ovenschotel met salsiccia en venkel

Salsiccia met venkel ratatouille

Dubbel venkel vandaag in salsiccia met venkel ratatouille. Salsiccia zijn namelijk venkelworstjes uit het zuiden van Italië.
Salsiccia met venkel ratatouille klaar voor in de oven
Salsiccia met venkel ratatouille klaar voor in de oven

Dubbel venkel vandaag. Salsiccia is namelijk een Italiaans worstje dat gekruid is met venkel. En ook in de ratatouille is venkel een hoofdbestanddeel. Naar goede gewoonte volgt hier eerst het recept voor salsiccia met venkel ratatouille. Verderop in dit artikel zoeken we dan nog eens in detail uit wat salsiccia, of venkelworstjes, nu juist zijn. En we hebben nog enkele andere lekkere recepten met venkel opgelijst.

Salsiccia met venkel ratatouille

Salsiccia met venkel ratatouille

Dubbel venkel vandaag in salsiccia met venkel ratatouille. Salsiccia zijn namelijk venkelworstjes uit het zuiden van Italië.
4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 600 gram salsiccia Italiaanse worst met venkel
 • 1 venkel
 • 250 gram champignons
 • 100 gram baby spinazie
 • 400 gram gehakte tomaten uit blik
 • 2 dl rode wijn
 • 1 witte ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel oregano
 • peper
 • zout

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Ontdoe de ajuin van de huid en snij die dan in stukjes.
 • Plet de knoflook, verwijder de huid en snij die ook fijn.
 • Halveer of vierendeel de champignons, al naargelang de grootte.
 • Verwijder de uiteinden van de venkel en halveer die dan. Snij de beide helften fijn.
 • Hak de baby spinazie grof.

De salsiccia bakken

 • Prik met een tandenstoker enkele gaatjes in elke salsiccia. Dit voorkomt dat die later gaan barsten.
 • Verhit olijfolie in een pan.
 • Bak de salsiccia gedurende enkele minuten tot ze licht gebruind zijn.
 • Leg de salsiccia dan in de ovenschaal.

De groenten bakken

 • Verhit opnieuw wat olie in dezelfde pan en bak er de ajuin en de knoflook gedurende een minuutje in aan.
 • Voeg er dan de venkel en de champignons aan toe. Laat die gedurende enkele minuten mee bakken. Roer regelmatig om.
 • Voeg er nu de gehakte tomaten en de rode wijn aan toe. Meng alles goed door elkaar. Zorg dat de ratatouille terug aan de kookt geraakt.
 • Ondertussen kan je kruiden met oregano. Voeg er ook peper en zout aan toe.
 • Meng nu op het laatste ook nog de gehakte baby spinazie onder de saus.
 • Laat alles nog een minuutje sudderen en integreren. Roer alles goed door elkaar zodat de spinazie zich goed over de ratatouille verdeelt.
 • Transfereer nu de saus in de ovenschaal met de salsiccia.

Bakken in de oven

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Zet de schotel salsiccia met venkel ratatouille in de oven en laat die gedurende een half uurtje garen.

Notities

Wijntip: salsiccia (venkelworstjes) zijn typisch voor het zuiden van Italië. Daarom serveer ik graag een Nero d’Avola uit het nabijgelegen Sicilië. 
Bijgerecht: als bijgerecht serveer ik hier graag gebakken aardappelen. Die kan je ook nog maken terwijl de schotel in de oven staat. Rijst, pasta of orzo zijn natuurlijk ook aanraders.
 
Trefwoord ratatouille, salsiccia, venkel, worst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je salsiccia met venkel ratatouille?

Salsiccia met venkel ratatouille is een ovenschotel die je met relatief weinig voorbereiding kan maken. Eerst en vooral is er natuurlijk de “mise en place”, om de groenten voor te bereiden. Dan moet je de worstjes kort in de pan aanbraden en de saus voorbereiden. Tenslotte mag alles in de ovenschaal en een half uur later haal je een heerlijk geurende en smakende schotel uit de oven.

Het voorbereiden van de groenten

Maar we beginnen dus met het fijnsnijden van de groenten. De ajuin en de knoflook snijden we klassiek fijn.

Voor de ajuin betekent dit: de huid van de ajuin verwijderen en dan de ajuin halveren. Dan de ajuin driedimensionaal in niet al te kleine blokjes snijden. Eerst horizontaal en verticaal in de lengte. Dan verticaal in de breedte zodat je mooie stukjes ajuin hebt.

Vervolgens is de knoflook aan de beurt. Die pletten we eerst met een keukenmes. Daarna kan je namelijk super eenvoudig de huid verwijderen. Daarna snijden we ook die in kleine stukjes. Of je kan later de knoflookpers gebruiken om ze in de pan fijn te drukken.

De champignons snijden we al naargelang de grootte in twee of in vier. We willen niet dat ze volledig wegkoken. Heb je eerder een klein formaat, dan volstaat het om ze te halveren. Zijn ze wat meer uit de kluiten gewassen dan kan je ze in vier snijden.

Dan volgt de venkel. Dat is dan nog het meeste werk. Verwijder eerst de eindjes vanboven en vanonder. Die riskeren anders taai te blijven. Halveer nu de venkel, zodat je hem gemakkelijker kan bewerken. Je kan die dan op het vlakke deel leggen wat veel stabieler is om hem dan uiteindelijk fijn te snijden. Ook hier snijden we weer driedimensionaal, zodat we mooie kleine stukjes venkel hebben. Ook de groene takjes snijden we in fijne ringen. Dikwijls hangt er ook nog wat bladgroen aan. Hou dit opzij, dat kan je later nog als decoratie gebruiken.

Tot slot is er dan nog de baby spinazie. In principe moet je die zelfs niet meer fijnsnijden. Maar ik hak die altijd toch nog grof, zodat de kleinere stukken zich beter met de saus vermengen.

De salsiccia bakken

Voor we de salsiccia bakken doorprikken we die enkele malen met een tandenstoker. Dit biedt een uitweg voor het vet in de worstjes als we die bakken en in de oven zetten. Zoals bij alle worsten lopen we anders het risico dat ze anders scheuren. Er snel met een vork gaatjes in prikken is ook niet het beste idee. Dan staan die gaatjes namelijk heel dicht bij mekaar en riskeert het omhulsel op net die plek gemakkelijk te scheuren.

Vermits de Italiaanse venkelworstjes daarna nog in de oven gaan moeten we ze niet volledig in de pan garen. Maar we willen ze in wat olie op een hoog vuur langs alle kanten kort bruin bakken. Ziet er goed uit, smaakt lekker.

Daarom verhitten we wat olie in een pan en bakken de worstjes dan gedurende enkele minuten op een hoog vuur. Draai ze ook geregeld om zodat ze aan verschillende kanten mooi bruin worden.

Dan kunnen de venkelworstjes wat gaan uitrusten in de ovenschaal. Ondertussen doen wij verder met de saus en kan de oven al aangezet worden om voor te verwarmen op 180°C.

Het voorbereiden van de venkel ratatouille

De pan is nog goed warm. Laat ons dus geen tijd verliezen. Daarom voegen we nog een eetlepel olie aan de pan toe en bakken er dan meteen de ajuin en de knoflook in.

Na een minuutje mogen dan de venkel en de champignons mee in de pan. Die laten we nu gedurende enkele minuten aanstoven, waarbij we ze geregeld eens omroeren.

Na een kleine vijf minuten blussen we de groenten dan met de rode wijn en de gehakte tomaten uit blik. Terwijl de saus terug aan de kook komt kruiden we ze verder met oregano, peper en zout. Heb je toevallig venkelzaad in huis? Dan kan je daar zeker ook nog een theelepeltje van toevoegen. Alles voor de venkel vandaag!

Als de saus terug aan de kook is kan je ze van het vuur nemen en er de baby spinazie onder mengen. Doe dit in verschillende stappen en roer telkens goed zodat de spinazie zich goed onder de venkel ratatouille vermengt.

Eens we daarmee klaar zijn kunnen we de saus bij de worstjes in de ovenschotel voegen. Ondertussen zal de oven ook wel op temperatuur zijn, zodat alles meteen in de voorverwarmde oven kan. Na een half uurtje haal je dan een heerlijk geurende ovenschotel uit de oven. En wees er maar zeker van, deze salsiccia met venkel ratatouille smaakt echt overheerlijk!

Wijntip: Nero d’avola

Zoals we verder nog in detail uitleggen komen deze venkelworstjes oorspronkelijk uit het zuiden van Italie, uit de hiel. Onze ovenschotel van salsiccia met venkel ratatouille heeft een uitgesproken krachtige smaak. Daar past ook een rode wijn met karakter bij. En dan zijn we al snel bij Nero d’Avola, uit Sicilië. redelijk in de buurt dus.

Nero d’Avola betekent zoveel als het zwart van Avola. Avola is een stadje in het oosten van Sicilië. De locale druivensoort is zeer krachtig met een zeer lekkere smaak. Enerzijds heb je de druif, maar daarnaast en daarbovenop heb je ook nog de lavagronden van Sicilië. Die dragen nog extra bij aan de krachtige maar lekkere smaak. En lava is natuurlijk zwart als hij gestold is. Het is dus de druif uit de lavagronden rond Avola in het oosten van Sicilië.

Wat is salsiccia?

Salsiccia is zoals de naam al doet vermoeden een Italiaans type worst. Hoewel salsiccia de algemene benaming is voor een Italiaanse worst, is ze in het buitenland toch vooral bekend als de worst die gekruid is met venkel.

De gewoonte om de worst te kruiden met ondermeer venkel, look, zongedroogde tomaten en andere kruiden komst vooral uit het zuiden van Italië. Meer bepaald in Calabrië en ook in Sicilië. Het heeft ook al sinds 1998 het DOP-label (Denominazione di Origine Protetta) van de Europese Unie. Met dit label worden standaards gezet voor traditionele regionale producten.

Het woord salsiccia is afgeleid uit het Latijn, salsicia. En daarmee zijn we meteen ook bij de oorsprong van deze lekkere gekruide Italiaanse worst aangekomen. Enkele Romeinse schrijvers (Cicero, Martial, Varro) refereerden al in de eerste eeuw voor Christus naar een bereiding met “gehakt vlees geperst in een omhulsel”. En daadwerkelijk wordt daarbij naar Luciana verwezen. Dit is de oude benaming voor de oorsprongsregio, die tegenwoordig bekend staat als Basilicata. En dat is in de voet van Italië.

Meer informatie over deze Italiaanse venkelworst vind je in de volgende artikels:

Meer verrassend.venkel

Uiteraard is venkel de ster in dit gerecht. Ze geeft de salsiccia haar typerende smaak en is een hoofdbestanddeel van de bijbehorende ratatouille in dit recept. En venkel verdient meer aandacht, want het is zeker een ondergewaardeerde groente. Hier vind je nog enkele verrassende recepten met venkel:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Salsiccia met venkel ratatouilleVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept