zomerse gazpacho met courgettes

Zomerse courgette gazpacho

Deze zomerse courgette gazpacho zit boordevol vitaminen en vocht. Net wat je nodig hebt op warme zomerdagen.
zomerse courgette gazpacho
zomerse courgette gazpacho

Als je courgettes kweekt in je moestuin ken je het fenomeen vast en zeker. Ineens moet je dagelijks verse rijpe courgettes oogsten. En hoe blijf je die dan in lekkere gerechten verwerken zonder dat het saai en eentonig wordt? Daar proberen we hier verrassende antwoorden op te verzinnen! En vandaag is dat een lekkere en eenvoudige gazpacho. Courgette zoals je die nog nooit geproefd hebt! Verderop in dit artikel geven we nog meer tips om de warme zomerdagen en de courgette oogst door te komen. Maar we beginnen hier met een lekkere zomerse courgette gazpacho.

courgette gazpacho

Zomerse courgette gazpacho

Deze zomerse courgette gazpacho zit boordevol vitaminen en vocht. Net wat je nodig hebt op warme zomerdagen.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
koelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Soep
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 2 courgettes
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 lente uitjes
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram Griekse yoghurt
 • 200 ml groentebouillon
 • 1 groen chili pepertje optioneel
 • 5 muntblaadjes
 • 10 blaadjes basilicum
 • peper
 • zout

Instructies
 

Snijwerk

 • Verwijder de uiteinden van de courgette en snij ze in grote stukken.
 • Halveer het groene chili pepertjes overlangs en verwijder de pitten. Snij dit dan ook in stukjes.
 • Plet de teentjes knoflook en verwijder de huid. Snij ze dan in grove stukken.

Mixen

 • Doe nu alle ingrediënten in de blender en mix ze fijn.
 • Transfereer de courgette gazpacho in een kom en proef of het met de kruiding goed zit. Eventueel kan je nog peper en zout toevoegen.
 • Laat ze nu gedurende minstens twee uur afkoelen in de koelkast. Een gazpacho moet door en door koud zijn. Des te verfrissender is ze op een warme zomerdag.

Opdienen

 • Serveer de gazpacho in een diepe kom of een kop. Werk eventueel nog af met een streepje olijfolie, een stukje courgette en een blaadje basilicum of munt.
Trefwoord courgette, gazpacho, soep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je een lekkere zomerse courgette gazpacho?

Deze zomerse courgette gazpacho is niet alleen lekker en helpt je door je voorraad courgettes heen. Niet onbelangrijk is dat het ook nog eens heel eenvoudig om te maken is. En je moet geen potten en pannen warm maken. Laat staan een oven aansteken. Geen gezweet dus in de keuken, wat tijdens de hondsdagen wel een heel aangenaam gegeven is.

Het snijwerk

En het wordt nog beter, want ook het snijwerk is zeer beperkt. Enerzijds omdat we maar een paar groenten te snijden hebben. Anderzijds omdat alles in de blender gaat. Grof snijden volstaat dus om de stukken in de blender te mixen.

De hoofdrol is natuurlijk voor de courgettes. We snijden er de einden af en halveren die dan in de lengte. Dan snijden we grove stukken af die goed in de blender passen.

Vervolgens hebben we nog lente-uitjes en een groen chili pepertje om te snijden. Ook van de lente-uitjes verwijderen we de uiteinden en snijden die dan in grote stukken die in de blender passen. Het groene chili pepertje halveren we in de lengte. Dan verwijderen we de zaadjes. Tot slot hakken we het pepertje ook nog in grote stukken die mee in de blender gaan.

Met dat pepertje moet je natuurlijk wel opletten. Eén pepertje is niet overdreven op deze hoeveelheid. Maar de ene tong is al gevoeliger voor pikant dan de andere. Daarom is dit optioneel. Of je kan al eens proberen om met een half pepertje te beginnen.

Het mixen van de gazpacho

Zoals gezegd is het enige dat we nu moeten doen alle ingrediënten in de blender tot een gazpacho soep fijnmalen. We plaatsen dus de courgette, de lente-uitjes en het chili pepertje in de blender.

Dan voegen we er de Griekse yoghurt en de groentebouillon aan toe. De Griekse yoghurt is relatief dik en geeft een romige toets aan de gazpacho. De groentebouillon voegt vocht en smaak toe. Courgettes hebben op zich namelijk niet zoveel smaak. Dus het is belangrijk om bijkomende aroma’s toe te voegen, zodat onze gazpacho niet koud en flets smaakt. En vermits smaak heel individueel is, kan je hier ook naar hartelust naar eigen smaak variëren.

Als bijkomende smaakdragers heb ik hier nog een beetje olijfolie en citroensap toegevoegd. En omdat ik net redelijk wat munt en basilicum in de tuin had staan, is dat er ook nog mee ingegaan. Die dragen ook bij aan de uitgesproken groene kleur van onze gazpacho.

Tot slot zijn er dan nog peper en zout om de gazpacho definitief op smaak te brengen. Proef na het mixen zeker eens of er al genoeg pit in de courgette gazpacho zit! Eens dat het geval is mag de gazpacho een paar uur in de koelkast.

Het opdienen van deze zomerse courgette gazpacho

Na een paar uur of een nachtje in de koelkast is onze courgette gazpacho op de juiste temperatuur om opgediend te worden. Dit kan je doen in een diep bord, of in een kopje.

Afwerken kan je dan met een dot Griekse yoghurt of zure room. Als je nog een stukje courgette over hebt kan je dit ook nog gebruiken om je bord te decoreren. Om de laatste twijfel over de hoofdrolspeler weg te nemen. Een blaadje munt of basilicum oogt ook altijd mooi op zo’n bordje.

Over gazpacho

De meeste mensen zullen gazpacho wel kennen als die koude Spaanse soep. En anders krijg je met het woord “gazpacho” ook al wel het gevoel dat het richting Spanje uitgaat.

En inderdaad is gazpacho een Spaans voorgerecht of soep met veel groenten en kruiden dat koud geserveerd wordt. De juiste herkomst is niet zo duidelijk, maar het gaat minstens tot de Moren en misschien zelfs wel tot de Romeinen terug. In het Latijn betekent “Caspa” rest, en het zou dus wel eens een soep kunnen zijn die uit de restjes van groenten gemaakt wordt. Maar ook de Moren en lokale Spaanse herders zouden soortgelijke gerechten gemaakt hebben.

Het meest bekend is de rode gazpacho met tomaten. Zeker in het buitenland. Maar dat is zeker niet de originele versie. Het is pas in de 19e eeuw dat tomaten hun opwachting maken in deze koude soep. Maar zo is ze nu wel internationaal het meest bekend.

Ben je ondertussen ook een fan van gazpacho? En wil je nog wel eens andere varianten proberen? Dan hebben we deze verrassend lekkere tips in de aanbieding:

Meer verrassend.courgette

Wie een moestuin met courgettes heeft weet het vast en zeker. Een courgette komt nooit alleen. Een paar planten volstaan voor dagelijks plukplezier. Maar je moet ze natuurlijk ook nog wel verwerken. Courgettes bewaren wel goed op een donkere koele plaats, maar toch moeten ze vroeg of laat geconsumeerd worden. En niemand eet graag weken aan een stuk hetzelfde. Dus hier hebben we nog meer lekkere en verrassende recepten om van de courgette oogst te genieten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Zomerse courgette gazpachoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept