slaatje met peren, rode biet en feta

Slaatje met peren en rode biet

Dit slaatje met peren en rode biet is een overheerlijke verrassing. Eenvoudig, licht en lekker. Een topper voor winter en herfst.
voorgerechtje met peren, rode biet en feta
voorgerechtje met peren, rode biet en feta

Dit slaatje met peren en rode biet is een absolute topper! Zo licht en zo gezond. En zo eenvoudig om te maken. De combinatie van peren en rode biet is bovendien hemels. Het perfecte voorgerecht voor herfst en winter als contrast voor de stevige maaltijden die dan passeren. Verderop in dit artikel lees je alle details om dit eenvoudige maar oh zo lekkere voorgerecht te maken. Maar we beginnen met het recept.

gezond voorgerecht met peer, rode biet en feta

Slaatje met peren, rode biet en feta

Dit slaatje met peren en rode biet is een overheerlijke verrassing. Eenvoudig, licht en lekker. Een topper voor winter en herfst.
5 van 5 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 2 peren rijpe conference peren
 • 2 rode bieten gekookt
 • 150 gram feta
 • 50 gram gemengde sla
 • 30 gram pijnboompitten

voor de saladedressing

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels witte wijn azijn
 • 2 eetlepels balsamico
 • peper

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Schil de peren en snij die in plakjes.
 • Snij de rode biet en de feta in kleine blokjes.
 • Maak de saladedressing met olijfolie, witte wijn azijn, balsamico en een draai aan de pepermolen.
 • Rooster de pijnboompitten gedurende enkele minuten in de pan. Tot ze beginnen geuren en licht bruin worden.

Schikken op het bord

 • Schik de perenschijfjes op de bodem van het bord.
 • Leg er een pluk van de gemengde salade op.
 • Schik de rode biet en de feta rondom de salade.
 • Besprenkel de salade met de dressing.
 • Leg de geroosterde pijnboompitten op de salade.
 • Werk af met nog een draai aan de pepermolen.
Trefwoord feta, peren, rode biet, voorgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je dit slaatje met peren en rode biet?

Peren en rode biet zijn vanzelfsprekend de hoofdrolspelers in dit voorgerecht. Je denkt er misschien niet spontaan aan, maar dit is echt een hemels duo. Aangevuld met feta, een fris slaatje en enkele geroosterde pijnboompitten heb je een topper van een voorgerecht. Bovendien heel eenvoudig om te maken en licht verteerbaar.

De voorbereidingen

De voorbereiding is het halve werk. In dit geval zou ik zelfs zeggen tachtig procent van het werk. Daarna volgt enkel nog het schikken op het bord.

De peren schillen we en snijden we in vier kwartjes. Dan snijden we in de lengte plakjes af. Ik gebruik altijd rijpe conference peren. Conference is sowieso mijn favoriet bij de peren. En rijp omdat de zoete smaak wonderwel harmonieert met de rode biet. Eventueel moet je dus de peren een paar dagen op voorhand kopen als die nog hard zijn.

Voor het gemak gebruik ik voorgekookte verpakte rode biet. Indien je rode biet uit je tuin gebruikt, of verse rode biet koopt moet je die eerst nog koken. Hij mag goed doorgegaart zijn. Eerst halveren we die en dan moeten die in kleine blokjes gesneden worden. Ik noem dat driedimensionaal snijden: horizontaal, verticaal in de lengte, verticaal in de breedte. Zo heb je zonder veel moeite mooie kleine vierkante blokjes.

Ook de feta snijden we met dezelfde procedure in ongeveer even grote blokjes als de rode biet.

Voor de pijnboompitten moeten we even het vuur aanzetten. Zonder toevoeging van vetstoffen laten we die in de pan roosteren tot ze wat bruin worden en beginnen te geuren. Neem ze dan uit de pan en leg ze opzij.

Voor de salade kan je kiezen tussen veldsla, rucola of een mengeling van verschillende pluksalades. Eerder de types met de kleinere blaadjes dus. Ook de dressing is eenvoudig, met gelijke hoeveelheden olijfolie, witte wijn azijn en balsamico. Eventueel nog een draai aan de pepermolen.

Hoe schik je dit slaatje met peren en rode biet het best op je bord?

Daarmee zijn de voorbereidingen al afgerond. Nu volgt enkel nog het schikken op de borden. Je kan dit natuurlijk naar eigen smaak doen. Maar ik ben best wel tevreden met de methode die ik gebruik.

Ik begin met de schijfjes peer op de borden te schikken. Dit is dan zowat de basis waarop we de rest gaan aanrichten. Dan volgt een plukje van de salade in het midden op de peren. Dan volgt een rood-witte ring met rode biet en feta. Een heerlijke combinatie, zowel wat smaak als kleur betreft.

Nu volgt nog de afwerking. Eerst en vooral besprenkelen we de salade met de dressing om extra smaak te geven. Dan kronen we het slaatje met enkele geroosterde pijnboompitten. Finaal kan je nog eens een draai aan de pepermolen geven. De laatste stap is dan opdienen en er samen met je gezelschap van genieten.

Meer verrassend.voorgerecht

Dit slaatje met peren en rode biet is mijn absolute favoriet voor herfst en winter. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere seizoenen. En ook daarvoor hebben we lekkere en verrassende voorgerechten in het aanbod:

Meer verrassend.peer

Ook peren lenen zich uitermate goed om in verschillende gerechten te worden verwerkt. Laat je verrassen door de volgende ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Slaatje met peren en rode bietVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept