mousse met kastanjes en dadels

Kastanje dadel mousse

Deze kastanje dadel mousse is een heel eenvoudig maar stevig nagerecht. Typisch herfst. Overigens ook een optie als beleg bij het ontbijt.
mousse van kastanjes en dadels
mousse van kastanjes en dadels

Deze kastanje dadel mousse is een heel eenvoudig maar stevig nagerecht. Het is wel superlekker, en ik maak ondertussen ook graag wat op overschot. Deze mousse is namelijk ook heel lekker op de boterham bij het ontbijt. Deze kastanje dadel mousse is heel zoet door de natuurlijke zoetstoffen in de dadels en de honing.

kastanje dadel mousse

Kastanje dadel mousse

Deze kastanje dadel mousse is een heel eenvoudig maar stevig nagerecht. Typisch herfst. Overigens ook een optie als beleg bij het ontbijt.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
koeltijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang dessert, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram gekookte kastanjes
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 25 ml water
  • 150 ml slagroom

Instructies
 

  • Maal de kastanjes en de dadels fijn in de food processor.
  • Voeg er dan de honing en het water aan toe. Meng dit tot een smeuïg deeg.
  • Klop de slagroom op tot hij goed stijf is.
  • Spatel de slagroom onder het deeg met kastanjes en dadels.
  • Als alles goed gemengd is, kan je de mousse over vier potjes verdelen en in de koelkast zetten.
Trefwoord beleg, dadels, dessert, kastanjes, mousse
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over kastanje dadel mousse

Deze kastanje dadel mousse is natuurlijk een nagerecht dat perfect bij de herfst past. Opgepast, het is redelijk zwaar en zoet. Laat dus eerst je hoofdmaaltijd voldoende verteren. De zoetheid komt volledig uit de natuurlijke suikers in de dadels en de honing. We gebruiken dus geen geraffineerde suiker.

De dadels en de kastanjes

Normaal koop ik gekookte kastanjes. Dat bespaart al een hoop tijd en werk. Maar je kan er natuurlijk ook een event van maken om eerst met de familie kastanjes te gaan rapen. Let dan wel op dat je tamme kastanjes verzamelt. De wilde zijn bitter en niet bruikbaar.

Als je de kastanjes zelf (met je familie) bent gaan rapen moet je ze eerst nog wel koken. Hiervoor kerf je eerst een kruis in de kastanjes met een mes. De kern zal namelijk uitzetten en bovendien zijn ze dan achteraf gemakkelijker te pellen. Kook ze dan gedurende ongeveer vijftien minuten en pel ze terwijl ze nog warm zijn. Dan gaat dit veel gemakkelijker.

Meer informatie over het koken (of roosteren) van kastanjes vind je hier:

Dan gaan de kastanjes samen met de dadels in de food processor. Mix ze goed tot ze kompleet fijngemalen zijn. Voeg er dan nog wat water en vloeibare honing aan toe. Meng het geheel goed door elkaar tot je een smeuïge massa hebt.

De slagroom opkloppen en onder de kastanje dadel massa mengen

Nu moeten we eigenlijk enkel nog de slagroom opkloppen en onder de kastanje dadel massa mengen.

Om perfect opgeklopte slagroom te krijgen moet je room met een voldoende vetgehalte hebben. Zeker 30% of meer. Met light room of kookroom is de kans groot dat hij lopend blijft. Ben je een die-hard, dan kan je die met de hand opkloppen. Maar ik gebruik altijd de mixer. En dat gaat dan van langzaam naar snel. Tot de slagroom goed stijf is. Meer info over het opkloppen van slagroom vind je in mijn artikel heerlijke citroenpudding mousse.

Dan moet je de slagroom onder de massa mengen. Dit doe je best met de spatel. Doe dit rustig en voorzichtig, zodat je de structuur van de slagroom niet kapot maakt. Eens je een homogene mousse hebt kan je die in glaasjes of potjes transfereren. Dan moeten ze nog enkele uren in de koelkast om volledig op te stijven.

Wil je de kastanje dadel mousse extra luchtig maken? Dan kan perfect. Verhoog dan de hoeveelheid slagroom. tot maximaal 300 ml. Zo breng je extra luchtigheid onder de massa. Proef dan ook of hij nog voldoende smaakt. Indien nodig kan je dan nog een extra eetlepel vloeibare honing toevoegen.

Zoals in de inleiding gezegd, kan je deze kastanje dadel mousse ook perfect als broodbeleg gebruiken. Een welgekomen afwisseling misschien bij alle choco’s en speculaaspasta’s van deze wereld.

Meer verrassend.dessert

Ik ben een grote van van zulke romige mousses als dessert. Ze komen altijd goed aan en zijn gemakkelijk en snel klaar. Hier vind je nog enkele goede inspiraties:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Kastanje dadel mousseVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept