verse rode vijgen confituur

Verse vijgen confituur

In de herfst is het plots vijgenseizoen. Een goede manier om er nog maanden van te genieten is er een verse vijgen confituur van te maken.
verrassende verse vijgen confituur
verrassende verse vijgen confituur

Met vijgen is het altijd een beetje alles of niets. Plots is het seizoen daar, en vind je ze in overvloed. In de winkel of in je tuin. Maar eens het seizoen voorbij is moet je weer een jaar wachten op verse vijgen. En dan is de uitdaging “wat doe je met die plotse overvloed”. Confituur is dan altijd een goede optie. Dus dit jaar hebben we met de overschot verse vijgen confituur gemaakt.

verse vijgen confituur

Verse vijgen confituur

In de herfst is het plots vijgenseizoen. Een goede manier om er nog maanden van te genieten is er een verse vijgen confituur van te maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 500 gram

Ingrediënten
  

 • 300 gram verse vijgen
 • 150 gram confituur suiker
 • 1 rode ajuin
 • 2 cm gemberwortel
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel porto
 • 3 steranijs

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Snij de vijgen in kleine stukjes.
 • Verwijder de huid van de ajuin en halveer die. Snij die dan ook in fijne stukjes.
 • Verwijder de bittere schil van de gemberwortel. Snij die dan ook in fijne stukjes.

Het maken van de confituur

 • Doe alle ingrediënten in een kookpot: de vijgen, de ajuin, de gember, de suiker, het citroensap, de porto en de steranijs.
 • Meng alles goed door elkaar en laat dit een vijftal minuten rusten.
 • Zet de pot nu op het vuur, en laat die rustig opwarmen. Kook de ingrediënten gedurende enkele minuten.
 • Haal de pot van het vuur. Vis de steranijs uit de warme confituur. Mix nu alles fijn met de staafmixer.
 • Laat de confituur nog even pruttelen, en transfereer die dan in potjes.
 • Laat de confituur nu afkoelen en opstijven.
Trefwoord confituur, vijgen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je verse vijgen confituur?

Een goede manier om vijgen te bewaren is er confituur van maken. Bovendien is het nog heel gemakkelijk ook. Dus daar moet je het ook al niet voor laten. En zo kan je nog maanden genieten van je verse vijgen.

De voorbereidingen

We ontdoen de rode ajuin van de huid en halveren die dan. Dan snijden we de ajuin in fijne stukjes.

De gemberwortel ontdoen we ook van de schil. Die is namelijk bitter, en dat willen we niet in onze confituur hebben. De resterende gele gemberwortel snijden we dan ook in fijne stukjes.

En dan zijn er nog de vijgen. De topjes snijden we eraf. Dan snijden we de vijgen in schijfjes van ongeveer een halve tot één centimeter. We houden ze bij elkaar, en snijden die dan ook nog eens in de andere richting in even grote schijfjes. Het resultaat zijn dan staafjes zachte vijgen.

Plaats de ajuin en de gemberwortel in een pot. Vul die dan aan met de versneden vijgen. Nu bestrooien we het geheel met de suiker, het citroensap en de porto. Alternatief kan je ook cognac of brandewijn gebruiken. Of de alcohol weglaten als je daar niet zo aan bent. Tot slot voegen we er ook nog wat steranijs aan toe om extra aroma te creëren.

Meng nu alles goed door elkaar en laat dit een tiental minuten rusten.

Het koken van de verse vijgen confituur.

Zet nu het vuur middelhoog en laat de mengeling zachtjes aan de kook komen. De suiker zal nu smelten en het geheel krijgt een stroopachtige consistentie. Meng alles goed door elkaar en laat dit gedurende enkele minuten pruttelen.

Nu komt het moeilijkste in heel de operatie. We moeten de steranijs terugvinden en uit de stroop opvissen. Die willen we namelijk niet mee mixen. Onthou dus hoeveel stukken steranijs je hebt toegevoegd.

Eens de steranijs eruit is kunnen we met een gerust gemoed de staafmixer in de dieprode smurrie zetten. Mix tot alle vijgen fijngemalen zijn. Onze warme confituur is nu een dikke blubberige massa. Zet ze nog even terug op het vuur om weer aan de kook te komen. Belangrijk: zet het deksel op de pot. Anders zullen de kookbubbels de confituur in je keuken lanceren. Ik heb dit de eerste keer dus voorgehad…

Nu zijn we klaar om de warme confituur in potjes over te scheppen. Laat hem dan goed afkoelen en opstijven. Je hebt nu een heerlijke dieprode verse vijgen confituur waar iedereen verlekkerd op zal zijn.

Over vijgen

Vijgen zijn een van de oudste (schijn)vruchten die we kennen. Wilde vijgen bestaan al sinds de tijd van de dinosauriërs. En zo’n 11.000 jaar geleden werden ze al gecultiveerd in de Jordaanvallei, ten noorden van het huidige Jericho. Niet toevallig droegen Adam en Eva een vijgenblad. Er bestaan trouwens maar liefst 750 verschillende soorten vijgen.

Maar het zijn schijnvruchten. Ze bestaan niet allen uit vruchtvlees en zaden, maar ook uit de bloembodem en de bloem. Andere bekende schijnvruchten zijn overigens de aardbei, de rozenbottel en jawel, het beukennootje. Je kan vijgen ook volledig opeten. Zowel de schil, de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar.

Vijgen zijn heel zoet en aromatisch, en dus ook bijzonder lekker. Het zal je ook niet verwonderen dat ze heel gezond zijn. Ze passen dus zeker in een dieet waarbij je wilt afvallen. Ze bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel vitamines en mineralen. Maar opgepast, overdaad schaadt. Ze bevatten namelijk ook veel fructose. Maar twee vijgen per dag zullen niet schaden, en maken je dieet bijzonder lekker.

Leer meer over vijgen in de volgende artikels:

Meer verrassend.vijgen

De late zomer en de herfst zijn hét seizoen om vijgen te kopen. Ontdek meer lekkers met vijgen in de volgende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Verse vijgen confituurVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept