snijden. Eerst horizontaal en dan verticaal in de lengte insnijden. Tot net voor het einde, zodat de stukken aubergine voorlopig nog niet uit elkaar vallen. Dan snijden we in de breedte de kleine blokjes af. En het laatste stukje is dan freestyle 🙂

Deze stukjes gaan we nu eerst in de pan met een goede scheut olie bakken. Dan zijn ze al goed voorgegaard. En door het bakken komen de beste aroma’s vrij. Die gaan in de curry volledig tot hun recht komen!

De gesmoorde aubergine

Nu we de gehaktballen en de aubergine voorbereid hebben is het tijd om het geheel samen te brengen. In de tajine als je die hebt, anders doen een pan of wok het ook wel. Zet het vuur ook niet te hoog, vanaf nu doen we het langzaam aan. Dit om de gehaktballen en de aubergine langzaam verder te laten garen. En om de smaken de tijd te geven om zich te vermengen.

Eerst brengen we het blik tomatenblokjes op temperatuur, samen met nog wat knoflook en het optionele chili pepertje. Maar wanneer zijn die gehakte tomaten nu op temperatuur? Wel, als het eerste luchtbelletje ontsnapt. Dan is het tijd om er de aubergine en de gehaktballen aan toe te voegen.

Meng dan alles goed door elkaar en zet het deksel op de pan. Nu moet onze tajine nog 15 minuten sudderen om volledig te garen en op smaak te komen. Roer het geheel tussendoor nog enkele malen om. Op die manier krijgen ook de gehaktballen een lekkere Coating van aubergine en tomaten.

De afwerking en het opdienen

Wat eet je bij deze gesmoorde aubergine met gehaktballen? Wel, we willen in de Noord-Afrikaanse sfeer blijven, en dan kiezen we graag voor couscous. Eenvoudig om klaar te maken. Ofwel gebruik je de couscous als basis om dan later de aubergine en de gehaktballen over te verdelen. Een andere optie is om de couscous onder de curry te mengen, en dan op te dienen. Meestal volg ik op de dag zelf optie 1. De restjes meng ik dan onder mekaar en dat is dan mijn lunch voor de volgende dag.

Enkele fijngesneden blaadjes platte peterselie maken deze lekkere lunch compleet.

Meer verrassend.Afrikaans

Eerst en vooral gaan we eens kijken waar de inspiratie vandaan komt. Het is inderdaad een Youtube filmpje dat me het water in de mond deed lopen. Ik kwam het tegen op het kanaal van cuisine de oum siradj eddine. Heb je ooit op deze manier aubergine met gehaktballetjes gegeten? Nee dus, maar het gaat zeker niet de laatste keer zijn dat ik dit klaar maak. En het Youtube filmpje is natuurlijk een goede hulp om te weten waar je naartoe moet werken. Zeker het bekijken waard!

Hou je van dit type recepten? Dan kan ik op gerechtenweb zeker ook nog onderstaande ideeën aanbevelen:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Gesmoorde aubergine met gehaktballenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept