thee van uienschil

Ajuinschil thee

UIenschillen horen gewoonlijk bij het keukenafval. Zet ze de volgende keer eens opzij en maak er een ajuinschil thee van. Lekker en gezond.
ajuinschil thee
ajuinschil thee

Bij een rode amberkleurige thee ga je waarschijnlijk niet meteen aan ajuinschillen denken. Rozenbottel misschien wel ja, maar ui? Is dat niet vies? En is dat überhaupt wel gezond? Wel, de proof of the pudding is in eating it. We hebben deze ajuinschil thee geprobeerd, en goed bevonden. Verderop in dit artikel gaan we ook nog in op de gezondheidsaspecten.

amberrode thee van ajuinschillen

Ajuinschil thee

UIenschillen horen gewoonlijk bij het keukenafval. Zet ze de volgende keer eens opzij en maak er een ajuinschil thee van. Lekker en gezond.
5 van 3 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drankjes
Keuken Belgisch
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • 1 rode ajuin enkel de schillen
  • 1 liter water
  • honing
  • citroensap

Instructies
 

  • Als je ajuin gebruikt, gooi dan de schillen niet weg. Leg ze opzij om er later een lekkere en gezonde ajuinschil thee van te maken.
  • Verhit water in een snelkoker.
  • Verzamel de ajuinschillen in een thee-ei.
  • Laat het thee-ei met de ajuinschillen in het hete water trekken tot de kleur dieprood amber wordt. Dit kan verschillen al naargelang het type ajuin dat je gebruikt.
  • Breng eventueel op smaak met honing en/of citroensap.
Trefwoord ajuin, thee
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je ajuinschil thee?

Je kan wellicht al raden dat dit niet het moeilijkste is dat je al gemaakt hebt. Waarschijnlijk is de mentale drempel om je ajuinschillen in een thee te hergebruiken groter dan de thee zelf te maken. Dus waarom toch eens niet proberen?

Dit is een typische restjesverwerking. Hou dus je ajuinschillen apart als je ajuin in je gerecht verwerkt. En als je dan ’s avonds met een lekkere thee tot rust wil komen, kan je daar de ajuinschillen voor gebruiken.

Je hebt eigenlijk twee manieren om deze uienthee te maken.

De thee-methode

Voor de thee-methode heb je een snelkoker en een thee-ei nodig. Kook water in de snelkoker en vul ondertussen het thee-ei met de ajuinschillen. Die laat je dan in het warme water trekken. Bij rode ajuinen zal je thee snel en intensief kleuren. Bij witte ajuinen zal de kleur lichter blijven.

De bouillon-methode

Een andere methode is de zogenaamde bouillon-methode. Hier koken we het water met de losse ajuinschillen erin. Maar je wil die schillen natuurlijk niet in je thee, en nog veel minder in je mond hebben. Dus moet je de zo gebrouwen thee afgieten.

Ajuinschilthee verder op smaak brengen

Dikwijls drink ik de ajuinschil thee zonder verdere toevoegingen. Hij is zeer rustgevend en zacht. Eventueel kan je er nog een klein stukje echte ajuin mee ingeven. Dat geeft ook een lekkere smaak af.

En dan zijn er natuurlijk de traditionele smaakmakers voor de thee. Om te zoeten gebruik ik geen suiker, maar honing. En citroensap voeg ik er ook graag aan toe. Let hier wel met de hoeveelheid op, want die bleekt de dieprode amberkleur.

Andere lekkere en gezonde smaakmakers zijn een stukje gember of kurkuma.

Welke type ajuin gebruik ik voor ajuinschil thee?

In Principe kan je van elke ajuinsoort deze thee maken. Maar zoals je al kan vermoeden zal de mate waarin de thee kleurt sterk variëren van het soort ajuin dat je gebruikt. Van diep amberrood bij rode ajuinen tot lichtbruin en gelig bij witte ajuinen.

Maar je kan deze thee ook maken met de schil van sjalotjes. Dat werkt net zo goed. Ik ben zelfs al eens zover gegaan dat ik er ook de huid van knoflook aan heb toegevoegd.

Gezondheidsvoordelen van ajuinschil thee

Dat uien gezond zijn hoeft geen betoog meer. En de schil van groenten en fruit bevat de meeste gezonde stoffen. Dus ook onze uien. En als we die in water weken, komen deze stoffen natuurlijk ook in de thee terecht.

Maar wat is het nu exact dat een ajuinschil zo gezond maakt?

Ajuinschillen bevatten polyfenolen. Een moeilijk woord, maar als we zeggen dat dit antioxidanten zijn gaat er misschien wel al een lichtje branden. Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die bij de verbranding van zuurstof vrij komen. En die beschadigen onze cellen en ons DNA. Dus als we ajuinthee drinken vangen we deze schadelijke stoffen die onder meer hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarom is ajuinthee een rustgevende anti-verouderingsthee.

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van ajuinthee in de volgende artikels:

Meer verrassend.thee (en koffie)

Thee en koffie zijn de bekendste en meest verbreide warme dranken wereldwijd. Maar ook hier kan een beetje variatie zeker geen kwaad. Probeer daarom zeker ook eens de volgende recepten voor deze warme dranken:

Meer verrassend.schil

Nu je de stap naar ajuinschillen hebt gezet, is een volgende stap in afvalverwerking niet meer ver af. Daarvoor nemen we bananenschillen in het vizier. Ze zijn voor zovele zaken goed. Maar je kan ze ook verwerken en opeten in een lekkere bananenschil curry. En ook dat zal een gezonde, lekkere en goedkope maaltijd worden. Dat beloof ik!

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Ajuinschil theeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept