aardappelpuree met Boursin, erbij witte worst en spruitjes

Aardappelpuree met Boursin

De echte ster van deze herfstschotel is de aardappelpuree met Boursin. De combinatie met gebakken spruitjes en worst is geniaal lekker.
aardappelpuree met Boursin
aardappelpuree met Boursin

Bij het zien van de foto denk je waarschijnlijk meteen aan een klassieke herfst/winter schotel. En dat is ook zo. Maar de spruitjes en de witte worst zijn in dit geval niet de hoofdrolspelers. Dat is namelijk de aardappelpuree met Boursin. Inderdaad, we hebben de aardappelpuree op smaak gebracht met Boursin, boter en room. Een heerlijke combinatie die wonderwel met de spruitjes en worst harmonieert.

aardappelpuree met Boursin, erbij spruitjes en worst

Aardappelpuree met Boursin, erbij spruitjes en witte worst

De echte ster van deze herfstschotel is de aardappelpuree met Boursin. De combinatie met gebakken spruitjes en worst is geniaal lekker.
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de aardappelpuree

 • 500 gram aardappelen
 • 75 gram Boursin eventueel met pepersmaak
 • 50 gram boter
 • 50 ml room kookroom

Overige ingredienten

 • 400 gram spruitjes
 • 240 gram witte worst

Instructies
 

Voorbereidingen

 • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes (dan garen ze sneller).
 • Maak ook de spruitjes schoon en halveer ze. Schoonmaken doe je door de onderste stam eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen. Halveren doen we ook om ze sneller te doen garen.

Voor de aardappelpuree

 • Kook of stoom de aardappelblokjes samen met de spruitjes tot ze gaar zijn.
 • Ondertussen smelten we de boter met de room en de Boursin. Zorg dat die zich tot een mooie saus vermengen.
 • Scheidt de aardappelblokjes en de spruitjes.
 • De aardappelblokjes gaan we tot puree pletten of vermalen met de keukenmachine. In dit geval prefereer ik machinaal, omdat de consistentie dan heel smeuïg wordt.
 • Dan voegen we er de Boursin-saus aan toe en mengen alles goed onder elkaar.
 • Breng eventueel nog op smaak met extra peper, bieslook en/of zout.

De spruitjes en de worst

 • Smelt wat boter in de pan en bak daar de spuitjes en de worst in.
 • Vermits de spruitjes al gaar zijn moeten die enkel kort bruinen in de boter voor de extra smaak. Dan kan je ze uit de pan nemen.
 • Ondertussen kan de worst verder bakken. Met het kookwater van de aardappelen en wat sausbinder kan je dan nog snel een lekkere saus maken om het geheel af te werken.
Trefwoord 30 minuten, aardappelpuree, Boursin
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je deze aardappelpuree met Boursin?

Deze aardappelpuree met Boursin is super eenvoudig om te maken. Maar eveneens waanzinnig lekker. Zo heb je puree nog nooit gegeten! We hebben twee componenten, de aardappelen en de Boursin-saus die we apart maken. Daarna mengen we ze tot deze waanzinnig lekkere aardappelpuree met Boursin.

De aardappelen

De eerste stap is natuurlijk om de aardappelen te schillen. Dan snijden we ze in blokjes. Dit om ze sneller te laten garen. We willen namelijk in een half uurtje klaar zijn. En ook aan het energieverbruik denken. Minder gaartijd betekent ook minder energieverbruik.

Je kan de aardappelblokjes klassiek in water koken. Maar ik stoom ze veel liever boven het water. Je verliest dan minder smaak en hebt ook minder water nodig. Dat zorgt er weer voor dat we ook hier minder energie verbruiken.

Als je deze Boursin-puree met spruitjes eet, kan je de gehalveerde gekuiste spruitjes samen met de aardappelen stomen. Daarna moet je ze dan wel even weer scheiden.

Eens de aardappelen gaar zijn kunnen we ze pureren. Dit kan zowel manueel als machinaal met de keukenmachine. Omdat ik hier een extra smeuïge puree wilde maken heb ik voor de machinale werkwijze gekozen.

De Boursin-saus

Terwijl de aardappelen garen kan je de Boursin-saus voorbereiden. Daarvoor smelt je eerst de boter in een pannetje. Voeg er dan de room en de stukjes Boursin aan toe. Inderdaad, het best snij je ook de Boursin in enkele stukken. Dan gaat het smelten sneller. Doe dit alles op een laag vuur. We willen niet dat de saus wegkocht. De drie ingrediënten moeten enkel tot een lekkere saus samen smelten.

Je kan verschillende soorten Boursin gebruiken, al naargelang je smaak. Ik heb voor deze aardappelpuree met Boursin de variante met peper gebruikt. Dat zorgt meteen voor een sterkere smaak, en je moet niet meer extra met peper aan de slag om de puree op smaak te brengen.

En samen wordt dit aardappelpuree met Boursin

Nu rest er ons enkel nog de taak om de gepureerde aardappelen met de Boursin-saus te mengen. Zorg ervoor dat ze zich goed mengen en proef of er nog extra kruiding nodig is. Je kan nog peper en zout toevoegen indien nodig. Of nog wat extra stukjes Boursin. Wat fijngesneden bieslook is ook altijd mooi voor het zicht.

De spruitjes en de worstjes

In dit recept is de hoofdrol voor de aardappelpuree met Boursin weggelegd. Maar een goede supporting act kan de hoofdrolspeler nog meer doen glanzen. En daarvoor zijn spruitjes en de witte worst ideaal. En zo hebben we alle ingrediënten voor een klassieke herfst/winter schotel, maar dan met een twist à la Française met de Boursin.

De spruitjes

Spruitjes en kaas zijn eigenlijk een heel goede combinatie. Daarvoor verwijzen we ook graag naar een andere spruitjesklassieker als bijgerecht: geroosterde halve spruitjes met walnoten, prosciutto en blauwe kaas. En ook hier gaan we met halve spruitjes werken. We gaan ze wel niet roosteren, maar stomen en dan kort in wat boter aanbakken.

Maar eerst moeten we de spruitjes kuisen. Daarvoor snijden we de onderste stam van de spruitjes eraf. Dan verwijderen we de buitenste blaadjes. Die zijn niet zo mooi, en je weet niet wat die allemaal al hebben moeten doorstaan.

Dan halveren we de spruitjes. Zo worden ze sneller gaar, en ze zijn dan ook meteen goed geportioneerd. Zoals boven beschreven kunnen we die dan samen met de aardappelblokjes garen. Vermits we die niet mee in de puree gaan draaien moeten we ze dan wel terug van de aardappelen scheiden.

Wat nu nog rest is om ze kort in wat boter aan te bakken. Zo krijgen ze een bruin korstje en worden ze super smakelijk. Je kan overigens ook al gelijk de worst mee in de pan geven. Die moet dan wel nog wat langer bakken.

De worst

De worst is dan het sluitstuk voor deze herfstschotel / winterschotel. Die kunnen we samen met de spruitjes in de pan bakken. Zoals gezegd mogen de spruitjes wat sneller uit de pan.

Om het geheel af te werken kunnen we nog wat van het kookvocht van de aardappelen met wat sausbinder mengen. Die doen we dan mee in de pan bij de worst. Dan laten we die mee inkoken tot we een dikke saus hebben.

Meer verrassend.puree

Een lekker smeuïge puree smaakt altijd. Zoek je nog meer inspiratie dan kan je zeker ook eens naar de volgende artikels kijken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Aardappelpuree met BoursinVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept