“Gerechtenweb” is begin 2007 ontstaan om iets te doen met bloggen, foto’s en gerechten. De bedoeling is eenvoudige en verrassende gerechten te publiceren. Van 2007 tot mei 2012 heb ik zo 75 gerechten online gezet met iWeb. Toen iWeb ophield te bestaan heb ik alles naar wordpress.com gemigreerd.
Door de jaren heen is de blog sterk veranderd. In het begin was ik al blij een recept met een foto online te krijgen. Doen om te leren: geleidelijk aan werd ik wat zelfverzekerder in het koken en bakken. Ook de foto’s, hoewel zeker niet professioneel werden beter, ook al door het gebruik van betere camera’s natuurlijk. Vroeger moest ik die foto’s ook altijd apart opladen. Met iCloud loopt dat tegenwoordig ook volautomatisch.
Geleidelijk aan ontstond een eigen stijl en imago voor gerechtenweb. Hieronder vind je enkele typische kenmerken:
De borden: Royal Boch on-line
Veel van de gerechten worden gepresenteerd op borden van de Royal-Boch on-line collectie. Ik hou van het strakke en eenvoudige design, dat toch het verschil maakt. Het is een beetje een rariteit in de collecties van Royal-Boch, die veeleer traditioneel zijn. In een poging om een moderner en jonger publiek aan te spreken hebben ze in het begin van de jaren 2000 dit ontwerp van Bob Van Reeth in hun collectie opgenomen. Of het een geweldig succes was betwijfel ik een beetje, want ondanks actief zoeken vind ik weinig op het internet. Ik heb er dan zelf maar een pagina aan gewijd, waar je nog veel meer informatie kan terugvinden: Royal Boch on-line collectie.
De recepten: WP recipe maker
De recepten maak ik tegenwoordig aan met de plugin WP recipe maker, van bootstrapped.ventures. Dit Belgisch bedrijf is een van de marktleiders voor receptenkaarten op WordPress sites.
Receptenkaarten zorgen ervoor dat de recepten goed gestructureerd zijn. Dit maakt ze gemakkelijk vindbaar voor zoekmachines. Ik vind WPRM ook heel gebruiksvriendelijk, zowel om recepten te maken als voor de bezoeker.
De layout: Receptar
De layout, of het thema van de blog is Receptar van webmandesign.eu. Dit is een Slovaaks bedrijfje, en zoals je aan de naam kan vermoeden is het ideaal voor een foodblog. Omdat het oog ook wat wil neemt de foto een prominente plaats in. Het is heel makkelijk te bedienen (wat voor mij ook belangrijk is) en geeft in de desktopversie ook een mooi kookboekgevoel.
Veel foodbloggers gebruiken allemaal ongeveer hetzelfde thema. Dit leidt tot uniformiteit, daarom zien ze er ook allemaal een beetje hetzelfde uit. Het Receptar-thema is gelukkig nog niet door de grote massa ontdekt.
De stijl: direct en overzichtelijk
Bij vele foodblogs is het een safari om te geraken waarnaar je op zoek bent: het recept en de foto´s. Pop-ups, reclame, nog meer pop-ups, ellenlange tekst om zoekmachines tevreden te stellen, … Professionele bloggers moeten natuurlijk geld verdienen, en vele sites zijn geoptimaliseerd om geld te verdienen, niet om gebruiksvriendelijk te zijn.
Het doel van gerechtenweb is niet zoveel mogelijk geld verdienen. Ik wil me bekwamen in koken, foto´s en bloggen. En ik hou ervan met nieuwe technologieën te experimenteren en meerwaarde voor de lezer te bieden. Daarom komt na een korte inleiding zonder veel tierlantijntjes altijd direct het recept, waar het uiteindelijk om te doen is. Achtergrondinfo, interne en externe verwijzingen, een fotogalerij en een experimentele reclamebanner komen daarna voor de geïnteresseerde lezer. Niemand is gedwongen zich daardoorheen te worstelen als je het artikel enkel voor het recept bezoekt.
Surprising.recipes
Surprising.recipes is de Engelstalige versie van gerechtenweb.blog. Ik werk in een heel internationale omgeving. Geïnteresseerde collega’s hebben natuurlijk zo hun problemen met de taal der lage landen. Daarom heb ik in de loop der jaren besloten om ook een engelstalige versie op te zetten, volgens hetzelfde concept.
Dit reduceert natuurlijk mijn capaciteit om gerechten te publiceren, omdat ik alles dubbel moet doen. Maar daardoor kan ik ook beter de internationale tendenzen volgen en oppikken. Bovendien is zo een recept in het Engels vertalen toch ook nog een uitdaging op zich 🙂
Social.Media
Een van de redenen om in 2007 te starten met bloggen was bij te blijven met moderne technologische ontwikkelingen. Die reden is nog altijd actueel en social media spelen daarbij natuurlijk een grote rol. Zo heb ik ook een reden om eens iets te doen op zaken zoals Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter en anderen die komen en gaan.
Blog2social
Eén blog, vele social media. Op de duur ben je daar meer mee bezig dan verzinnen, inkopen, koken en bloggen tezamen. Gelukkig zijn er ondertussen vele tools die je daarbij helpen. Ik heb ondermeer gratis versies van slacksocial, tailwind en hootsuite gebruikt. Maar uiteindelijk ben ik bij blog2social uitgekomen. Het dekt zeer vele sociale netwerken af en het plannen gaat relatief goed. Met één smart licentie kan ik overigens zowel gerechtenweb.blog als surprising.recipes bedienen. Ook handig voor als je twee blogs hebt. Bovendien kan je op de meeste netwerken tot 3 profielen verbinden, zodat je een groot bereik hebt.

Ha! Eindelijk teruggevonden!! Dat wordt uitproberen en smullen. Merci Toon!!
ha sabine, alles ok? Ik heb ondertussen weeral veel nieuwe recepten, en je kan nu ook op je favorieten stemmen 🙂