balletjes van kikkererwten in een saus van rode paprikas

Balletjes van kikkererwten in paprikasaus

Hou je van eenvoudige en toch heel verrassende gerechten? Dan zijn deze balletjes van kikkererwten in paprikasaus echt iets voor jou!
balletjes van kikkererwten in paprika saus
balletjes van kikkererwten in paprikasaus

Eet je ook zo graag balletjes? Maar wil je toch ook je vleesconsumptie onder controle houden? Dan hebben we hier een lekker en vegetarische alternatief: balletjes van kikkererwten in paprikasaus. Deze vegetarische balletjes zijn heel gemakkelijk om te maken en ze zijn overheerlijk in deze rode paprika saus. Dit kan je ook perfect met puree of rijst serveren.

kikkererwten balletjes in paprikasaus

Balletjes van kikkererwten in rode paprika saus

Hou je van eenvoudige en toch heel verrassende gerechten? Dan zijn deze balletjes van kikkererwten in paprikasaus echt iets voor jou!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Belgisch, Europees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de balletjes

 • 400 gram kikkererwten 1 blik
 • 2 sjalotjes
 • 1 ei
 • 3 eetlepels paneermeel
 • 1 eetlepel kurkuma
 • peper
 • zout

Voor de paprikasaus

 • 2 rode paprika's
 • 400 gram kokosmelk 1 blik
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel gedroogde tijm
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1 tak basilicumblaadjes
 • 1 theelepel paprika poeder
 • 1 theelepel tandoori poeder
 • peper
 • zout

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een bakblik klaar met bakpapier.
 • Verwijder het binnenste en de steel van de paprika. Snij die dan in grove stukken en verdeel de paprika over het bakblik.
 • Laat de paprika in de oven 10 minuten roosteren.
 • Ontdoe de sjalotjes van hun huid en snij ze dan in grove stukken.
 • Ontdoe de knoflook van de huid.
 • Verwijder de basilicumblaadjes van de tak.
 • Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.

De balletjes van kikkererwten

 • Doe de kikkererwten en de sjalotjes in de blender. Pureer ze zeer goed.
 • Transfereer de puree in een kom. Meng ze met een ei, het paneermeel, de kurkuma, zout en peper tot een consistent geheel.
 • Rol daarna balletjes van de kikkererwten puree. Spoel daarna je handen af.
 • Smelt boter in een pan en bak er de balletjes in tot ze een korstje hebben.
 • Zet ze dan opzij.

De paprika saus

 • Plaats nu de geroosterde paprika, de knoflookteentjes, tijm, oregano, basilicumblaadjes en kokosmelk in de blender.
 • Pureer nu alles tot je een rode saus hebt.
 • Verhit wat olie in de pan van de kikkererwten balletjes. Voeg er nu de paprikasaus aan toe.
 • Breng ze verder op smaak met paprikapoeder en rode tandoori kruiden. Die geven de saus ook nog een diepe rode kleur.
 • Als de saus kookt voegen we de kikkererwten balletjes er opnieuw aan toe.
 • Laat het geheel nu gedurende vijf minuten sudderen.
 • Schep de balletjes in diepe borden en overgiet ze met de heerlijke paprikasaus.
Trefwoord kikkererwten, rode paprika, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je kikkererwten balletjes in rode paprikasaus?

Het is je waarschijnlijk al snel duidelijk dat deze lichte vegetarische lunch uit twee basiscomponenten bestaat: de balletjes van kikkererwten en de saus van rode paprika. Beide lichten we hier in detail verder toe.

De balletjes van kikkererwten

Je zal grote gelijkenissen zien tussen de klassieke gehaktballen en deze versie op basis van kikkererwten. Alleen het hoofdingrediënt is natuurlijk volledig verschillend.

En dat hoofdingrediënt zijn natuurlijk de kikkererwten. We nemen voorgekookte kikkererwten uit blik of uit een pot. Als je met gedroogde kikkererwten werkt moet je die natuurlijk eerst nog bereiden. Je moet ze eerst weken en dan koken. En vooral dat eerste, het weken, neemt veel tijd in beslag. Verderop in dit artikel vind je enkele links met tips om gedroogde kikkererwten te bereiden.

Eerst met de blender

Maar wij beginnen dus bij een blik voorgekookte kikkererwten. Dat openen we en we gieten de kikkererwten af over een zeef. We spoelen ze ook nog eens goed af onder koud water tot dit helder is. Dan zetten we ze opzij en laten ze uitlekken.

Geen gehaktballetje zonder een lekker uitje erin. Dus ook hier gaan we een uitje of enkele sjalotjes onder het deeg voor onze balletjes mengen. Heerlijke smaakmakers! Daarvoor ontdoen we ze klassiek van de huid. Fijnsnijden hoeft niet, omdat we ze samen met de kikkererwten in de blender gaan pureren. In grove stukken snijden is dus ruimschoots voldoende.

Nu is het dus blending time. De uitgelekte kikkererwten en de sjalotjes gaan samen in de blender. En dan laten we de blender zijn werk doen tot alles tot een puree vermalen is. Eventueel kan je tussendoor even stoppen en de massa aan de rand herschikken om ook de laatste deeltjes te kunnen pureren.

Dan met de hand

Nu verplaatsen we de kikkererwten massa in een mengkom. De blender laten we staan, want die gaan we later nog voor de paprika gebruiken. En in die mengkom voegen we dan de andere klassieke ingrediënten voor balletjes toe: een ei, paneermeel, peper en zout. Als je kurkuma in huis hebt kan je daar gerust ook nog een eetlepel van toevoegen. Ik doe dat graag: enerzijds past de smaak goed met de kikkererwten samen, en anderzijds versterkt het ook de gele kleur van de balletjes. Voeg je graag zelf nog andere kruiding aan je balletjes toe? Geen probleem! Bijvoorbeeld peterselie en/of koriander zijn ook een zeer goede keuze. Laat je inspiratie de vrije loop!

En dan is het mengen maar. Tot we een stevige massa van het kikkererwten deeg hebben. Controleer of het niet te droog of te vochtig is. In het ene geval moet je nog wat vocht toevoegen, in het andere geval is paneermeel de redder van dienst.

Nu zijn we dus zover dat we er balletjes van kunnen rollen. Afhankelijk van de grootte haal je hier normaal tien tot vijftien balletjes uit. Ik schep een deel van de massa met een dessertlepel en rol die dan tussen de handen tot een balletje. En dan herhalen we tot de volledige kikkererwten massa tot balletjes is geworden. Als je kurkuma hebt toegevoegd zullen je handen ook geel zien. Afwassen dus vooraleer de hele keuken geelgevlekt is.

Tot slot in de pan

Nu is het tijd om de balletjes te bakken. Daarvoor smelten we een goede hoeveelheid boter in de pan. Alternatief kan je ook olie gebruiken. Maar ik ben nu eenmaal een boterfan. Al van jongsafaan. Eens de boter bruist doen we de balletjes in de pan en bakken ze op een middelhoog vuur tot ze aan alle kanten dichtgeschroeid zijn.

Dan nemen we ze uit de pan en mogen ze even gaan rusten. Straks volgt nog een bad in de paprikasaus, maar die moeten we eerst nog maken.

De rode paprikasaus

Ook voor de rode paprikasaus hebben we niet teveel snijwerk. We gaan namelijk de blender hergebruiken. Maar eerst moeten we de paprika nog in de oven roosteren.

Van de oven

Maar we beginnen bij het begin. De oven kunnen we al wel aanzetten om voor te verwarmen op 180°C. En we bereiden een bakblik voor met bakpapier. Daarop leggen we dan onze stukken rode paprika nadat we die grof gesneden hebben. We verwijderen het binnenste deel van de paprika en de groene steel. De overblijvende rode paprika snijden we dan grof en leggen die op het bakblik. Daar kan je ze al eens kruiden met peper, zout en wat olijfolie vooraleer we ze tien minuten in de oven laten roosteren.

Ondertussen bereiden we de kruiding van de paprikasaus voor. We maken de knoflook proper, ontdoen de basilicum blaadjes van de steeltjes. Als je verse tijm hebt kan je de blaadjes ook van de steeltjes afritsen. Anders kan je gedroogde tijm en oregano gebruiken. En we openen ook al het blik met kokosmelk.

Naar de blender

Als de paprika in de oven geroosterd is mag die meteen naar de blender. Daar krijgt hij dan gezelschap van kokosmelk, tijm, oregano, basilicum en knoflook. Doe gerust nog meer en ander gezelschap als je wil. Maar voor mij volstond dit in dit geval. En dan mag de blender voor de tweede keer vandaag aan het werk. Tot we een roodgekleurde paprika-kokosmelk saus hebben.

En in de pan

En die mag dan gelijk ook in dezelfde pan waarin we de balletjes al gebakken hebben. Je ziet, we hergebruiken onze hulpmiddelen, wat dan weeral afwas spaart. Op een niet al te hoog vuur brengen we de saus aan de kook. We voegen nog wat olijfolie toe voor de smaak. Met paprikapoeder en eventueel tandoori brengen we nog extra smaak en kleur in de saus.

Eens de saus kookt mogen ook de kikkererwten balletjes mee in het bad. En dan mag het geheel nog een minuut of vijf sudderen. Ondertussen reduceert de saus zich en wordt ze wat dikker. Bovendien integreren de smaken zich en worden de balletjes weer door en door warm.

Tot slot scheppen we eerst de balletjes in diepe borden. En dan overgieten we ze met de geroosterde paprika saus. Je kan de schotel dan nog afwerken met een snippertje bieslook of een plukje peterselie. En klaar zijn onze balletjes van kikkererwten in paprikasaus om geserveerd en genoten te worden.

Over kikkererwten

Kikkererwten zijn peulvruchten die al duizenden jaren een belangrijk ingrediënt zijn in de Arabische en de Indische keuken. Van oorsprong is het dus een subtropische plant. En daarom ook minder bekend in onze contreien. Maar hij groeit ook in meer gematigde regio’s, al is de opbrengst dan wel geringer. Maar een wijzigend klimaat en veranderende voedingsgewoonten zorgen er dus voor dat ook bij ons meer en meer landbouwers experimenteren met deze exotische peulvrucht.

Zoals eerder aangegeven heb je dus twee mogelijkheden om kikkererwten te kopen. Klaargemaakt in blik of in een glazen pot. Dat is natuurlijk de snelste manier om ze te kunnen gebruiken. Je moet ze enkel nog afspoelen en laten uitlekken. Maar je kan dus ook gedroogde kikkererwten kopen. Net als soja moet je die dan eerst enorm lang laten weken. Minimum zes tot acht uur. Daar komt dus planning bij te kijken. En een snelle lunch met gedroogde kikkererwten is dus niet mogelijk.

Meer informatie over kikkererwten en het verwerken van gedroogde kikkererwten vind je hier:

Meer verrassend.kikkererwt

Mijn lievelingskeuken gaat van Mediterraan tot Aziatisch. Niet verrassend dus dat kikkererwten daar ook vol in passen. En dat vertaald zich ook in vele verrassende recepten met kikkererwten. Elke dag balletjes van kikkererwten in paprikasaus gaat namelijk ook weer vervelen. Bekijk dus zeker de volgende recepten en ga gauw nog enkele blikken kikkererwten kopen in de supermarkt:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Balletjes van kikkererwten in paprikasausVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept