Strudel met worstjes en prei uit de oven

Strudel met prei en worstjes

Deze hartige Duitse strudel met prei en worstjes is een eenvoudige en lekkere verrassing op je bord. Heerlijk met een knapperig slaatje.
Strudel met prei en worstjes uit de oven
Strudel met prei en worstjes uit de oven

Bij strudel denk je waarschijnlijk spontaan aan het beroemde Weense dessert met appels. Maar hier hebben we het concept “strudel” gebruikt voor een heel eenvoudig en hartig hoofdgerecht: een strudel met prei en worstjes. Met van die kleine en fijngesneden gebakken Nürnberger worstjes.

bladerdeeg strudel met worstjes en prei

Strudel met prei en worstjes

Deze hartige Duitse strudel met prei en worstjes is een eenvoudige en lekkere verrassing op je bord. Heerlijk met een knapperig slaatje.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Duits
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 1 rol bladerdeeg
 • 10 Nürnberger worstjes
 • 1 stengel prei
 • 150 ml kookroom
 • 1 ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • muskaatnoot
 • piment

Instructies
 

 • Maak de prei schoon en snij die dan in de lengte doormidden. Snij die dan in ringen van 0,5 tot 1 cm.
 • Snij ook de ajuin en ringen en het teentje knoflook fijn.
 • Verhit olie in een pan en bak de worstjes gedurende een vijftal minuten tot ze mooi bruin zijn. Zet ze dan opzij.
 • Doe opnieuw wat olie in de pan en bak er dan de ajuin en de knoflook in.
 • Voeg er daarna de prei aan toe en laat die een minuut of twee stoven.
 • Meng er nu de room onder en de kruiden. Laat dit gedurende enkele minuten inkoken tot de saus indikt. Laat de preisaus dan afkoelen.
 • Ondertussen kan je de worstjes klein snijden.
 • Verhit de oven op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
 • Haal nu de bladerdeeg uit de koelkast en rol die uit op de bakplaat.
 • Schik de prei en de worstje in het midden op de bladerdeeg.
 • Plooi de bladerdeeg nu over de vulling. Eerst langs de korte kant, dan in de lengte. Laat een opening in het midden zodat de hitte kan ontsnappen.
 • Bak de strudel met prei en worstjes nu gedurende 20 tot 25 minuten in de oven. Totdat hij mooi bruin ziet.
Trefwoord bladerdeeg, prei, strudel, worstjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je deze strudel met prei en worstjes

Zoals gezegd is dit echt wel een heel gemakkelijk recept om te maken. Het is hartig, anders en vooral heel lekker. Dus zeker iets om je huisgenoten te verrassen.

Het voorbereiden van de groenten

We beginnen met het voorbereiden van de groenten. Eerst en vooral de prei, toch een van de hoofdrolspelers vandaag. We snijden er de wortels en de hardere groene delen van af. Dan kuisen we het resterende deel onder het water om eventueel zand te verwijderen. Dat schuurt weliswaar de maag, maar in je mond is dat nu niet meteen een topsensatie. Dan halveren we de gewassen prei in de lengte en snijden de delen in halve ringetjes van ongeveer 0,5 tot 1 cm breed.

Ook de ajuin en de knoflook ontdoen we van de huid. Dan halveren we de ajuin en snijden die in fijne ringen. De knoflook snijden we ofwel fijn, ofwel gaan we die later met de knoflookpers uitdrukken.

Het bakken van de worstjes en de prei

Nu is het tijd voor pan en vuur. En we beginnen met de worstjes. Daarvoor verhitten we een beetje olie in de pan en bakken er de worstjes gedurende een vijftal minuten in totdat ze goed bruin zijn. Draai ze ook geregeld eens om, zodat alle kanten mooi gebruind zijn. Dan zetten we ze opzij om af te koelen. Eens ze afgekoeld zijn snijden we de worstjes in kleine stukjes van ongeveer één tot twee centimeter.

Nadat we de worstjes uit de pan hebben gehaald doen we er opnieuw wat olie in (niet teveel) en bakken er de ajuin en de knoflook kort in aan. Daarna voegen we er de prei aan toe. Die laten we nu op een middelmatig vuur enkele minuten stoven. Dan volgen de kookroom en de kruiding. Ik gebruik in dit recept graag een goede hoeveelheid muskaatnoot en piment. Maar daar kan je natuurlijk je eigen smaak in volgen. Zout, peper, kruidnagel zijn zeker ook goede opties om de prei op smaak te brengen.

Meng de kruiden en de room nu goed onder de prei en laat dit enkele minuten inkoken. Teveel vocht is niet goed voor de bladerdeeg, dan breekt hij. Dus mag alles wel even inkoken. Dan zetten we ook de gestoofde prei opzij en laten hem afkoelen. Ook dit is om de bladerdeeg te beschermen.

De strudel samenstellen en in de oven bakken

Terwijl de prei en de worstjes afkoelen kunnen we de voorbereidingen voor de strudel treffen. Zo zetten we de hete lucht oven aan op 200°C en we bedekken een bakplaat met bakpapier.

Als de prei en de worstjes voldoende afgekoeld zijn halen we de bladerdeeg uit de koelkast. Die rollen we dan uit op de bakplaat met bakpapier. Dan schikken we er eerst de prei en dan de worstjes op. Dit doen we in het midden van de bladerdeeg. Zodat we nadien de randen over de vulling kunnen plooien.

We plooien eerst de korte randen naar binnen. Daarna volgen de stukken in de lengte. In het midden houden we een stuk open. Dit om de hete lucht te laten ontsnappen, zodat de strudel niet opblaast.

Eens de strudel klaar is kan hij voor 20 tot 25 minuten in de oven. Controleer of hij mooi bruin is. Indien dit het geval is kan je hem uit de oven halen en in stukken snijden. Warm serveren is aangeraden!

Wat eet je bij een strudel met prei en worstjes?

Ik eet graag veel groenten. Dus een fris en knapperig slaatje mag zeker niet ontbreken bij deze strudel met prei en worstjes. Vermits dit een wintergerecht is, is witloof altijd de eerste keus bij mij. Maar er is natuurlijk keuze genoeg. Hier drie van mijn favoriete slaatjes die ik serveer bij deze strudel met prei en worstjes:

Wat zijn Nürnberger worstjes?

Worsten en Duitsland, het is me wat. Zoals in Belgie elk gehucht wel zijn bier heeft, heeft in Duitsland elke stad die naam waardig ook wel zijn eigen soort worst. Dus ook het Beierse Nürnberg in het zuiden van Duitsland.

De Nürnbergse “Rotbratwurst” is kleiner en dunner dan de andere traditionele braadworsten. Door zijn lengte van zeven tot negen centimeter en het gewicht van twintig tot vijfentwintig gram mag je gerust het verkleinwoord worstje gebruiken. De hoofdingrediënten voor dit worstje zijn varkensvlees en majorein. Het is een typische streetfood die op een grill wordt gebraden en in een broodje (met veel mosterd) wordt geserveerd. Zuurkool is nog zo een Duitse klassieker die traditioneel bij een broodje met een Nürnberger geserveerd wordt.

Meer info over Nürnberger en andere Duitse worsten vind je hier:

Meer verrassend.Duits

De Duitse keuken staat misschien niet zo hoog aangeschreven als de Franse of de Italiaanse. Dat betekent echter niet dat ze geen lekkere specialiteiten hebben die internationaal gezien mogen worden. Hieronder enkele lekkere inspiraties om in je keuken naar Duitsland te reizen:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Strudel met prei en worstjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept