gebakken roereieren met tomaten

Chinees roerei met gebakken tomaten

Je vindt het bij elke Chinees, maar het is zo eenvoudig dat iedereen dit zonder problemen zelf kan maken: Chinees roerei met gebakken tomaten.
Chinees roerei met gebakken tomaten
Chinees roerei met gebakken tomaten

Je kent dit ongetwijfeld van bij de locale Chinees, ik weet niet welk nummertje. “Fan qie chao dan” heet het, of beter verstaanbaar voor ons: Chinees roerei met gebakken tomaten. Maar het is tevens bijzonder eenvoudig en snel om thuis zelf te maken. Er wordt wel eens gezegd dat dit het eerste gerecht is dat Chinese kinderen leren maken. Omwille van zijn eenvoud is het ook bijzonder geliefd in studentenmilieus.

Chinees roerei met gebakken tomaten

Chinees roerei met gebakken tomaten

Je vindt het bij elke Chinees, maar het is zo eenvoudig dat iedereen dit zonder problemen zelf kan maken: Chinees roerei met gebakken tomaten.
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Equipment

 • 1 wok

Ingrediënten
  

Voor het roerei met gebakken tomaten

 • 4 eieren
 • 4 tomaten middelgroot, goed rijp
 • 2 sjalotjes
 • 2 eetlepels rijstazijn of witte wijn azijn
 • peper
 • zout
 • bieslook om af te werken

Voor de rijst

 • 1 kop rijst
 • 2 koppen water

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Schil de sjalotjes en snij ze fijn.
 • Halveer de tomaten en verwijder de harde stukjes van de stronk. Snij ze daarna in stukjes
 • Kluts de eieren en klop ze op. Voeg er één eetlepel van de rijstazijn aan toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

De rijst

 • Breng het water voor de rijst aan de kook.
 • Voeg er dan de rijst aan toe en laat die gedurende een tiental minuten sudderen, tot het water volledig opgenomen is.

Het bakken

 • Verhit olie in de wok.
 • Giet dan de opgeklopte eieren in de wok. Roerbak ze nu tot de eieren gestold zijn. Leg ze dan in een bord opzij.
 • Verhit opnieuw wat olie in de wok en bak er de sjalotjes kort in aan. Voeg er dan de tomaten aan toe. Evenals een eetlepel rijstazijn.
 • Roer de massa geregeld om en laat de tomaten bakken tot ze plat zijn. Voeg nog peper en zout aan toe naar smaak.
 • Voeg er dan de roereieren terug aan toe. Meng alles goed door elkaar en laat nog enkele minuten onder een deksel sudderen.
 • Serveer dit nu samen met de rijst. Werk af met wat fijngesnipperde bieslook.
Trefwoord chinees, roerei, tomaten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je Chinees roerei met gebakken tomaten?

Zoals gezegd is dit een bijzonder eenvoudig gerecht dat in een mum van tijd klaar is. Daarom moet je dit echt niet bij de Chinees gaan halen. Je kan het beter zelf maken. Dat is goedkoper en sneller.

De voorbereidingen

We beginnen met de eieren. Die klutsen we en we kloppen ze dan los. Dan voegen we er nog een eetlepel rijstazijn en wat peper en zout aan toe. Heb je geen rijstazijn in huis? Geen probleem, dan kan je ook witte wijn azijn nemen. Je kan zelfs een eetlepel witte wijn toevoegen als je wil.

Dan snijden we de tomaten fijn. Eerst halveren we die en verwijderen het harde deel van de stronk. Dan snijden we de tomaten in kleine stukjes. Het is wel belangrijk dat de tomaten goed rijp zijn. Dan bakken ze snel en hebben de meeste smaak.

Tot slot snijden we de sjalotjes nog fijn. We verwijderen de huid en halveren ze dan. Daarna snijden we ze horizontaal en verticaal in. Om er dan fijne stukjes van te snijden. Alternatief kan je ook lente-uitjes gebruiken. Die worden traditioneel gebruikt bij Chinees roerei met gebakken tomaten. Maar omdat ik die niet in huis had heb ik sjalotjes gebruikt. En bieslook voor de groene afwerking.

Het koken van de rijst

Traditioneel eten we Chinees roerei met gebakken tomaten met gewone witte rijst. Je kan hiervoor een buidel gebruiken. Maar ik heb altijd losse rijst in huis. Dan is de verhouding rijst/water één op twee. Eén kleine kop rijst volstaat normaal voor twee personen. En dus hebben we twee koppen water nodig.

Dat water brengen we eerst aan de kook. Dan gaat de rijst erbij en het deksel erop. Na ongeveer tien minuten sudderen zal de rijst gaar zijn en het water volledig hebben opgenomen. Terwijl de rijst kookt maken we dan ons Chinees roerei met gebakken tomaten.

Het wokken van het Chinese roerei met gebakken tomaten

Terwijl de rijst kookt verhitten we een eetlepel olie in de wok. Eens die warm is voegen we er het opgeklopte ei aan toe. We roerbakken dit dan tot het ei volledig gestold is. Roer daarvoor constant met een vork of een spatel de eiermassa om zodat het gestolde roerei zich in het midden verzamelt. Dan halen we het roerei uit de wok en leggen die op een bord.

In diezelfde wok verhitten we nu opnieuw een eetlepel olie. Daarin bakken we de sjalotjes kort aan. Dan voegen we er de kleingesneden tomaten aan toe. En ook nog een eetlepel rijstazijn. Of soortgelijk, net als bij het ei. Dit laten we dan bakken tot de tomaten plat worden. Dan voegen we er het roerei opnieuw aan toe. Meng alles goed door elkaar en laat dit dan nog onder een deksel gedurende enkele minuten sudderen. Tot het ei doorwarm is en alles zich goed integreert.

En klaar zijn we! De rijst zal ondertussen ook wel gaar zijn. Ik schik die meestal onderaan in een diep bord. Daarop verdeel ik dan het Chinese roerei met gebakken tomaten. Eventueel nog afwerken met wat bieslook of groen van lente-uitjes. En dan zijn we klaar om ervan te genieten!

Over Chinees gebakken roerei met gebakken tomaten

In het Chinees heet dit gerecht Foeyong. Of iets soortgelijks, de schrijfwijze kan namelijk nogal eens verschillen. Dikwijls wordt het ook geserveerd met kip (Foe yong kai) of garnalen (Foe yong ha).

Je zou vermoeden dat dit een eeuwenoud recept is. Zoniet duizenden jaren oud. Maar verrassenderwijs is het dat dus niet. Eieren zijn een klassiek ingrediënt uit de Chinese keuken. Maar tomaten niet, die zijn pas in de 16e-17e eeuw geïntroduceerd in de Ming Dynastie. Letterlijk vertaald uit het Chinees heten ze zelfs buitenlands aubergine. Het was pas in de jaren 1920-1930 dat meer Westers georiënteerde restaurants ze op het menu begonnen plaatsen. Omdat het niet alleen lekker was, maar ook eenvoudig vond het enkele decennia later dan ook vlot zijn weg naar de huiskeuken. Nu worden ze over heel de wereld gesmaakt. Meer historie lees je in de volgende artikels:

Meer verrassend.Chinees

De Chinese keuken is niet alleen lekker, maar ook heel eenvoudig om klaar te maken. Meer verrassende Chinese recepten vind je in de volgende artikels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Chinees roerei met gebakken tomatenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept