spie kersen-kokos cake

Kersen kokos cake

Kan een cake exotisch zijn? Droom je graag van een exotisch strand terwijl je een stuk cake eet? Probeer dan zeker deze kersen kokos cake!
lekkere cake met kersen en kokos
lekkere cake met kersen en kokos

Kan een cake exotisch zijn? Droom je graag van een exotisch strand terwijl je een stuk cake eet? Dan moet deze kersen kokos cake zeker op je bord. Kersen en kokosrasp passen perfect tezamen. En zo heb je een licht en zomers dessert dat je laat dromen van Zuiderse exotiek.

Kersen kokos cake

Kersen kokos cake

Kan een cake exotisch zijn? Droom je graag van een exotisch strand terwijl je een stuk cake eet? Probeer dan zeker deze kersen kokos cake!
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang dessert
Keuken Belgisch, Europees
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

 • 350 gram ontpitte kersen 1 bokaal
 • 200 gram bloem
 • 7,5 gram bakpoeder een half pakje
 • 200 gram suiker 2 maal 100 gram
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 100 gram geraspte kokos
 • 100 gram boter
 • 5 eieren
 • 6 eetlepels kokosmelk

Instructies
 

 • Meng de droge ingrediënten in een beslagkom: de bloem, het bakpoeder, de helft van de suiker (100 gram), het pakje vanillesuiker en de geraspte kokos.
 • Smelt de boter en meng die dan onder de droge ingrediënten in de beslagkom.
 • Voeg er ook de kokosmelk aan toe.
 • Scheidt de eieren en voeg het eigeel ook aan het beslag toe. Het eiwit zetten we nog even opzij.
 • Klop het eiwit stijf. Voeg er tijdens het kloppen de resterende 100 gram suiker aan toe. Dit zorgt voor extra stijfheid.
 • Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het deeg. De oorspronkelijk relatief harde deeg zal nu veel vloeibaarder worden.
 • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet ondertussen ook de bakvorm in. Laat de kersen ondertussen uitlekken. Leg enkele kersen opzij.
 • Meng de kersen op het laatste moment onder het deeg. Giet het deeg dan over in de bakvorm. Leg de kersen die je opzij gelegd hebt op het deeg.
 • Bak de kersen kokos cake gedurende 35 minuten in de oven. Controleer met een breinaald of iets soortgelijks of hij volledig gaar is. Indien er niets aan blijft kleven is hij klaar en mag hij uit de oven. Indien niet, laat je de cake nog een vijftal minuten in de oven staan.
 • Laat de cake afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Trefwoord cake, dessert, kersen, kokos, taart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe bak ik deze kersen kokos cake?

Deze kersen kokos cake is echt niet moeilijk om te maken. Zoals gewoonlijk is de voorbereiding al meer dan het halve werk. Eerst en vooral moet je de ingrediënten afwegen en klaarzetten. Dan heb je nog een springvorm nodig die je moet invetten. Optioneel kan je die ook nog met kokosrasp bestrooien. Vroeger zette ik ook al meteen de oven aan. Maar ondertussen ben ik iets milieu- en kostenbewuster. Dus daar gaan we nog even mee wachten.

We beginnen er dan mee door de boter in een klein pannetje te laten smelten. Geen te hoog vuur, want we willen niet dat de boter gaat bakken. We willen gewoon dat de boter gesmolten is.

Ondertussen mengen we de droge ingrediënten in een beslagkom. Het betreft hier de bloem en het bakpoeder. Evenals de kokosrasp, de vanillesuiker en de helft van de witte suiker. Waarom de helft? De andere helft gaan we namelijk mee onder het eiwit kloppen.

Eens de boter gesmolten is, kunnen we onder de droge ingrediënten mengen. Zo krijgt het deeg langzaam vorm. Daarna voegen we er ook de kokosmelk en het eigeel aan toe. Je zal merken, het deeg is redelijk vast. Maar geen paniek, we zijn nog niet klaar. Het komt allemaal nog wel in orde.

Nu is het tijd om de mixer uit te halen en het eiwit op te kloppen. Van langzaam naar snel. Als je een mixer hebt met verschillende standen kan je op een lage stand beginnen. En dan geleidelijk aan de snelheid opvoeren. Het eiwit zal vaster en vaster worden. Voeg er ondertussen ook de suiker aan toe. Dit geeft namelijk nog meer stevigheid aan het eiwit.

Als het eiwit volledig stijf is, meng je dit voorzichtig met de spatel onder het beslag. Hier moet je wel nog wat geduld oefenen. Het relatief harde deeg zal het eiwit namelijk geleidelijk aan opnemen en dan een veel vloeibarere samenstelling krijgen.

Vergeet de kersen niet!

Nu ontbreekt er nog één hoofdrolspeler: de kersen. Maar eerst gaan we de oven aanzetten. Om energie te sparen hadden we dat nog niet gedaan. Maar die moet natuurlijk ook wel op 190°C voor verwarmd zijn. Laat de kersen uitlekken en hou er enkele apart. Die gaan we op het einde op het beslag leggen. Anders loop je het risico dat alles meteen naar de bodem zinkt.

Als de oven zo langzaam op temperatuur komt kan je de kersen onder het beslag mengen. Giet dit dan over in de bakvorm en werk af met enkele opzij gelegde kersen. Dan gaat het geheel voor ongeveer 35 minuten in de oven.

Controleer met een breinaald of zo of de kersen kokos cake klaar is. Als er geen deeg aan blijft hangen is hij klaar. Dan mag hij uit de oven. In het andere geval geef je de cake nog vijf extra minuten in de oven om gaar te worden. Als de cake voldoende afgekoeld is kan je hem uit de (spring)vorm halen.

Varianten op deze kersen kokos cake

De kokosmelk geeft enorm veel smaak aan deze cake. Maar het kan zijn dat je die niet in huis hebt. Als alternatief kan je dan melk of slagroom gebruiken. We hebben deze vloeistof nodig omdat het deeg anders niet genoeg vocht bevat. De kokosmelk is de beste smaakmaker, maar je kan hem ook vervangen dus.

Ben je niet zo voor kokos in het algemeen? Maar wel voor de kersen? Dank kan je een heel soortgelijke cake maken met hazelnoten of amandelen. Dat was eigenlijk de eerste versie, waaruit zich dan deze kersen kokos cake verder ontwikkeld heeft. Die is dan iets meer herfst dan zomer. Maar ook heel lekker!

MEER VERRASSEND.NOTENTAART

Ik ben niet alleen verzot op kersen, maar ook op noten. En die duiken dan ook geregeld op in verschillende soorten cake en taart. Hier vind je nog enkele lekkere ideeën voor taarten met noten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Kersen kokos cakeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept