Vanille ijs met Metaxa appeltjes

IJs met Metaxa appeltjes

Een heerlijk dessert dat in tien minuten klaar is. Dit ijs met Metaxa appeltjes is gewoon de max. En je leert alles over Metaxa.
ijs met Metaxa appeltjes
ijs met Metaxa appeltjes

Heb je inspiratie nodig voor een lekker verrassend en vooral eenvoudig toetje voor de zondag? Dan is dit ijs met Metaxa appeltjes de perfecte keuze. En het is eens iets anders dan ijs met gele saus (advocaat) of chocoladesaus. Tevens is het klaar in een handomdraai. In dit recept heb ik Metaxa gebruikt. Maar geen probleem als je dit niet in huis hebt. Verderop in dit artikel hebben we nog een lijst met alternatieven die je kan gebruiken. Ik beloof overigens dat het niet de laatste keer is dat je dit maakt. Zo lekker! Zo eenvoudig!

IJs met Metaxa appeltjes als nagerecht

IJs met Metaxa appeltjes

Een heerlijk dessert dat in tien minuten klaar is. Dit ijs met Metaxa appeltjes is gewoon de max. En je leert alles over Metaxa.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang dessert, Nagerecht
Keuken Grieks
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 4 bollen vanille ijs
 • 1 appel bv. golden delicious
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel Metaxa of soortgelijke
 • 1 klontje boter

Instructies
 

 • Vierendeel de appel. Schil de partjes en verwijder het klokhuis. Snij de partjes daarna in kleine stukjes.
 • Smelt wat boter in een steelpannetje tot die lichtjes bruist.
 • Voeg de appelstukjes aan de bruisende boter toe. Roer al eens goed om.
 • Nu voeg je achtereenvolgens de kaneel, de bruine suiker en de Metaxa aan het appel stoofpotje toe. Roer telkens goed om.
 • Laat de alcohol kort verdampen en zet dan het vuur af.
 • Schep twee bollen ijs in een schaaltje en verdeel er de Metaxa appeltjes over.
Trefwoord appels, dessert, ijs, Metaxa
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je ijs met Metaxa appeltjes?

Zoals eerder al aangegeven hoort ijs met Metaxa appeltjes thuis in het rijtje “zo lekker, zo eenvoudig!”.

Het meeste werk is het schillen van de appel. Dat valt dus al redelijk goed mee. Ik snijd de appel altijd eerst in vier partjes. Die schil ik dan en ik verwijder de klokhuisjes. Dan snijd ik elk partje enkele malen in de lengte. Tot slot snij ik dan in de breedte stukjes van ongeveer een halve centimeter tot een centimeter. En klaar is ons appeltje!

En nu gaat het redelijk snel. We smelten een klontje boter in een steelpannetje tot het lichtjes bruist. Dan gaan de stukjes appel erbij. We roeren alles al eens goed om.

Dan voegen we er in drie stappen de kaneel, de bruine suiker en de Metaxa aan toe. Telkens roeren we de appeltjes goed om zodat de smaken zich goed vermengen.

De Metaxa laten we dan kort inkoken zodat de alcohol verdampt. Dan zetten we het vuur af. We willen de appeltjes namelijk ook niet plat koken.

Ondertussen bereiden we de schoteltjes met de bolletjes vanille ijs voor. Ik doe meestal twee bolletjes. Maar drie mag ook hoor!

En dan scheppen we de appeltjes met Metaxa over de bolletjes ijs. Vanaf nu is het puur genieten!

Welke appelsoort kan ik gebruiken?

In principe kan je elke appelsoort gebruiken. Maar net zoals de soorten licht in smaak verschillen, zal dit ook tot lichte smaakverschillen in het eindresultaat voeren.

Het best gebruik je een relatief neutrale en sappige appelsoort, die je ook dagelijks uit het vuistje zou eten. Dus blijf je beter weg van de extreem zure of melige appelsoorten.

Concreet betekent dit dat ik meestal golden delicious, jonagold of pink lady appels gebruik. Dat zijn de soorten die ik het liefste lust, en dus ook standaard in huis heb.

Wat is Metaxa, en wat zijn mogelijke alternatieven?

Op basis van de naam kan je misschien al vermoeden dat Metaxa Grieks is. En dat is het inderdaad. Het is een Grieks wijndestillaat met een hoog alcoholpercentage. Het wordt gedestilleerd uit de most van verschillende Griekse druiven. Na twee rondjes destillatie wordt het minstens drie jaar op eikenhouten vaten bewaard. Dan wordt het gemengd met kruiden en Griekse muskaatwijn tot het een alcoholpercentage heeft van minstens 38%.

Metaxa werd in 1888 voor het eerst op de markt gebracht door de Griekse wijnboer Spyros Metaxas en zijn broer Elias. Sinds 2000 is de merknaam eigendom van het Franse Remy Cointreau.

Alternatieven voor Metaxa

Ik zie de wanhoop al in je ogen. Help ik heb geen Metaxa in huis. Of erger, bij mij in de buurt kan ik nergens Metaxa kopen. Rustig, dat is geen drama. Voor alles is er een oplossing en een alternatief. Dus als je geen Metaxa vindt, of niet speciaal Metaxa wil kopen kan je de volgende opties bekijken:

 • Asbach Uralt: dit is een Duitse wijnbrandy met een alcoholpercentage van 36%.
 • Grappa: Deze Italiaanse wijnbrandy wordt tot de beste alternatieven voor Metaxa gerekend.
 • Cognac: deze wijnbrandy komt uit de Franse regio Cognac, en moet minstens twee jaar op eikenhouten vaten rijpen. Het grootste verschil is dat er andere druivensoorten worden gebruikt.
 • Calvados: Calvados wordt niet uit druiven maar uit appels gemaakt. Maar dat past natuurlijk goed omdat we hier ook appels gebruiken.

Dikwijls worden ook rum, sherry en whisky als alternatief aanbevolen. Maar voor dit specifieke recept geef ik toch de voorkeur aan bovenstaande alternatieven.

Lees meer over Metaxa en de mogelijke alternatieven in de volgende artikels:

Meer verrassend.ijs

Ben je ook zo verzot op ijs? Zou je het graag zelf maken, maar heb je geen ijsmachine in huis? Geen probleem. Ook zonder ijsmachine kan je eenvoudig en snel het lekkerste ijs maken. Probeer daarom zeker eens deze recepten:

Meer verrassend.dessert

Inspiratie voor nog veel meer lekkere, eenvoudige en verrassende desserts vind je in de volgende artikels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “IJs met Metaxa appeltjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept