Slaatje met komkommer en radijs

Verfrissende komkommer salade met radijs

Deze verfrissende komkommer salade met radijs is heerlijk als bijgerecht bij een barbecue in de zomer. Of als lunch met een stuk stokbrood.
verfrissende komkommer salade met radijs
verfrissende komkommer salade met radijs

Meer en meer zomerse hittegolven volgen mekaar sneller en sneller op. Lang in een warme keuken met een warm vuur staan zweten is dan niet meteen een optie. Een verfrissende komkommer salade met radijs des te meer! Als lichte lunch met een stukje stokbrood. En eventueel een glas witte wijn? Of als lekker bijgerecht bij de barbecue in de achtertuin. Heerlijk verfrissend en smakelijk! En vooral niet teveel werk.

zomerse komkommer salade met radijs

Verfrissende komkommer salade met radijs

Deze verfrissende komkommer salade met radijs is heerlijk als bijgerecht bij een barbecue in de zomer. Of als lunch met een stuk stokbrood.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Europees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 komkommer
 • 5 radijzen
 • 1 sjalotje
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 eetlepel Griekse yoghurt
 • 1 theelepel mosterd

Instructies
 

De groenten snijden

 • Was de komkommer en snij de uiteinden eraf. Snij hem dan in dunne schijfjes.
 • Snij het loof en de wortel van de radijzen. Spoel ze dan onder het water. Halveer ze nu en snij ze in dunne schijfjes.
 • Verwijder de huid van het sjalotje en snij dit fijn.
 • Meng de komkommer, de radijzen en het sjalotje in een grote kom.

De saus maken en afwerken

 • Meng de mayonaise, de yoghurt en de mosterd in een klein kommetje.
 • Voeg die dan bij de groenten en meng alles goed dooreen.
 • Je kan de verfrissende komkommer salade met radijs direct serveren of ook op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Dek ze dan af met vershoudfolie.
Trefwoord bijgerecht, komkommer, radijs, salade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je een verfrissende komkommer salade met radijs

Met zes ingrediënten en enkel wat snijwerk maak je deze verfrissende komkommer salade met radijs in een handomdraai. Lekker hoeft niet veel werk te zijn! We gaan hier kort even door de stappen.

De groenten snijden

De eerste stap is altijd de “mise en place”, oftewel in dit geval de groenten snijden. Drie stukjes snijwerk, dat is al wat ons te doen staat.

We beginnen met de komkommer, de hoofdrolspeler in dit verfrissende bijgerecht. Die wassen we eerst goed af, en dan snijden we de uiteinden ervan weg. Als je wil kan je hem nog eens in de lengte halveren. In dat geval krijg je halve maantjes. In deze versie zijn we voor de volle maan gegaan. Dan snijden we de komkommer in dunne schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Ook hier kan je naar eigen smaak variëren.

Dan volgen onze rood-witte radijzen. We snijden eerst het loof eraf en de wortels. Dan wassen we de radijzen zodat er geen zand of andere resten aan blijven hangen. Dan halveren we de radijzen en snijden ook die in dunne schijfjes. Vermits we ze gehalveerd hebben zijn die dan weer eerder halve maan. Ook hier kan je voor volle maan opteren en ze niet halveren.

Wist je overigens dat je het loof van de radijzen ook nog kan gebruiken? Bijvoorbeeld om er stoemp met radijsgroen mee te maken. Of iets anders, nog meer tips om radijsgroen te gebruiken vind je in dat artikel.

Tot slot moeten we nog het sjalotje fijn snijden. We verwijderen daarvoor eerst de huid. Dan snijden we dit sjalotje fijn.

Dan mengen we de komkommer, het sjalotje en de radijzen in een grote kom. Zodadelijk gaan we ze binden met de saus, maar die moeten we eerst nog maken.

De saus maken en de salade afwerken

Nu moeten we enkel nog de saus maken, en ook hier hebben we weer drie ingrediënten: mayonaise, Griekse yoghurt en mosterd.

Die doen we in een kom en mengen ze goed tot we een consistent geheel hebben. Die gaat dan bij de groenten en we mengen nu alles tot een verfrissende komkommer salade met radijs.

Die kan je direct serveren of op voorhand klaarmaken. In dat laatste geval bedek je de salade best met vershoudfolie. Daarna zet je hem in de koelkast zodat de groenten vers blijven.

Je kan de salade ook met enkel mayonaise maken. Verdubbel in dat geval de eetlepels mayonaise tot twee. Maar persoonlijk heb ik liever de half om half mengeling met (Griekse) yoghurt. Die maakt de salade net was frisser en lichter, en in de zomer geef ik de voorkeur aan lichte maaltijden.

Over komkommer

Een komkommer is een eenjarige vruchtgroente. Wat wil dat nu weer zeggen? Is het nu een vrucht of een groente? Wel, het is een groente. Maar dan wel een groente waarbij we de vrucht van de plant eten, en niet de plant zelf. Zie ook tomaat, paprika, aubergine en courgette.

De komkommer behoort tot dezelfde plantenfamilie als meloen en courgette. Maar in tegenstelling tot deze laatste is het een klimplant. Meestal wordt de komkommer vers gegeten omwille van zijn frisse smaak. Maar je kan ze ook stoven en bakken.

Komkommers bewaar je best op een koele plaats, maar niet in de ijskast. Dan worden ze snel wak. Dikwijls zie je dat komkommers verpakt zijn in plastiek. Dan blijven ze langer goed. Maar dat verhoogt natuurlijk wel weer de plastic berg.

Gezond is een komkommer absoluut. Ze bevat veel vocht, wat heel belangrijk is tijdens warme zomerdagen. Daarenboven bevat ze weinig calorieën.

Leer meer over komkommer in de volgende artikels:

Meer verrassend.komkommer

Een komkommer is zo verfrissend in de zomer. Ze bevat veel vocht, net wat je nodig hebt tijdens dat zweterige weer. Meer gerechten met een verrassend stukje komkommer vind je hier:

Meer verrassend.radijs

Ook radijs is zo een groente waarvan we houden. Op zich heeft ze een licht pikant-bittere smaak, maar goed omringd smaakt ze heerlijk knapperig. Wist je overigens dat gebakken radijzen heel anders smaken? Ontdek het hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Verfrissende komkommer salade met radijsVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept