zelfgemaakte tofu van sojabonen

Zelfgemaakte tofu

Tofu kennen we allemaal uit de Aziatische keuken. Deze zelfgemaakte tofu is heel goedkoop en heel gezond. En makkelijk om klaar te maken.
zelfgemaakte tofu
zelfgemaakte tofu

Tofu kennen we ondertussen allemaal als een standaard ingrediënt uit de Aziatische vegetarische keuken. En misschien weet je ook nog wel dat het uit sojabonen gemaakt wordt. Daar hield het ook bij mij tot voor kort op. Tot ik van een collega hoorde dat hij zelf tofu maakte, en dat het helemaal niet moeilijk was. Aha…! Aanleiding genoeg om me zelf eens aan zelfgemaakte tofu te wagen. Het is inderdaad helemaal niet moeilijk om te maken. En bovendien goedkoop! Verderop in dit artikel lees je dan alles wat je altijd al over tofu en okara wilde weten.

Tofu, zelfgemaakt

Zelfgemaakte tofu

Tofu kennen we allemaal uit de Aziatische keuken. Deze zelfgemaakte tofu is heel goedkoop en heel gezond. En makkelijk om klaar te maken.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 1 dag 40 minuten
Totale tijd 1 dag 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 300 gram

Ingrediënten
  

 • 250 gram sojabonen
 • 2 liter water
 • 2 eetlepels azijn

Instructies
 

 • Week de sojabonen gedurende minstens 8 uur in water. Ze zullen sterk opzwellen, dus gebruik voldoende water.
 • Transfereer de sojabonen naar de blender. Voeg er 1 liter water aan toe. (Dit kan ook weekwater zijn).
 • Mix de sojabonen in de blender tot je een egale witte vloeistof hebt.
 • Giet dit door een handdoek/kaasdoek om de vezels en de melk te scheiden.
 • Laat dit doorlopen, en wring het doek goed uit. Giet er dan nog een liter water over. Laat dit ook doorlopen en wring dan het doek goed uit.
 • Breng nu de witte sojamelk aan de kook. Laat die vijf minuten koken. Kijk goed uit dat ze niet overkookt.
 • Neem de gekookte sojamelk van het vuur en laat ze even afkoelen tot ze niet meer kookt. Voeg er dan de eetlepels azijn aan toe.
 • Roer rustig door de melk die nu zal beginnen "schiften". Als het water helder is ben je klaar. Komt het proces niet goed op gang? Voeg er dan nog een eetlepel azijn aan toe. Eventueel warm je de melk ook terug op tot net onder het kookpunt.
 • Giet nu de "geschifte tofu" nu opnieuw door een handdoek/kaasdoek. Zo scheidt je de tofu van het water.
 • Wring de tofu goed uit en plaats die in een tofu-pers. Heb je die niet dan kan je de tofu ook in het doek laten. Plaats er dan gewichten op om het vocht eruit te drukken. Doe dit tussen 10 minuten voor een zachtere tofu en een uur, voor een hardere tofu.
Trefwoord sojabonen, tofu, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je zelfgemaakte tofu?

Zoals gezegd is het helemaal niet moeilijk om zelf tofu te maken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig: sojabonen, water en azijn of een alternatief daarvoor. En wat tijd en voorbereiding.

De koude voorbereiding voor zelfgemaakte tofu

En met die voorbereiding begin je best al een dag op voorhand. De sojabonen moeten namelijk eerst minstens acht uur in water weken. Hierbij zullen ze fel opzwellen omdat ze water opzuigen. Gebruik dus zeker voldoende water om ze te laten weken. Reken erop dat ze twee tot drie maal in volume zullen toenemen.

Dan gaan we de sojabonen fijnmalen in de blender. Verplaats ze daarvoor naar de blender, en voeg er een eerste liter water aan toe. Ik hergebruik hiervoor ook al een deel van het weekwater. In de blender malen we dan de sojabonen fijn tot we een homogene, schuimende witte vloeistof hebben. Dit is eigenlijk ongekookte sojamelk met okara (het pulp van de sojabonen).

En die okara gaan we in de volgende stap van de sojamelk scheiden. Daarvoor gieten we het mengsel door een proper doek. De okara, of pulp, zal in het doek achterblijven. De sojamelk vangen we op in een grote pot. Eens de sojamelk doorgelopen is wringen we het doek goed uit.

Dan gieten we ook nog een tweede liter water door het doek. Dit om nog meer proteïnen uit de pulp los te weken. Roer goed met een lepel in de pulp tijdens het doorlopen. Wring op het einde zoveel mogelijk vocht uit de resterende pulp. Op zich zijn die resterende okara veel vezels met weinig smaak. Maar ook die kan je als je wil nog in verdere gerechten verwerken. Daarover later meer. Eerst gaan we verder met het maken van tofu.

De warme stappen voor zelfgemaakte tofu

Onze huidige status is die van ongekookte sojamelk. Die moeten we nu dus koken gedurende vijf minuten. Hierbij moet je wel opletten dat het geheel niet gaat overkoken. Breng het dus langzaam aan de kook, en roer de sojamelk geregeld om. Er kan zich namelijk bovenaan een vlies vormen en dat komt dan ineens razendsnel omhoog, net als bij melk. Dit is trouwens ook het vertrekpunt voor een shortcut: als je geen sojabonen hebt kan je hier direct met sojamelk beginnen om tofu te maken.

In de voorlaatste stap moeten we nu zorgen dat de sojamelk gaat “schiften” in tofu en water of wei. Dit proces kan je met verschillende ingrediënten op gang brengen. Iedereen heeft wel een of andere vorm van azijn in huis. Enkele eetlepels daarvan volstaan. Ook met citroensap of limoensap kan je dit proces starten. Tot slot kan dit ook gebeuren door het toevoegen van gipspoeder.

Voor we de azijn (of een alternatief) toevoegen nemen we echter de sojamelk van het vuur en laten die lichtjes afkoelen. Tot net onder het kookpunt. Dan voegen we er de stremvloeistof aan toe en roeren die voorzichtig door de sojamelk tot het proces op gang komt. Eventueel moet je nog wat extra azijn toevoegen, of de sojamelk terug licht verhitten als ze teveel afkoelt. Als het water klaar wordt is het proces voltooid.

Nu moeten we nog de tofu en de wei scheiden. Hiervoor gebruiken we opnieuw een hand- of kaasdoek. En opnieuw wringen we die goed uit om al zoveel mogelijk water uit de tofu-massa te drukken.

Als je een tofu-pers hebt je de tofu massa daarin transfereren en het resterende water er uit drukken. Een andere mogelijkheid is om ze in het doek te laten en er gewichten op te leggen. De zwaartekracht doet dan zijn werk. Voor zachte tofu kan tien minuten al volstaan. Voor een stevige tofu kan je de gewichten tot een uur hun werk laten doen.

Tot slot leg je de tofu dan ook nog best een uurtje in koud water om te bekomen van alle opwinding.

Waar eet je tofu bij?

Tofu is natuurlijk welbekend van de Aziatische en vegetarische keuken. het is dan ook een goede, zoniet de perfecte vleesvervanger. Daarom kan je eigenlijk in elk Aziatisch gerecht de kip, eend of rundvlees vervangen door tofu. Hieronder vind je gerechten met inspiratie om je versgemaakte tofu te gebruiken:

Wat zijn sojabonen?

Iedereen heeft al weleens van sojabonen gehoord. Maar heb je er ook al gezien? In de gemiddelde supermarkt zal je ze niet te vaak vinden. Daarvoor heb je meer kans in een Aziatische winkel of in een natuurwinkel. Kwisvraag: wat is de kleur van sojabonen?

Toch is de kans groot dat je geregeld sojaproducten eet. Ze worden namelijk in zeer vele andere voedingsproducten verwerkt. Beslist heb je al eens van sojamelk, tofu, sojaolie of sojasaus gehoord. Ze worden allemaal uit deze geheimzinnige boon gemaakt.

En inderdaad, sojabonen zijn peulvruchten. Oorspronkelijk komen ze uit China en ze zijn al sinds eeuwigheden een vast bestanddeel van de Aziatische keuken. Daarom ook dat je sojabonen en andere sojaproducten bij de Aziaat zal vinden, of in de rayon met Aziatische producten. Een sojaboon die je misschien wel kent is de Edamame boon. Dit is eigenlijk een onrijpe sojaboon in de peul, en wordt dikwijls als snack gegeten.

De sojaboon is zeer gezond. Ze bevat namelijk zeer veel eiwitten, waardoor ze ook heel veel als vleesvervanger wordt gebruikt. Daarnaast bevat ze zeer veel vezels en mineralen zoals calcium en magnesium.

Meer info over soja vind je in de volgende artikels:

Wat is okara?

Je hebt het gemerkt, we hebben een restproduct: okara. Oftewel de pulp van de sojabonen die we uit de sojamelk uitfilteren. Wat is dat nu juist, en wat kan je ermee doen?

Okara is dus de pulp, de vezels van de sojaboon. Maar niet alleen de sojaboon. Het woord wordt ook gebruikt om andere restvezels te omschrijven, zoals bijvoorbeeld die van amandelen als je amandelmelk maakt. Net als de peulen van de sojaboon wordt het heel veel in veevoeder verwerkt. En ook als compost verwerkt. Maar daar spreken we dus veeleer over de industrieel geproduceerde okara.

Maar okara is ook perfect geschikt voor menselijke consumptie. En dat is dus wel een mogelijkheid om je pulp nog zinvol te gebruiken. Ik moet toegeven, zover ben ik nog niet. Maar dat komt misschien nog. In elk geval vind je hier enkele inspirerende recept ideeën met okara:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Zelfgemaakte tofuVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept