lekkere vegetarische linzen bolognaise

Vegetarische rode linzen bolognaise

Deze vegetarische rode linzen bolognaise is superlekker en snel klaar. Een perfect alternatief ’s avonds, na een drukke werkdag.
Lekkere linzen bolognaise
Lekkere linzen bolognaise

Iedereen kent wel de klassieke spaghetti bolognaise. De Italiaanse lekkernij met ondermeer tomaten, wortelen en gehakt. Maar wat als je geen gehakt in huis hebt? Of als je vegetariër bent? Dan zijn rode linzen hét alternatief. Deze vegetarische rode linzen bolognaise is superlekker en snel klaar. Een perfect alternatief ’s avonds, na een drukke werkdag. En rode linzen heb ik tegenwoordig standaard in huis. Je kan ze goed bewaren en ze worden niet slecht.

lekkere vegetarische rode linezen bolognaise

Vegetarische rode linzen bolognaise

Deze vegetarische rode linzen bolognaise is superlekker en snel klaar. Een perfect alternatief 's avonds, na een drukke werkdag.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 250 gram verse tagliatelle
 • 125 gram rode linzen
 • 2 wortelen
 • 400 gram gehakte tomaten uit blik
 • 250 ml water
 • 1 ajuin
 • 1 rode peper
 • 1 teentje knoflook
 • 1 lente-ui
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • peper
 • zout
 • chilivlokken optioneel

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Schil de wortel en halveer die in de lengte. Halveer de twee stukken nog eens in de lengte, zodat je vier kwartjes wortel hebt. Snij die dan in kleine stukjes.
 • Snij de ajuin, de knoflook fijn, en de rode peper fijn.
 • Hou de witte en de groene delen van de lente-ui apart, nadat je die ook hebt kleingesneden.

De bolognaise klaarmaken

 • Verhit olie in een pan en bak de ajuin, de knoflook, de rode peper en het witte deel van de lente-ui gedurende korte tijd op een hoog vuur.
 • Voeg er dan de rode linzen en de fijngesneden wortelen aan toe. Roerbak gedurende twee minuten.
 • Dan is het tijd om er het water en het blik gehakte tomaten aan toe te voegen.
 • Breng alles terug aan de kook en reduceer dan het vuur. Laat dit nu 15 minuten pruttelen met het deksel erop.
 • Voeg er ondertussen de kruiden aan toe: paprikapoeder, peper, zout. Ook chilivlokken, cayennepeper of andere kruiden naar smaak kan je zeker toevoegen. Eventueel ook wat bouillon. We willen dat onze bolognaise goed smaakt.

De tagliatelle (of andere pasta)

 • Terwijl de bolognaise pruttelt en gaart heb je tijd om de pasta te koken zoals aangegeven op de verpakking.

Opdienen

 • Schik de pasta in diepe borden. Voeg er dan de rode linzen bolognaise aan toe en werk af met de fijngesneden groene partjes van de lente-ui.
Trefwoord bolognaise, linzen, pasta, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over vegetarische rode linzen bolognaise

Heb je na een drukke werkdag weinig tijd en energie om lang in de keuken te staan? Maar toch wil je iets lekker en gezond op je bord? Dan is deze vegetarische rode linzen bolognaise zeker een aanrader. In een half uurtje dampt deze vegetarische pasta op je bord.

De voorbereidingen

Het voorbereidende werk bestaat vooral uit een beetje groente snijden. We beginnen daarvoor met de wortelen. Die schillen we en halveren die dan in de lengte. Als je grote wortelen hebt kan je die dan nog eens in de lengte halveren. Dan snij je in de breedte halve maantje of kwartjes.

Dan volgen ajuin, knoflook en eventueel een rood chili pepertje. Ook die snijden we fijn en bij de rode chili peper verwijderen we de pitjes.

Tot slot snijden we de lente-ui fijn. We houden het witte en het groene deel apart. Het onderste witte deel gaat mee in de bolognaise. Het groene deel houden we apart voor de decoratie achteraf.

De vegetarische bolognaise saus

Om de saus te maken verwarmen we eerst en vooral wat olie in een pot. Dan stoven we de ajuin, knoflook, het rode chili pepertje en de witte deeltjes van de lente-ui gedurende enkele minuten.

Dan volgen de linzen en de fijngesneden wortelen. Die roerbakken we gedurende een tweetal minuten. We willen niet dat het geheel gaat aanbranden. We blussen nu alles met water en de gehakte tomaten. Als alles terug aan de kook is reduceren we het vuur. Met het deksel op de pot mag het geheel nu 15 minuten sudderen.

Roer af en toe alles door elkaar en voeg er dan nog kruiden aan toe om de saus op smaak te brengen. Hier kan je natuurlijk naar eigen smaak variëren. Paprikapoeder, chilizlokken, peper en wat zout (niet teveel) zijn standaard bij mij. Eventueel kan je er ook nog wat bouillon aan toevoegen. Of andere kruiden naar smaak.

De tagliatelle

Terwijl de saus pruttelt kan je de pasta voorbereiden. Die kook je zoals aangegeven op de verpakking. Ik gebruik tegenwoordig graag verse tagliatelle. Die is lekkerder, en bovendien ook sneller klaar. Verse pasta moet maar een minuut of twee koken voor hij gaar is.

Je kan natuurlijk eender welke soort pasta nemen. Maar voor deze vegetarische rode linzen bolognaise raad ik toch een lang type aan. Waaraan de saus goed blijft kleven. Genre spaghetti, tagliatelle, linguine.

Opdienen

Opdien kan deze vegetarische rode linzen bolognaise op verschillende manieren. Klassiek, zoals hier gedaan, richt je de pasta aan op een bord. Dan verdeel je de bolognaise erover en je werkt de schotel af met wat groene stukjes lente-ui.

Een andere optie is om de de bolognaise en de pasta eerst met mekaar te mengen. En dan op te dienen en af te werken met de groene lente-ui. Dit is meestal mijn optie met de overschot voor de volgende dag.

Meer verrassend.vegetarisch

Ik probeer heel gevarieerd te eten. En soms is er dan vlees bij en soms niet. Een gevarieerd menu is gezond, zonder overdaad of onderdaad in eender welke richting. Maar net als alle andere producten stijgt ook vlees sterk in prijs. Misschien zelfs nog meer dan proportioneel. Daarom is een vegetarische variatie ook niet ongezond voor de portemonnee. Hier vind je nog meer inspiratie:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Vegetarische rode linzen bolognaiseVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept