spaghetti met tofu en shiitake

Spaghetti met tofu en shiitake

Ben je op zoek naar een snelle vegetarische lunch voor tijdens de week? Deze spaghetti met tofu en shiitake is klaar in 20 minuten.
pasta met tofu en shiitake
pasta met tofu en shiitake

Zelfgemaakte tofu moet je natuurlijk ook nog verwerken in een gerecht. Lekker gemarineerd in sojasaus is deze vegetarische spaghetti met tofu en shiitake heerlijk. En bovendien supersnel klaar. De shiitake is een Japanse paddenstoel met zeer veel smaak. Meer daarover lees je ook verderop in dit artikel.

spaghetti met shiitake en tofu

Spaghetti met tofu en shiitake

Ben je op zoek naar een snelle vegetarische lunch voor tijdens de week? Deze spaghetti met tofu en shiitake is klaar in 20 minuten.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 250 gram spaghetti
 • 150 gram tofu
 • 80 gram verse shiitake
 • 10 kerstomaten
 • 3 cm gemberwortel
 • 2 eetlepels sojasaus om de tofu te marineren
 • 2 eetlepels sojasaus om de shiitake te marineren
 • 1 lenteui

Instructies
 

Voorbereidingen

 • Snij de tofu in blokjes van één tot twee centimeter groot. Marineer ze daarna met twee eetlepels sojasaus.
 • Afhankelijk van de grootte snij je de shiitake in twee of drie stukken. Marineer die ook in sojasaus.
 • Verwijder de (bittere) schil van de gemberwortel. Snij die daarna in kleine stukjes en voeg die aan de gemarineerde shiitake toe.
 • Snij de lente-ui fijn. Hou wat van de groene stengels apart om later voor de afwerking te zorgen. Voeg de rest bij de gemarineerde shiitake met gember.
 • Halveer tot slot de kerstomaten.

De spaghetti met tofu en shiitake klaarmaken

 • Breng een ketel met warm water aan de kook. Kook dan de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Meestal een minuut of tien.
 • Verhit ondertussen olijfolie in een pan. Voeg er dan de gemarineerde shiitake met gember aan toe. Roerbak dit gedurende enkele minuten.
 • Na een minuut of drie voeg je er ook de gemarineerde tofu aan toe. Roerbak verder nog twee minuten.
 • Voeg er nu de gehalveerde kerstomaten aan toe. Roerbak nog één minuut op een hoog vuur. Verlaag dan het vuur en houdt de pan warm.
 • Als de spaghetti klaar is giet je die af. Verdeel de spaghetti daarna over diepe borden. Verdeel daarna de roergebakken tofu en shiitake over de spaghetti. Werk af met enkele groene stukjes lente-ui.
Trefwoord pasta, shiitake, tofu, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je spaghetti met tofu en shiitake klaar?

Deze vegetarische spaghetti met tofu en shiitake is werkelijk heel eenvoudig om te maken. De voorbereidingen, de mise en place, zijn niet al te veel werk. En terwijl de spaghetti kookt maak je ook de roergebakken tofu met shiitake. Na twintig minuten kan je al aanschuiven aan tafel. Echt iets voor op een drukke weekdag dus.

De voorbereidingen voor vegetarische spaghetti met tofu en shiitake

We beginnen met de tofu. Die snijden we in stukjes, kubusjes, van één tot twee centimeter groot. Beetklare stukken tofu. Die leggen we dan in een schaaltje en marineren die met twee eetlepels sojasaus. Op zich heeft tofu weinig of geen smaak. Daarom is het belangrijk dat we die goed op smaak brengen. Zorg ervoor dat de tofu aan alle kanten in de sojasaus gedrenkt is, zodat hij de smaak kan opnemen. Roer eventueel tussendoor de blokjes nog eens om.

Dan snijden we de shiitake in stukjes. Afhankelijk van de grootte kan je die in twee of drie stukken snijden. Ook die stukjes leggen we in een (ander) schaaltje en marineren die eveneens met twee eetlepels sojasaus.

Vervolgens nemen we de gemberwortel onderhanden. Verwijder de schil omdat die een bittere smaak geeft. Die hebben we niet nodig. Snij daarna de resterende gele wortel in kleine stukjes. Die voegen we aan de gemarineerde shiitake toe. Meng alles nog eens goed door elkaar. En roer ook de tofu-blokjes nog eens om.

Van de lente-ui verwijderen we de beide uiteinden en snijden die dan in ringetjes. Het witte deel gaat bij de gemarineerde shiitake. Van het groene deel houden we enkele ringetjes opzij voor de afwerking van de borden op het einde.

Tot slot halveren we de kerstomaten. Die leggen we opzij en zullen we pas op het laatste mee in de pan geven.

De bereiding van spaghetti met tofu en shiitake

Als je wil kan je tijdens de voorbereidingen al een pot met water op het vuur zetten. Werk je liever sequentieel dan parallel, dan is het nu tijd om het water voor de spaghetti aan de kook te brengen. Voeg er ook nog een scheut olijfolie aan toe. Dit zal verhinderen dat de spaghetti achteraf gaat kleven. Kook dan de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. In de regel is dat een minuut of tien.

Terwijl de spaghetti kookt kan je ook de tofu en de shiitake roerbakken. Verhit hiervoor olijfolie in een pan of een wok. Eens die goed warm is kan je er de gemarineerde shiitake met de gember aan toevoegen. Roerbak die dan gedurende twee tot drie minuten. Dan mag ook de gemarineerde tofu erbij. Blijf de ingrediënten voorzichtig in de pan omroeren. Nog twee minuten later kan je er dan de gehalveerde kerstomaten aan toevoegen. Die laten we nog een minuutje mee bakken en dan verlagen we het vuur. We willen niet alles kapot bakken. Hou dit nu warm.

Ondertussen zal de spaghetti ook wel ongeveer klaar zijn. Als het zover is kan je die afgieten en dan direct over diepe borden verdelen. Daarna verdelen we de roergebakken tofu met shiitake over de spaghetti. Tot slot werken we de borden nog af met enkele groene ringetjes lente-ui.

Wat is tofu?

Tofu ken je beslist uit de Aziatische en de vegetarische keuken. En misschien weet je ook nog wel dat het van sojabonen gemaakt wordt. Maar hoe maak je uit bonen vierkante blokjes? Dat raadsel lossen we op in het artikel over zelfgemaakte tofu.

Wat is shiitake?

En dan willen we het ook nog even hebben over shiitake. Klinkt Japans? Is het ook. Het is een Japanse paddenstoel die op hout groeit. “Take” is het Japans voor paddenstoel. En “shii” is de boom waarop hij graag gedijt. Het is dus letterlijk de paddenstoel die op de boom groeit.

Maar wat maakt shiitake zo bijzonder? Dat is in de eerste plaats de smaak. Hij is steviger van structuur dan onze klassieke champignon en smaakt krachtiger. Ook de bereidingswijze is anders. Champignons mag je stevig doorkoken, dan worden ze mals. Bij shiitake is het omgekeerd: ze worden taai als je ze te lang kookt of bakt. Daarom is het aan te bevelen om shiitake op een hoge temperatuur snel te roerbakken.

Vers of gedroogd?

In de winkel kan je zowel verse als gedroogde shiitake kopen. Ik werk het liefst met de verse producten. Maar als die niet beschikbaar zijn kan je ook gedroogde shiitake gebruiken. Die moet je dan wel een paar uur op voorhand in water laten weken. Daarna kan je ze net als verse shiitake verder verwerken. Het weekwater van de gedroogde shiitake kan je overigens perfect gebruiken als basis voor een soep. Het is zonde om dat weg te gieten.

Meer informatie over shiitake vind je in de volgende artikels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Spaghetti met tofu en shiitakeVoeg die van jou toe →

 1. Beste Toon,

  De spaghetti met tofu en shiitake lijkt mij nogal droog. Wat is uw ervaring? Wordt er volop ketchup op gegoten of valt dat mee?

  1. 5 sterren
   Hi Nadine, bedankt voor je reactie. Dat valt best mee. De shiitake en de kerstomaten zijn mals en sappig. Voor mij was het in elk geval goed. Eventueel kan je nog enkele eetlepels kookwater van de spaghetti mee in de pan doen net voor je opschept om extra vocht te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept