Gele rijst met erwtjes, gerookte makreel en ei

Gele rijst met gerookte makreel en ei

Een lekkere, snelle en gezonde visschotel voor een typische midweek avond? Dan kom je al snel bij gele rijst met gerookte makreel en ei uit.
Gele rijst met gerookte makreel en ei
Gele rijst met gerookte makreel en ei

Vette vis is gezond. En gerookte makreel is dan een ideaal alternatief voor een snelle lunch of midweek maaltijd. Deze gele rijst met gerookte makreel en ei, erwtjes en prei is snel klaar, superlekker en bovendien gezond. Verderop in dit artikel, na het recept, vind je nog meer informatie over makreel en de gezondheidsaspecten ervan.

Gekruide gele rijst met gerookte makreel

Gele rijst met gerookte makreel en ei

Een lekkere, snelle en gezonde visschotel voor een typische midweek avond? Dan kom je al snel bij gele rijst met gerookte makreel en ei uit.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram rijst
 • 300 ml water
 • 200 gram gerookte makreel
 • 100 gram erwtjes uit de diepvries
 • 1 prei
 • 2 eieren
 • 1 teentje knoflook
 • 10 gram verse gember
 • 2 sjalotjes
 • 1 theelepel kurkuma poeder
 • 1 theelepel curry poeder
 • 1 theelepel mosterd
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 eetlepel citroensap

Instructies
 

 • Breng het water aan de kook en voeg er de rijst aan toe. Laat dit nu 10 minuten pruttelen tot de rijst gaar is. Haal die dan van het vuur.
 • Kook de eieren hard in een eierkoker of een steelpan met water.
 • Ontdoe de knoflook, de sjalotjes en de gember van de huid. Snij ze daarna fijn.
 • Maak de prei proper en halveer die dan in de lengte. Snij de prei nu in dunne halve ringen.
 • Verhit olie in een grote pan. Bak er nu de kurkuma, de knoflook, de gember, de sjalotjes, de mosterd, de komijnzaadjes en de curry kort in aan.
 • Voeg er na een minuutje de prei en de diepgevroren erwtjes aan toe. Laat dit nu een minuut of vijf bakken.
 • Tot slot mag de rijst en het citroensap erbij. Roer alles goed dooreen.
 • Ontdoe de makreel van de huid en snij die in stukken van ongeveer twee centimeter.
 • Serveer de gele rijst met de prei en de erwtjes in diepe borden. Werk af met de gerookte makreel en de hardgekookte eieren.
Trefwoord ei, gerookte makreel, kurkuma, rijst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je gele rijst met gerookte makreel en ei?

Deze eenvoudige rijstschotel is heel gemakkelijk om te maken en smaakt overheerlijk. We gaan hier één voor één in op de verschillende stappen.

het koken van de rijst en de eieren

Meestal beginnen we met het schoonmaken van de groenten, de “mise en place”. Maar in dit geval beginnen we met de rijst en de eieren. Terwijl die garen kunnen we dan de groenten bereiden.

Rijst kook je altijd in een verhouding één op twee. Eén hoeveelheid rijst en twee hoeveelheden water. Dat brengen we aan de kook. Eens het water kookt voegen we er de rijst aan toe. Dan mag dit een tiental minuten op een middelhoog vuur pruttelen. De rijst zal dan al het water opgezogen hebben en gaar zijn. Hou dit wat in de gaten zodat de rijst niet aanbrand. Zet de rijst dan opzij tot we die later aan de groenten toevoegen.

De eieren koken we hard. Dit kan in de eierkoker of in een kookpot. Eens ze klaar zijn spoelen we de eieren af onder koud water. Zo koelen ze snel af en zijn ze gemakkelijk te pellen. Snij de eieren daarna in vier partjes en leg ze opzij.

Het voorbereiden en bakken van de groenten

Terwijl de eieren en de rijst garen kunnen we ons op de groenten en kruiden concentreren.

Het voorbereiden van de groenten

De knoflook en de sjalotjes ontdoen we van de huid. Daarna snijden we die in fijne stukjes.

Ook van de verse gember verwijderen we de schil. Die geeft namelijk een bittere smaak en verstoort zo het evenwicht op het bord. Daarna snijden we de verse gember ook in fijne stukjes. Alternatief kan je de verse gember ook raspen.

En dan is er nog de prei. Indien nodig maken we die eerst schoon, zodat er geen zand meer aanhangt. Daarna halveren we de prei in de lengte. Dan snijden we de twee halve preien in dunne halve maan ringetjes.

Het bakken van de groenten

We nemen nu een grote pan en verhitten er een eetlepel olie in. Dan voegen we er de knoflook, de sjalotjes en de gember aan toe. Bak dit nu gedurende een minuut of zo. Voeg er ondertussen ook de mosterd, de komijnzaadjes, de curry en de kurkuma aan toe. Roer het geheel regelmatig om.

Voeg er dan de prei en de diepgevroren erwtjes aan toe. Roer alles goed om en laat dit nu een minuut of vijf op een middelhoog vuur sudderen.

De gerookte makreel voorbereiden

Terwijl de prei en de doperwtjes stoven kunnen we de gerookte makreel voorbereiden. De huid kan je simpelweg losmaken en verwijderen. Dan snijden we de gerookte makrelen in de lengte in twee. Vervolgens snijden we de halve makreel in eetklare stukken van één tot twee centimeter.

De laatste stappen en het opdienen

Als de gekruide prei gaar is voegen we er de rijst aan toe. Meng nu alles goed door elkaar en geef de ingrediënten de tijd om te integreren. De rijst zal nu ook mooi geel kleuren. Werk de groenteschotel nog af met een eetlepel citroensap en meng alles nog eens goed door elkaar.

Nu kan je de geelgroene rijst met prei en erwtjes in diepe borden scheppen. Schik dan de gerookte makreel en de hardgekookte eieren op je rijstschotel. En klaar is je gele rijst met gerookte makreel en ei. Bovendien is het niet alleen lekker, maar ook mooi voor het oog. Want dat eet natuurlijk ook mee.

Wat is makreel?

Dat makreel een vissoort is, is waarschijnlijk wel algemeen geweten. Maar toch wil je dan wel graag weten wat voor vis het nu juist is, en waar die leeft. Ik alvast toch…

Makreel is een vis die vooral in de Noordzee leeft en tot de orde van de baarsachtigen behoort. Andere gebieden waar de vis veel voorkomt zijn de Ierse zee, de Atlantische Oceaan, de Oostzee en zelf de Middellandse Zee. Ze worden 30 tot 50 centimeter lang en kunnen tot 17 jaar oud worden en meer dan 3 kilogram zwaar.

Makrelen hebben geen zwemblaas en zwemmen daarom altijd dicht bij het wateroppervlak. Ze leven in scholen en jagen op plankton, sprotjes en kleine haringen.

Net zoals zalm en tonijn is de makreel een zogenaamde vette vis met vele omega-3 vetzuren. Het wordt algemeen aangeraden om minstens eenmaal per week vette vis te eten. Deze gele rijst met gerookte makreel en ei is dan ook een hele goede keuze.

In de winkel zal je meestal gerookte makreel vinden. En daar is een reden voor. Makreel bederft namelijk snel. Daarom wordt makreel meestal gerookt. En net als bij de zalm heb je ook hier twee verschillende methoden: koud roken en warm roken. Bij een koud rokingsproces ontstaan er minder schadelijke stoffen. Het warme rokingsproces daarentegen doodt meer micro-organismen en schadelijke bacteriën.

Bronnen en achtergrondlectuur:

Meer verrassend.gerookt

Hou je ook zo van de typische smaak van gerookte vis of kip? Dan hebben we hier nog een aantal lekkere recepten die je zeker zullen inspireren:

Meer verrassende visrecepten vind je op 10x verrassend.vis.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Gele rijst met gerookte makreel en eiVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept